Γερμανική στροφή στις αντλίες θερμότητας

Επί δεκαετίες, οι Γερμανοί ζέσταιναν τα σπίτια τους με φυσικό αέριο. Τώρα που οι τιμές έχουν διπλασιαστεί, αναζητούν μια εναλλακτική λύση η οποία να είναι και φιλική προς το κλίμα. Και στρέφονται στις αντλίες θερμότητας.

Επί δεκαετίες, οι Γερμανοί ζέσταιναν τα σπίτια τους με φυσικό αέριο. Τώρα που οι τιμές έχουν διπλασιαστεί, αναζητούν μια εναλλακτική λύση η οποία να είναι και φιλική προς το κλίμα. Και στρέφονται στις αντλίες θερμότητας.

Αυτά τα μηχανήματα, που λειτουργούν αντλώντας θερμότητα από το εξωτερικό περιβάλλον, έχουν γίνει ξαφνικά τόσο δημοφιλή στη Γερμανία που οι προμηθευτές ξεπουλάνε, ενώ οι ειδικευμένοι τεχνίτες καθυστερούν μήνες να εμφανιστούν.

Μεταξύ των οπαδών περιλαμβάνεται και η γερμανική κυβέρνηση.

«Αυτή είναι η τεχνολογία του μέλλοντος», είπε τον περασμένο μήνα ο υπουργός Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ, ανακοινώνοντας πρόγραμμα προώθησης αντλιών θερμότητας.

«Για να πετύχουμε τους στόχους μας πρέπει να φθάσουμε τα 6 εκατομμύρια νοικοκυριά έως το 2030», προσέθεσε.

Πώς λειτουργούν

Οι αντλίες θερμότητας λειτουργούν περίπου όπως ένα αντίστροφο κλιματιστικό. Ένας μεγάλος ανεμιστήρας διοχετεύει αέρα προς σωληνώσεις που περιέχουν ψυκτικό υγρό, ώστε αυτές να αντλούν θερμότητα από το εξωτερικό περιβάλλον, ακόμη κι αν κάνει κρύο.

Οι αντλίες θερμότητας εξοικονομούν ενέργεια κατά τη λειτουργία τους και ακόμη περισσότερο αν τροφοδοτούνται από φωτοβολταϊκά συστήματα.

Παρότι οι πωλήσεις αντλιών θερμότητας στη Γερμανία έχουν υπερδιπλασιαστεί την τελευταία διετία, το συνολικό ποσοστό παρέμενε χαμηλό.

Το 2021 μόνο το 15% των συστημάτων θέρμανσης που πουλήθηκαν στη χώρα ήταν αντλίες θερμότητας. Πρώτοι σε προτιμήσεις παρέμειναν και το 2021 οι λέβητες αερίου.

Το κόστος εγκατάστασης είναι τριπλάσιο από το κόστος εγκατάστασης του φυσικού αερίου, γι’ αυτό η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να χορηγήσει επιδότηση έως και 60.000 ευρώ για την τοποθέτηση αντλιών θερμότητας και άλλες εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων.

Στο μεταξύ, στη Φινλανδία και τη Νορβηγία, χώρες που βασίζονται περισσότερο στην ηλεκτρική ενέργεια απ’ ό,τι στο φυσικό αέριο, υπάρχουν ήδη εγκατεστημένες δέκα φορές περισσότερες αντλίες θερμότητας σε σχέση με τη Γερμανία.

Ακόμη και η Ολλανδία, παρότι διαθέτει κοιτάσματα φυσικού αερίου, προωθεί εδώ και χρόνια την εγκατάσταση αντλιών θερμότητας, με αποτέλεσμα να διαθέτει διπλάσιες από τη Γερμανία.

Ενα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την υιοθέτηση αυτής της τεχνολογίας είναι η έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού, με αποτέλεσμα αυτοί που προσπαθούν να τις εγκαταστήσουν μόνοι τους να ανταλλάσσουν τεχνογνωσία μέσω Ιντερνετ.

Αλλο εμπόδιο είναι ο θόρυβος. Οι αντλίες θερμότητας παράγουν θόρυβο ανάλογο με τα κλιματιστικά.

Οι γερμανικοί κανονισμοί εναντίον της ηχορύπανσης έχουν οδηγήσει σε μια σειρά από διαμάχες ανάμεσα σε ιδιοκτήτες σπιτιών που έχουν εγκαταστήσει αντλίες θερμότητας και στους γείτονες οι οποίοι δεν αντέχουν το συνεχές βουητό.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.