Covid-Mask: Ποια γερμανικά κρατίδια σχεδιάζουν επαναφορά;

Ποια γερμανικά Ομόσπονδα Κρατίδια σχεδιάζουν να επαναφέρουν τις μάσκες κορονοϊού στους εσωτερικούς χώρους;

Με τις μολύνσεις από το Covid να βρίσκονται και πάλι σε έξαρση, γερμανικά κρατίδια όπως το Βερολίνο εξετάζουν το ενδεχόμενο να θεσπίσουν αυστηρότερους κανόνες για το Covid. Έτσι, ποιες αλλαγές στα ισχύοντα μέτρα θα μπορούσαμε να δούμε – και πότε;

Τι συμβαίνει;

Από τις αρχές Οκτωβρίου, τα ομοσπονδιακά κρατίδια της Γερμανίας είχαν την εξουσία να εφαρμόσουν νέους κανόνες για τη χρήση μάσκας και τις δοκιμές στις περιφέρειές τους.

Ενώ μερικά βασικά μέτρα – όπως το να φοράνε μάσκες στις κλινικές και στα τρένα μεγάλων αποστάσεων – εξακολουθούν να ισχύουν σε παγγερμανικό επίπεδο, τα υπουργεία Υγείας των κρατιδίων μπορούν να αποφασίσουν μόνα τους αν θα θεσπίσουν αυστηρότερα μέτρα ως απάντηση στην αύξηση των λοιμώξεων και των νοσηλειών.

Αυτό περιλαμβάνει την επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στα σούπερ μάρκετ και σε άλλους εσωτερικούς χώρους ή την επαναφορά του ελέγχου στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς.

Παρόλο που οι λοιμώξεις από το Covid έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες εβδομάδες, τα περισσότερα κρατίδια φαίνονται ικανοποιημένα με τη διατήρηση των μέτρων που δεν έχουν τεθεί σε ισχύ. Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει.

Στο Βερολίνο, η γερουσιαστής υγείας Ulrike Gote (Πράσινοι) έχει υποβάλει σχέδια για την επαναφορά των μασκών σε καταστήματα λιανικής πώλησης, μουσεία και άλλα δημόσια κτίρια.

Σύμφωνα με τη δήμαρχο Franziska Giffey (SPD), οι προτάσεις δεν έχουν ακόμη συζητηθεί – αλλά μια ώθηση από την Gote θα μπορούσε να δει την πρωτεύουσα να γίνεται το πρώτο από τα δεκαέξι κρατίδια της Γερμανίας που θα αυστηροποιήσει τους κανόνες Covid για το χειμώνα.

Στο γειτονικό Βρανδεμβούργο, το υπουργείο Υγείας φαίνεται επίσης να τείνει προς την όξυνση των μέτρων. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η υπουργός Υγείας Ursula Nonnemacher (Πράσινοι) δήλωσε σε διάφορα μέσα ενημέρωσης ότι θέλει να επεκτείνει την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε καταστήματα και δημοτικά κτίρια, όπως το Bürgeramt.

Αν και δεν υπάρχουν σχέδια για την επαναφορά των μασκών σε χώρους όπως τα μουσεία, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα, η Nonnemacher δήλωσε ότι ανησυχεί ότι τα νοσοκομεία θα μπορούσαν να υπερφορτωθούν με ασθενείς με Covid κατά τους ψυχρότερους μήνες.

Πιο μακριά, το κρατίδιο της Βρέμης φαίνεται επίσης ότι θα συζητήσει αν θα επαναφέρει την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε καταστήματα και άλλες επιχειρήσεις στο εγγύς μέλλον. Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί από τη Γερουσία την Τρίτη (18.10).

Θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα και άλλα Γερμανικά Κρατίδια;

Προς το παρόν, τα κρατίδια παρακολουθούν στενά τα τελευταία στατιστικά στοιχεία του Covid – αν και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι σαφές ποια κριτήρια χρησιμοποιούνται για να καθοριστεί πότε θα ήταν σκόπιμο να αυστηροποιηθούν οι κανόνες.

Ένα κρατίδιο που αντιστρατεύεται αυτή την τάση είναι η Κάτω Σαξονία. Το κρατίδιο χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό μετρήσεων για να αποφασίσει ποιο επίπεδο των μέτρων του Covid θα πρέπει να εφαρμοστεί.

