Γερμανική εποπτική αρχή έχει βάλει στο στόχαστρο την Allianz!
Ξανά και ξανά, οι χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές συναντούν ελλείψεις στην Allianz. Τώρα η BaFin βρήκε και πάλι αυτό που έψαχνε στη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Γερμανίας. Η Allianz θέλει να διορθώσει την κατάσταση.
Μεγάλος χρηματοπιστωτικός όμιλος έχει για άλλη μια φορά προβλήματα με την εποπτική αρχή BaFin
Αυτή η ποινή είναι πιθανό να κάνει το ευρύ κοινό να σκεφτεί πρώτα την Deutsche Bank, η οποία βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τις εποπτικές αρχές εδώ και χρόνια.
Ωστόσο, υπάρχει τώρα ένας άλλος χρηματοπιστωτικός όμιλος που δέχεται τακτικά επικριτικές ερωτήσεις από τους υπαλλήλους της BaFin: η Allianz.
Ο ασφαλιστικός όμιλος τα πάει καλά λειτουργικά. Ωστόσο, υπάρχουν τώρα νέα προβλήματα με την εποπτεία, όπως έμαθε η WirtschaftsWoche από εσωτερικούς της εταιρείας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αξιωματούχοι έχουν αμφιβολίες για την ανεξαρτησία των υπαλλήλων που είναι υπεύθυνοι για τη διαχείριση κινδύνων και τη συμμόρφωση, δηλαδή την τήρηση των κανόνων, σε μια μονάδα της Allianz.
Allianz έναντι Standard
Το εν λόγω τμήμα είναι η μονάδα αντασφάλισης της Allianz: αν και απασχολεί μόνο περίπου 100 άτομα, το έργο του είναι ουσιαστικό. Καλύπτει τις πραγματικές ασφαλιστικές δραστηριότητες του ομίλου.
Και όταν η BaFin έλεγξε τη μονάδα πέρυσι, βρήκε αμέσως αιτία για κριτική: οι υπάλληλοι που είναι υπεύθυνοι για τη διαχείριση κινδύνων και τη συμμόρφωση στη μονάδα ανήκουν στο ίδιο τμήμα που υποτίθεται ότι ελέγχουν ανεξάρτητα.
Η καταγγελία της BaFin δεν λέει τίποτα για το αν οι υπάλληλοι στη διαχείριση κινδύνου και τη συμμόρφωση κάνουν καλή δουλειά. Ή κακή.
Παρ’ όλα αυτά, η ανακάλυψη από τους επόπτες είναι αξιοσημείωτη.
Μήπως η ενόχληση των εποπτικών αρχών είναι απλώς μια τυπική διαδικασία;
Στη συντριπτική πλειονότητα των εταιρειών, αποτελεί πάγια πρακτική εδώ και πολλά χρόνια το γεγονός ότι οι υπάλληλοι με καθήκοντα ελέγχου δεν τοποθετούνται στο επιχειρησιακό τμήμα που υποτίθεται ότι θα επιθεωρούσαν.
Κάτι που είναι επίσης λογικό: κανείς δεν αφήνει τα παιδιά του να κρίνουν μόνα τους αν έχουν τακτοποιήσει σωστά το δωμάτιό τους.
Και στις δύο περιπτώσεις, μπορεί να υπάρχει έλλειψη απόστασης, η οποία μπορεί να είναι κρίσιμη για μια σωστή αξιολόγηση.
Στην εταιρική αργκό, η διαχείριση κινδύνων και η συμμόρφωση αποτελούν επομένως μέρος μιας ξεχωριστής “γραμμής άμυνας”, δηλαδή μιας γραμμής άμυνας που έχει ως στόχο να καταστήσει ορατούς τους κινδύνους και τους κινδύνους στην εταιρεία.
Αν και υπάρχουν λόγοι να ελαχιστοποιηθεί το περιστατικό, η εποπτική επίπληξη αφορά μόνο κάτι λιγότερο από δέκα υπαλλήλους.
Το γεγονός ότι είναι ωστόσο σημαντικό προκύπτει από το ιστορικό της διαμάχης μεταξύ BaFin και Allianz.
Η BaFin διαπίστωσε επίσης ελλείψεις στην πληροφορική
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η BaFin διαπιστώνει σφάλματα στην Allianz, αλλά η δεύτερη φορά.
Πριν από μερικά χρόνια, οι ρυθμιστικές αρχές φέρονται να είχαν παρέμβει εξαιτίας μιας υπόθεσης μάρκετινγκ της Allianz στην Αυστραλία: Οι αξιωματούχοι φέρονται να παραπονέθηκαν ότι το Group Compliance δεν έλεγχε αρκετά σε ποιο βαθμό οι θυγατρικές εταιρείες εφάρμοζαν τις εσωτερικές κατευθυντήριες γραμμές.
Το 2022, η BaFin έστειλε μια σκληρή επιστολή στο Μόναχο, επειδή οι επενδυτές είχαν χάσει πρόσφατα δισεκατομμύρια σε κεφάλαια της Allianz.
Ως εκ τούτου, οι ρυθμιστικές αρχές προέτρεψαν την ασφαλιστική εταιρεία να βελτιώσει τους εσωτερικούς ελέγχους.
Στις αρχές του 2023, η WirtschaftsWoche αναφέρθηκε αποκλειστικά σε ελλείψεις στην πληροφορική της Allianz, τις οποίες οι αξιωματούχοι της BaFin είχαν επικρίνει.
Ως αποτέλεσμα, ο ασφαλιστής προσέλαβε μια ομάδα εξυγίανσης από τη συμβουλευτική εταιρεία McKinsey για να βοηθήσει στην επεξεργασία του καταλόγου προβλημάτων της εποπτικής αρχής.
Η κριτική της BaFin αναγκάζει για άλλη μια φορά τα στελέχη της Allianz να δράσουν προκειμένου να κατευνάσουν τις εποπτικές αρχές: Ο ασφαλιστής θέλει τώρα να αναθέσει τους επηρεαζόμενους υπαλλήλους στα κεντρικά τμήματα κινδύνου και συμμόρφωσης, σύμφωνα με οικονομικούς κύκλους.
Ωστόσο, η ίδια η Allianz και η BaFin δεν επιθυμούν να σχολιάσουν κάτι τέτοιο.
Ωστόσο, ακόμη και μια δήλωση από την ασφαλιστική εταιρεία ή την αρχή δεν θα έδινε έγκυρη απάντηση στο πιο πιεστικό ερώτημα αυτή τη στιγμή, καθώς το ερώτημα αυτό στρέφεται προς το μέλλον.
Θα καταφέρει η Allianz αυτή τη φορά να διαλύσει την πλέον προφανώς θεμελιώδη δυσπιστία της αρχής απέναντι στις διαδικασίες και τις διεργασίες της;
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τους μισθούς στη Γερμανία
- Τι αλλάζει για τους πολίτες της Γερμανίας τον Ιούλιο του 2024;
- Πρόστιμο 1000Ε σε οικογένεια που ανάρτησε γερμανική σημαία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα
- Η Amazon συνεχίζει να επενδύει δισεκατομμύρια στη Γερμανία
- Αξιολόγηση Pisa: Ποια είναι τα σοβαρά προβλήματα των μαθητών της Γερμανίας;
- Πώς η στροφή των επιτοκίων κάνει τους Γερμανούς πλουσιότερους;
- Μεγάλη μελέτη: Ποιος είναι ο μέσος μισθός στη Γερμανία;
- Είναι οι Γερμανοί πλούσιοι; Έρευνα της ΕΚΤ φέρνει την ανατροπή
- Μεγάλη γερμανική τράπεζα κλείνει καταστήματα: 1000 χάνουν την δουλειά τους
- Τεράστιο χαλάζι και καταιγίδες πάνω από τη Γερμανία: Πλησιάζει μέτωπο καταιγίδας
- Προς κατάργηση το Ehegattensplitting για παντρεμένα ζευγάρια στη Γερμανία;
- 2024: Ποιος είναι ο μέσος μισθός ανά κλάδο στη Γερμανία;