Οι γερμανικές πόλεις όπου τα ενοίκια αυξάνονται ταχύτερα

Οι άνθρωποι που αναζητούν διαμέρισμα σε γερμανικές πόλεις, όπως το Αμβούργο, η Κολωνία και το Βερολίνο, θα βρεθούν προ δυσάρεστης έκπληξης, καθώς τα ενοίκια αυξάνονται σημαντικά, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Το πρόσφατο “WohnBarometer” της πλατφόρμας ακινήτων ImmoScout24 δείχνει την εξέλιξη των ζητούμενων ενοικίων για το δεύτερο τρίμηνο του 2022 στο σύνολο της Γερμανίας και στις επτά μεγαλύτερες πόλεις.

Τα ζητούμενα ενοίκια στις νέες μισθώσεις υφιστάμενων διαμερισμάτων αυξήθηκαν για πρώτη φορά πάνω από τα 12 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο στο Αμβούργο και πάνω από τα 11 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο στο Βερολίνο.

Στο Βερολίνο, τη Φρανκφούρτη και τη Στουτγάρδη, τα ενοίκια για νεόδμητα διαμερίσματα αυξήθηκαν πάνω από τα 15 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Ποια είναι η εικόνα σε ολόκληρη τη Γερμανία;

Για το δεύτερο τρίμηνο του 2022, το WohnBarometer δείχνει ότι οι τιμές για τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα σε ολόκληρη τη Γερμανία έχουν αυξηθεί σημαντικά περισσότερο από ό,τι τα προηγούμενα τρίμηνα.

Κατά μέσο όρο, η τιμή για τα υφιστάμενα διαμερίσματα ήταν κατά 2,7% ακριβότερη για ενοικίαση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Τα νεόδμητα διαμερίσματα ήταν κατά μέσο όρο 1,8 τοις εκατό υψηλότερα σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Το μέσο μίσθωμα για υφιστάμενα διαμερίσματα το δεύτερο τρίμηνο ήταν 7,66 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Τα νεόδμητα προσφέρονταν κατά μέσο όρο 10,59 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Εν τω μεταξύ, η ζήτηση για ενοικιαζόμενα διαμερίσματα εκτοξεύτηκε κατά 48% το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Οι γερμανικές πόλεις όπου τα ενοίκια αυξάνονται ταχύτερα
Οι τιμές των ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων στη Γερμανία | By Kseniia Zatevakhina

Πού είναι ιδιαίτερα κακή η κατάσταση για τα υφιστάμενα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα;

Όσοι έχουν στο μάτι τις μεγάλες πόλεις ως τόπο που θέλουν να εγκατασταθούν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες.

Το Αμβούργο κατέγραψε την υψηλότερη δυναμική τιμών στον τομέα των υφιστάμενων ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων ηλικίας άνω των δύο ετών το δεύτερο τρίμηνο – αλλά παραμένει στην τέταρτη θέση στη σύγκριση των τιμών ενοικίασης των επτά μεγαλύτερων γερμανικών πόλεων.

Κατά μέσο όρο, το επίπεδο του ενοικίου στην πόλη της Χανσεάτικης πρωτεύουσας ήταν 12,22 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Ένα ενοικιαζόμενο διαμέρισμα με 70 τετραγωνικά μέτρα κοστίζει κατά μέσο όρο 855,40 ευρώ τον μήνα (κρύο) – πριν προστεθούν άλλα έξοδα – τα λεγόμενα Nebenkosten.

Η κτηματομεσιτική πύλη αναμένει ότι τα ενοίκια για τα υφιστάμενα ακίνητα στο Αμβούργο θα αυξηθούν κατά εννέα τοις εκατό μόνο φέτος.

Αυτό θα ήταν δύο ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από το ποσοστό πληθωρισμού που αναμένει η Bundesbank για το 2022.

Και σε μια πόλη με ποσοστό ιδιοκατοίκησης 21 τοις εκατό, αυτό επηρεάζει πολλούς από τους 1,85 εκατομμύρια κατοίκους.

Από το πρώτο έως το δεύτερο τρίμηνο του 2022, τα ζητούμενα ενοίκια στις αγγελίες διαμερισμάτων στο Αμβούργο αυξήθηκαν κατά πέντε τοις εκατό. Αυτή είναι μακράν η υψηλότερη τιμή στις επτά μεγαλύτερες πόλεις της Γερμανίας.

Η Κολωνία πέτυχε τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση με 3,7 τοις εκατό, ενώ τα ενοίκια στη Στουτγάρδη μειώθηκαν κατά 0,7 τοις εκατό.

Στο Βερολίνο, τα ενοίκια για υφιστάμενα διαμερίσματα αυξήθηκαν μόλις κατά 1,4 τοις εκατό, αλλά έσπασαν το όριο των 11 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Παρ’ όλα αυτά, το Βερολίνο παραμένει μία από τις φθηνότερες από τις μεγάλες πόλεις της Γερμανίας. Μόνο το Ντίσελντορφ, με 10,81 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο κατά μέσο όρο, είναι χαμηλότερο.

