Η γερμανική οικονομία αντιμετωπίζει σκληρό χειμώνα

Το κλίμα στη γερμανική οικονομία έχει επιδεινωθεί και πάλι. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μεγαλύτερη επιδείνωση. Παρ’ όλα αυτά, το οικονομικό βαρόμετρο υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020.

Λόγω της ενεργειακής κρίσης και των ανησυχιών για την ύφεση, το κλίμα στις αίθουσες συνεδριάσεων των γερμανικών επιχειρήσεων επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο τον Οκτώβριο – αλλά μόνο ελαφρώς.

Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo υποχώρησε κατά 0,1 μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα στις 84,3 μονάδες, ανακοίνωσε το ινστιτούτο Ifo, με έδρα το Μόναχο, σε έρευνα που πραγματοποίησε σε περίπου 9.000 στελέχη.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν εντονότερη πτώση στις 83,3 μονάδες.

Οι ερωτηθέντες αξιολογούσαν την κατάσταση των επιχειρήσεών τους κατά 0,4 μονάδες χειρότερα, αλλά ήταν λιγότερο δυσοίωνοι για το μέλλον απ’ ό,τι πρόσφατα.

“Παρ’ όλα αυτά, οι εταιρείες αναμένουν με αγωνία τους επόμενους μήνες. Η γερμανική οικονομία αντιμετωπίζει έναν δύσκολο χειμώνα”, δήλωσε ο πρόεδρος του Ifo Clemens Fuest.

Χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή της πανδημίας Corona

Τον Αύγουστο, το σημαντικότερο γερμανικό οικονομικό βαρόμετρο εξακολουθούσε να βρίσκεται στις 88,6 μονάδες. Τώρα, υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020, έστω και αν το μείον ήταν ελάχιστο.

“Μια κάπως απροσδόκητη σταθεροποίηση”, όπως την περιγράφει ο Jens-Oliver Niklasch από την LBBW.

“Σχεδόν αναρωτιέται κανείς τι θα μπορούσε να επιβραδύνει την ελεύθερη πτώση του επιχειρηματικού κλίματος. Αλλά υπήρχε μόνο μια μικρή αχτίδα ελπίδας με την παράταση της διάρκειας ζωής των πυρηνικών σταθμών”.

Τα στελέχη των εταιρειών βαθμολόγησαν μάλιστα τις προοπτικές ελαφρώς καλύτερα, με τις προσδοκίες να αυξάνονται από 75,3 σε 75,6.

Οι οικονομολόγοι επισημαίνουν ως αιτίες την ελαφρά χαλάρωση των προβλημάτων της αλυσίδας εφοδιασμού, την πρόσφατη πτώση των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας και τα σχεδιαζόμενα φρένα στις τιμές της ενέργειας.

Τα στοιχεία για το γερμανικό ΑΕΠ την Παρασκευή θα δώσουν πληροφορίες για την εξέλιξη

Η συνολική ζοφερή εικόνα της οικονομίας ταιριάζει με την εκτίμηση της Bundesbank, η οποία βλέπει τη Γερμανία στο κατώφλι της ύφεσης.

Αντιλαμβάνεται ότι αυτό σημαίνει σημαντική, ευρεία και παρατεταμένη μείωση της οικονομικής παραγωγής. Ο υψηλός πληθωρισμός και η αβεβαιότητα σχετικά με τον ενεργειακό εφοδιασμό επιβαρύνουν τη γερμανική οικονομία.

Σύμφωνα με τους νομισματικούς παρατηρητές της τράπεζας, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν ενδέχεται να έχει ήδη σταματήσει να αυξάνεται κατά το τελευταίο θερινό τρίμηνο.

Στο χειμερινό εξάμηνο, που μόλις άρχισε, θα μειωθεί πιθανώς σημαντικά, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Bundesbank.

Στις φθινοπωρινές του προβλέψεις, ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) αναμένει επίσης ύφεση το αργότερο μέχρι το 2023.

Οι εμπειρογνώμονες που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν μείωση της οικονομικής παραγωγής κατά 0,2% για τα στοιχεία του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) του τρίτου τριμήνου που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή.

Την άνοιξη, το ΑΕΠ παρουσίασε μόνο μια μίνι αύξηση της τάξης του 0,1%.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.