Γερμανικό κρατίδιο πρέπει να πληρώσει 100.000€ σε οίκο ανοχής

Σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με μια επιδρομή σε οίκο ανοχής πριν από έξι χρόνια, η εισαγγελία προέβη σε ψευδείς δηλώσεις. Αυτό έχει τώρα συνέπειες….

Μετά από επιδρομή στον οίκο ανοχής “Άρτεμις” του Βερολίνου, το κρατίδιο του Βερολίνου πρέπει να καταβάλει αποζημίωση στους δύο επιχειρηματίες.

Αυτό αποφάσισε την Τρίτη το Εφετείο του Βερολίνου στο πλαίσιο της διαδικασίας έφεσης και επιδίκασε στους δύο ενάγοντες 50.000 ευρώ στον καθένα.

Σε αυτό προστίθενται οι τόκοι, οι οποίοι όπως είναι σήμερα ανέρχονται σε 10.941 ευρώ, όπως αναφέρει η “Tagesspiegel”.

Το ιστορικό της υπόθεσης είναι δηλώσεις της εισαγγελίας σε συνέντευξη Τύπου τον Απρίλιο του 2016, ορισμένες από τις οποίες ήταν “υπαίτια αντίθετες προς τα υπηρεσιακά καθήκοντα” και διατυπώθηκαν με τρόπο επιζήμιο, υπερβολικό και χυδαίο, σύμφωνα με την προεδρεύουσα δικαστή Cornelia Holldorf.

Μεταξύ άλλων, η αρχή είχε μιλήσει για διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα.

Επιχειρηματίες υπό προσωρινή κράτηση

Αλλά οι κατηγορίες σταδιακά κατέρρευσαν. Στη συνέχεια, στα τέλη του 2018, το περιφερειακό δικαστήριο του Βερολίνου δεν έκανε δεκτή την υπόθεση της εισαγγελίας.

Στη συνέχεια, οι υπεύθυνοι των οίκων ανοχής άσκησαν αγωγή για αποζημίωση ύψους τουλάχιστον 200.000 ευρώ.

Είχαν καταγγελθεί άδικα δημοσίως και είχαν υποστεί υλική ζημία. Επιπλέον, κρατήθηκαν προσωρινά σε προδικαστική κράτηση.

Ωστόσο, τον Ιανουάριο του 2021, το περιφερειακό δικαστήριο του Βερολίνου δεν διαπίστωσε παράβαση του υπηρεσιακού καθήκοντος και απέρριψε την αγωγή.

Οι επιχειρηματίες δεν αποδέχθηκαν την απόφαση και άσκησαν έφεση στο Kammergericht.

Η αρμόδια 9η πολιτική γερουσία είχε καταστήσει σαφές από νωρίς ότι, κατά την άποψή της, το κρατίδιο είχε κάνει λάθη – και ότι μια συγγνώμη, συμπεριλαμβανομένης της αποζημίωσης, ήταν κατάλληλη.

Το δικαστήριο πρότεινε την καταβολή 25.000 ευρώ σε μη κερδοσκοπικό οργανισμό – αντί της καταβολής αποζημίωσης στους υπεύθυνους του οίκου ανοχής.

Ωστόσο, δεν επιτεύχθηκε σχετικός διακανονισμός.

“Κατάφωρα λανθασμένη εκτίμηση”

“Οι εκπρόσωποι του κρατιδίου του Βερολίνου έχουν εκτιμήσει κατάφωρα λανθασμένα τη νομική κατάσταση σε αυτές τις διαδικασίες από την αρχή”, δήλωσε ο δικηγόρος των εναγόντων, Ben M. Irle.

Το κρατίδιο του Βερολίνου έχασε την ευκαιρία να “παραδεχθεί τα προφανή και σοβαρά λάθη της εισαγγελίας” στο πλαίσιο ενός διακανονισμού.

Η δικαστική διοίκηση δήλωσε: “Εξακολουθούμε να θεωρούμε την απόφαση του περιφερειακού πρωτοδικείου του Βερολίνου ορθή”.

Στο πλαίσιο της δίκης, οι διαπραγματεύσεις για τον διακανονισμό διεξήχθησαν απλώς “για λόγους νομικής ειρήνης”.

Το Βερολίνο δεν μπορούσε να δεχτεί οποιοδήποτε χρηματικό ποσό, διότι δεσμευόταν από τις δημοσιονομικές αρχές.

Το τμήμα της γερουσιαστή Lena Kreck (αριστερά) θέλει να εξετάσει αν θα πρέπει να κατατεθεί έφεση στο Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο.

Ωστόσο, πρέπει να ξεπεραστούν νομικά εμπόδια πριν οι δικαστές στην Καρλσρούη ασχοληθούν με την υπόθεση.

Φωτογραφία αρχείου

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.