Εάν η εβδομαδιαία επίπτωση των νοσηλειών φθάσει πάνω από 15 ανά 100.000 άτομα και τουλάχιστον το 10% των κλινών εντατικής θεραπείας καταλαμβάνονται από ασθενείς με Covid, το κρατίδιο θα εφαρμόσει τους κανόνες του “πρώτου σταδίου”.

Αυτοί περιλαμβάνουν μάσκες σε όλους τους δημόσιους εσωτερικούς χώρους, με εξαιρέσεις για άτομα με αρνητικό τεστ.

Από τη Δευτέρα, η συχνότητα νοσηλείας ήταν στο 15,1, ενώ οι ασθενείς με Covid καταλάμβαναν το πέντε τοις εκατό των κλινών εντατικής θεραπείας.

Αυτό σημαίνει ότι μια έξαρση των ασθενών εντατικής θεραπείας θα μπορούσε να ωθήσει το υπουργείο να αυστηροποιήσει και πάλι τους κανόνες.

Στην Έσση, η κατακόρυφη αύξηση των ασθενών με Covid τόσο στους θαλάμους νοσηλείας όσο και στους θαλάμους εντατικής θεραπείας, μαζί με τα υψηλά επίπεδα ασθενειών μεταξύ του προσωπικού των νοσοκομείων, ώθησε το υπουργείο να ξεκινήσει διαβουλεύσεις για την επέκταση των κανόνων μάσκας.

“Η κατάσταση των λοιμώξεων και η κατάσταση της υγειονομικής περίθαλψης στην Έσση παρακολουθούνται πολύ προσεκτικά”, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Κοινωνικών Υποθέσεων στην εφημερίδα The Local.

“Σε στενό συντονισμό με τα νοσοκομεία και τους ιατρούς, η κυβέρνηση του κρατιδίου ετοιμάζεται να λάβει μέτρα, αν χρειαστεί, ώστε να αποφευχθεί η υπερφόρτωση των νοσοκομείων. Αυτός ο στενός συντονισμός βρίσκεται σε εξέλιξη”.

Το κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης θα μπορούσε επίσης να ενεργήσει για την επέκταση των κανόνων μάσκας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες.

“Μπορεί να πούμε σχετικά γρήγορα ότι η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους θα γίνει υποχρεωτική”, δήλωσε τη Δευτέρα στο SWR ο υπουργός Υγείας του κρατιδίου Μάνφρεντ Λούτσα (Πράσινοι).

Στη γειτονική Ρηνανία-Παλατινάτο, το υπουργείο Υγείας “παρακολουθεί πολύ στενά την κατάσταση και τα περιστατικά μόλυνσης”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Υγείας Κλέμενς Χοχ (SPD). “Προς το παρόν, εξακολουθούμε να βασιζόμαστε στην προσωπική ευθύνη των ανθρώπων.

Ωστόσο, εξακολουθεί να συνιστάται έντονα να φοράτε μάσκες με τη μεγαλύτερη δυνατή συνέπεια σε καταστάσεις όπου πολλοί άνθρωποι συναντιούνται. Το κρατίδιο βρίσκεται επίσης σε στενή επαφή με τα νοσοκομεία”.

Ο Hoch δήλωσε ότι το κρατίδιο επέλεξε να μην χρησιμοποιήσει σταθερά όρια, όπως η συχνότητα εμφάνισης, για να καθορίσει αν θα πρέπει να επεκταθούν περισσότερα μέτρα, καθώς πρέπει να ληφθούν υπόψη και άλλοι παράγοντες, όπως τα επίπεδα προσωπικού.

Οι περισσότεροι από τους ασθενείς του Covid που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία αντιμετωπίζονται επί του παρόντος όχι “για” αλλά “με” τον ιό, πρόσθεσε.

Στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, οι λοιμώξεις από το Covid αυξάνονται ραγδαία και το υπουργείο Υγείας αναμένει ότι η έξαρση των κρουσμάτων θα έχει αντίκτυπο στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και στους θαλάμους εντατικής θεραπείας.

Ωστόσο, δεδομένου ότι το ποσοστό των αναρρωτικών αδειών στα νοσοκομεία είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με τα προηγούμενα χρόνια, το υπουργείο θεωρεί ότι η κατάσταση είναι “τεταμένη αλλά διαχειρίσιμη”.

“Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο δεν βλέπει προς το παρόν καμία ανάγκη για πρόσθετα μέτρα προστασίας”, εξήγησε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Το υπουργείο Υγείας της Σαξονίας δήλωσε επίσης ότι δεν σκοπεύει να αυστηροποιήσει τους κανόνες για τη χρήση μάσκας. “Το κριτήριό μας για αυστηρότερα μέτρα ήταν πάντα η υπερφόρτωση των νοσοκομείων από ασθενείς με Covid”, εξήγησε εκπρόσωπος.

Ωστόσο, τα άτομα με προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις και οι άνω των 60 ετών εξακολουθούν να συμβουλεύονται να φορούν μάσκα σε εσωτερικούς χώρους.

Σύμφωνα με τις επίσημες συμβουλές στη Βαυαρία, οι άνθρωποι θα πρέπει να φορούν μάσκα οπουδήποτε υπάρχει μεγάλος αριθμός ανθρώπων – αλλά εκτός από τις υποχρεωτικές μάσκες στις κλινικές και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αυτό επαφίεται σε μεγάλο βαθμό στον καθένα να αποφασίσει.

“Το κρατικό γραφείο υγείας και ασφάλειας τροφίμων της Βαυαρίας (LGL) παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του Covid και βασίζεται σε πολυεπίπεδη παρακολούθηση”, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας στο The Local.

“Από κοινού, αξιολογούμε την τρέχουσα κατάσταση σε αυτή τη βάση. Σε περίπτωση που η παρακολούθηση αποκαλύψει την ανάγκη λήψης περαιτέρω μέτρων, θα δράσουμε άμεσα. Προς το παρόν, δεν βλέπουμε κανέναν λόγο να το πράξουμε – αλλά είμαστε έτοιμοι να λάβουμε γρήγορα μέτρα”.

Τι λέει ο Ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας της Γερμανίας;

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Karl Lauterbach (SPD) καλεί τα κρατίδια να λάβουν αυστηρότερα μέτρα από τις αρχές Οκτωβρίου.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο την Παρασκευή, ο Lauterbach επανέλαβε την έκκλησή του προς τα υπουργεία Υγείας να ανακόψουν το σημερινό κύμα λοιμώξεων και νοσηλειών.

“Δεν έχουμε κανένα λόγο να πιστεύουμε ότι το κύμα που αντιμετωπίζουμε είναι αυτοπεριοριζόμενο”, δήλωσε στους δημοσιογράφους. “Η κατεύθυνση προς την οποία οδηγούμαστε δεν είναι καλή”.

Με το φθινοπωρινό κύμα να αποκτά δυναμική, ο Lauterbach δεν είναι η μόνη φωνή στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση που προτρέπει τα κρατίδια να αναλάβουν δράση.

Γράφοντας στο Twitter, η εμπειρογνώμονας των Πρασίνων για θέματα υγείας Μαρία Κλάιν-Σμάινκ υπενθύμισε στα κρατίδια ότι έχουν ζητήσει εξουσίες για να θεσπίσουν αυστηρότερα μέτρα στη μάχη κατά της πανδημίας.

“Τις έλαβαν, αλλά τώρα πρέπει να τις χρησιμοποιήσουν”, είπε. “Η Omicron έχει υψηλό δυναμικό μόλυνσης και απειλεί τώρα να ωθήσει τις κρίσιμες υποδομές μας, ιδίως το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, στα όρια”.

Η ένωση γιατρών Marburger Bund έχει επίσης ζητήσει μάσκες τόσο στα μέσα μαζικής μεταφοράς όσο και σε άλλους δημόσιους κλειστούς χώρους τις τελευταίες ημέρες.

Αλλά υπήρξαν και αντιδράσεις. Υψηλόβαθμοι πολιτικοί, όπως ο πρωθυπουργός του κρατιδίου της Βαυαρίας Markus Söder (CSU), αλλά και λομπίστες από τον τομέα του λιανικού εμπορίου έχουν ταχθεί κατά της επέκτασης των κανόνων για τη χρήση μάσκας σε καταστήματα, εστιατόρια και άλλους εσωτερικούς χώρους.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης