Γερμανία: Στο υψηλότερο επίπεδο από το 1981 ο πληθωρισμός

Στο υψηλότερο επίπεδο από το φθινόπωρο του 1981 διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Μάρτιο στη Γερμανία, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Destatis.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 7,3% σε ετήσια βάση σύμφωνα με τις εθνικές μετρήσεις, αντίστοιχα με τις εκτιμήσεις, και 7,6% με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα, επίσης σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν άνοδο 2,5% σε μηνιαία βάση τόσο με τα εθνικά όσο και με τα ευρωπαϊκά πρότυπα μέτρησης.

Η άνοδος αποδίδεται κυρίως στις αύξηση των ενεργειακών τιμών κατά 16,4% σε μηνιαία βάση.

Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι τιμές του φυσικού αερίου, του πετρελαίου θέρμανσης και των καυσίμων για κινητήρες, έχουν αυξηθεί σημαντικά και είχαν αξιοσημείωτη επίδραση στον υψηλό ρυθμό του πληθωρισμού.

Άλλοι παράγοντες που οδηγούν σε άνοδο τον πληθωρισμό περιλαμβάνουν τα σημεία συμφόρησης στην παράδοση λόγω της πανδημίας και τις σημαντικές αυξήσεις των τιμών στην ενέργεια, καθώς ξεκίνησε η οικονομική ανάκαμψη.

Οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων αυξήθηκαν σημαντικά, κατά 39,5% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο, μετά από την αύξηση 22,5% τον Φεβρουάριο, ενώ οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης υπερδιπλασιάστηκαν, και αυξήθηκαν 144%.

Οι τιμές τροφίμων αυξήθηκαν 6,2% τον Μάρτιο σε σχέση με τον Μάρτιο του 2021. Οι καταναλωτές έπρεπε να πληρώσουν περισσότερα για βρώσιμα λίπη και έλαια καθώς και για φρέσκα λαχανικά.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.