Η Κολωνία είναι η τρίτη φθηνότερη πόλη για ενοικίαση με μέσο όρο 11,58 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, σύμφωνα με τις τιμές για υφιστάμενα ακίνητα.

Το Μόναχο παραμένει η πιο ακριβή πόλη για ενοικίαση με μέση τιμή 16,93 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Με μείωση 0,7% για τα υφιστάμενα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα στα 12,26 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, η Στουτγάρδη ήταν η μόνη πόλη που κατέγραψε μικρή μείωση των τιμών των ενοικίων σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο.

Τι γίνεται με τα νεόδμητα διαμερίσματα;

Το δεύτερο τρίμηνο του 2022, το Βερολίνο κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών μεταξύ των πόλεων για τα νέα διαμερίσματα προς ενοικίαση, με αύξηση 4,5 τοις εκατό.

Αυτά προσφέρθηκαν σε νέες μισθώσεις στο ImmoScout για μέσο όρο 15,37 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, υπερβαίνοντας το όριο των 15 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στη γερμανική πρωτεύουσα, το μέσο μηνιαίο “κρύο ενοίκιο” για ένα νεόδμητο διαμέρισμα 70 τετραγωνικών μέτρων ανέρχεται σε 1.075,90 ευρώ.

Το Βερολίνο βρίσκεται πλέον πάνω από το επίπεδο του Ντίσελντορφ, του Αμβούργου, της Φρανκφούρτης και της Στουτγάρδης.

Αλλά και η Φρανκφούρτη και η Στουτγάρδη έσπασαν για πρώτη φορά το όριο των 15 ευρώ το δεύτερο τρίμηνο. Στην οικονομική πρωτεύουσα, το επίπεδο του ενοικίου αυξήθηκε κατά 2,6% από το πρώτο στο δεύτερο τρίμηνο στα 15,17 ευρώ.

Η Στουτγάρδη βρίσκεται ακριβώς πάνω από αυτό το επίπεδο, στα 15,24 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στο Μόναχο, τα ενοίκια για νεόδμητα διαμερίσματα αυξήθηκαν κατά 3,1 τοις εκατό. Με μέσο ζητούμενο ενοίκιο 19,64 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, το Μόναχο παραμένει η ακριβότερη πόλη της Γερμανίας.

Στην Κολωνία, τα ζητούμενα ενοίκια για νεόδμητα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα αυξήθηκαν λίγο, κατά 1,7% στα 12,88 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Οι γερμανικές πόλεις όπου τα ενοίκια αυξάνονται ταχύτερα
Τι γίνεται με τα νεόδμητα διαμερίσματα στη Γερμανία; | By Wipada Wipawin

Πώς επηρεάζει η ζήτηση την κατάσταση;

Οι ειδικοί λένε ότι η δυναμική αλλάζει στις αγορές ενοικίασης και ακινήτων στη Γερμανία.

“Η ζήτηση εξακολουθεί να είναι σημαντικά υψηλότερη από τη διαθέσιμη προσφορά”, δήλωσε ο Thomas Schroeter, διευθύνων σύμβουλος της ImmoScout24.

“Λόγω της αύξησης των επιτοκίων, η ζήτηση έχει μετατοπιστεί από την αγορά ακινήτων στην ενοικίαση. Ως αποτέλεσμα, οι ενοικιαστές αντιμετωπίζουν πλέον ακόμη μεγαλύτερο ανταγωνισμό όταν αναζητούν διαμέρισμα”.

Η Immoscout24 κατέγραψε την υψηλότερη ζήτηση για διαμερίσματα προς ενοικίαση στο Βερολίνο, με το εντυπωσιακό αριθμό των 217 αιτημάτων κατά μέσο όρο ανά αγγελία διαμερίσματος ανά εβδομάδα.

Στην Κολωνία, η ζήτηση ήταν 78 αιτήματα ανά αγγελία και στο Αμβούργο, ο ιστότοπος ακινήτων κατέγραψε 68 αιτήματα ανά αγγελία κατά μέσο όρο.

Τι θα συμβεί στο μέλλον;

Δεν φαίνεται ότι η κατάσταση θα εκτονωθεί φέτος. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι μέχρι το τέλος του 2022 στο Αμβούργο, για παράδειγμα, η αύξηση των τιμών των υφιστάμενων διαμερισμάτων θα είναι εννέα τοις εκατό – η υψηλότερη στη Γερμανία.

Στο Βερολίνο, μέχρι το τέλος του έτους, τα ενοίκια για υφιστάμενα διαμερίσματα αναμένεται να αυξηθούν συνολικά κατά 5 τοις εκατό, ενώ στην Κολωνία και τη Στουτγάρδη κατά 6 τοις εκατό.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.