Ποιες γερμανικές πόλεις δεν προτιμούν για εργασία οι μετανάστες;

Λόγω της έλλειψης εξειδικευμένων εργαζομένων, η γερμανική κυβέρνηση θέλει να προσελκύσει μετανάστες. Σύμφωνα με μια μελέτη, πολλοί δυσκολεύονται να εγκατασταθούν στη Γερμανία

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να διευκολύνει την πολιτογράφηση και να προσελκύσει ειδικά εξειδικευμένους εργαζόμενους από το εξωτερικό για ένα μέλλον στη γερμανική αγορά εργασίας.

Πόσο ελκυστικές είναι όμως οι γερμανικές πόλεις στη διεθνή αγορά εργασίας; Μια παγκόσμια έρευνα για τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, τους λεγόμενους “εκπατρισμένους”, παρουσιάζει μια ζοφερή εικόνα.

Στην “Κατάταξη των πόλεων για μετανάστες 2022” του δικτύου InterNations, οι μεγάλες γερμανικές πόλεις βρίσκονται πολύ πίσω:

Η Φρανκφούρτη βρίσκεται στην προτελευταία θέση των “50 καλύτερων και χειρότερων πόλεων για τους εκπατρισμένους”, ενώ το Αμβούργο ακολουθεί αμέσως μετά στην 45η θέση.

Η έρευνα σε σχεδόν 12.000 άτομα έχει ως στόχο να εντοπίσει τις πόλεις που είναι πιο δημοφιλείς στους ξένους εργαζόμενους.

Η γερμανική πόλη με την υψηλότερη κατάταξη είναι το Βερολίνο στην 31η θέση, λόγω των περίπλοκων διοικητικών διαδικασιών – αλλά προφανώς και της έλλειψης φιλόξενης κουλτούρας.

Δύσκολος εγκλιματισμός στις γερμανόφωνες πόλεις

Οι γερμανικές πόλεις τα πηγαίνουν ιδιαίτερα άσχημα στην κατηγορία “εγκατάσταση”. Αυτό υποτίθεται ότι δείχνει πόσο εύκολο είναι για τους μετανάστες να εγκατασταθούν σε μια νέα πόλη.

Το Αμβούργο και η Φρανκφούρτη κατατάσσονται στην 49η και 48η θέση.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι κύριοι λόγοι για τις χαμηλές βαθμολογίες είναι οι δυσκολίες στην εύρεση φίλων και η αίσθηση ότι δεν είναι ευπρόσδεκτοι.

Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη στην κατηγορία των “βασικές ανάγκες”:

Εδώ, κλήθηκαν να αξιολογήσουν πόσο εύκολα μπορούσαν να ικανοποιήσουν τις βασικές τους ανάγκες στο νέο τόπο εργασίας τους – όπως η αντιμετώπιση της τοπικής γραφειοκρατίας ή η εξεύρεση στέγης.

Οι πέντε γερμανικές πόλεις που αναφέρονται στον κατάλογο κατατάσσονται όλες στην τελευταία δεκάδα.

Αντίθετα, οι γερμανικές πόλεις πέτυχαν θετικές βαθμολογίες στην κατηγορία της ποιότητας ζωής – το Μόναχο έφτασε εδώ ακόμη και στη 10η θέση.

Στη συνολική κατάταξη, η Βαλένθια, το Ντουμπάι και η Πόλη του Μεξικού βρίσκονται ακριβώς στην κορυφή.

“Κανείς δεν ονειρεύεται να μετακομίσει στη Γερμανία”

Το ότι η παρούσα έρευνα δεν αποτελεί μεμονωμένη διαπίστωση αποδεικνύεται από μια μελέτη που διεξήγαγε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) το 2019, όταν η Γερμανία αξιολογήθηκε επίσης ως μάλλον μη ελκυστική για ακαδημαϊκούς από το εξωτερικό.

Οι ετυμηγορίες των εμπειρογνωμόνων της αγοράς εργασίας είναι μερικές φορές καυστικές: “Κανείς, πραγματικά κανείς, δεν ονειρεύεται να μετακομίσει στη Γερμανία”, γράφει για παράδειγμα ο Chris Pyak, ο οποίος τοποθετεί διεθνείς επαγγελματίες σε γερμανικές εταιρείες μέσω της εταιρείας του στο Twitter.

Σύμφωνα με τον Pyak, οι λόγοι για την έλλειψη ελκυστικότητας είναι οι εμπειρίες ρατσισμού, τόσο στην επαγγελματική όσο και στην καθημερινή ζωή, και η δύσκολη πρόσβαση στην υπηκοότητα.

Από ερευνητικής άποψης, η ανάγκη για μεταρρυθμίσεις θα ήταν αρκετά πραγματική: μέχρι το 2035, η γερμανική αγορά εργασίας θα μπορούσε να χάσει περίπου επτά εκατομμύρια άτομα, προειδοποίησε το Ινστιτούτο Ερευνών για την Απασχόληση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Απασχόλησης (IAB) σε μια μελέτη πριν από λίγες ημέρες.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.