Γιατί οι Γερμανοί πολιτικοί τσακώνονται για το εισιτήριο των 9 ευρώ;

Δημόσιες συγκοινωνίες στη Γερμανία: U-Bahn, S-Bahn, τραμ και λεωφορείο

Τον Ιούνιο πρόκειται να τεθεί σε ισχύ ένα σημαντικά μειωμένο εισιτήριο στα μέσα μαζικής μεταφοράς, το εισιτήριο των 9 ευρώ. Αλλά τα γερμανικά κρατίδια είναι δυσαρεστημένα με τη χρηματοδότηση.

Τι συμβαίνει;

Η Γερμανία πρόκειται να θέσει σε ισχύ το εισιτήριο των μέσων μαζικής μεταφοράς αξίας 9 ευρώ ανά μήνα για τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Αποτελεί μέρος του πακέτου ενεργειακής ανακούφισης, το οποίο προορίζεται να βοηθήσει τους πολίτες που πλήττονται από τις μαζικές αυξήσεις των τιμών στο κόστος ζωής και την ενεργειακή κρίση.

Στόχος είναι επίσης να απομακρυνθούν οι άνθρωποι από τα αυτοκίνητά τους για να βοηθηθεί το περιβάλλον.

Πάνε όλα ομαλά με το εισιτήριο των 9 ευρώ;

Οι εταιρείες μεταφορών ήδη ενημερώνουν τα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων, αλλά προφανώς δεν είναι όλοι ευχαριστημένοι.

Παρόλο που και τα 16 γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια είπαν ένα ηχηρό “ναι” στο εισιτήριο των 9 ευρώ, δεν είναι ακόμα ευχαριστημένα όσον αφορά τη χρηματοδότηση και προειδοποιούν ότι οι τιμές των εισιτηρίων θα μπορούσαν να αυξηθούν σημαντικά για τους επιβάτες το φθινόπωρο.

Αναμονή και προετοιμασία για το εισιτήριο των 9€ στη Γερμανία

Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ στα κρατίδια για την πληρωμή του μέτρου, καθώς και στήριξη για τις απώλειες που σχετίζονται με το Covid.

Ο υπουργός Μεταφορών Volker Wissing, των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), δήλωσε ότι τα κρατίδια θα εισπράξουν επίσης τα έσοδα του εισιτηρίου των 9 ευρώ από τους πελάτες που θα επωφεληθούν από την προσφορά.

“Για αυτό το “εισιτήριο 9 για 90″, τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ αποτελούν πλήρη ανάληψη του κόστους από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση”, δήλωσε ο Wissing την Πέμπτη.

“Επιπλέον, τα κρατίδια έχουν τη δυνατότητα να κρατήσουν τα εννέα ευρώ, οπότε η χρηματοδότηση κρίνεται επαρκής”.

Ωστόσο, τα ομοσπονδιακά κρατίδια θέλουν επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ προκειμένου να αυξήσουν το προσωπικό, να αντιμετωπίσουν το επιπλέον κόστος των καυσίμων και να σχεδιάσουν την επέκταση των τοπικών μεταφορών στη Γερμανία.

Οι υπουργοί Μεταφορών των κρατιδίων προειδοποίησαν την Πέμπτη για αύξηση των ναύλων σε όλους τους τομείς χωρίς επιπλέον χρηματοδότηση για το μέλλον.

Οι τιμές των εισιτηρίων και τα δρομολόγια μπορούν να διατηρηθούν μόνο εάν υπάρχουν τα χρήματα από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών της Βάδης-Βυρτεμβέργης, Winfried Hermann (Πράσινοι), σε δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung.

Διαφορετικά, οι τιμές θα μπορούσαν να “εκτοξευθούν στα ύψη”, είπε.

Θα προχωρήσει το εισιτήριο των 9 ευρώ τον Ιούνιο;

Η διαμάχη για τα οικονομικά επισκίασε την προγραμματισμένη έναρξη της μεγαλύτερης εκπτωτικής εκστρατείας στις γερμανικές τοπικές μεταφορές εδώ και δεκαετίες.

Σύμφωνα με τα τρέχοντα σχέδια, το μειωμένο εισιτήριο πρόκειται να ξεκινήσει σε λίγες μόλις εβδομάδες. Θα κοστίζει 9 ευρώ ανά ημερολογιακό μήνα ή 27 ευρώ συνολικά.

Σκοπός του είναι να αντισταθμίσει το αυξημένο ενεργειακό κόστος και να δώσει κίνητρο στους πολίτες της Γερμανίας να στραφούν μακροπρόθεσμα από το αυτοκίνητο στις τοπικές μεταφορές.

Ωστόσο, το ζήτημα της χρηματοδότησης απειλεί να δημιουργήσει πρόβλημα στον σχεδιασμό.

Τα σχέδια για το εισιτήριο των 9 ευρώ πρέπει ακόμη να εγκριθούν από την Μπούντεσταγκ και το Μπούντεσρατ, κάτι που αναμένεται να συμβεί αργότερα τον Μάιο.

Εάν δεν επιλυθεί αυτή η διαφωνία, τα κρατίδια θα μπορούσαν να αρνηθούν να ψηφίσουν την πρωτοβουλία στο Bundesrat, γεγονός που θα έθετε σε κίνδυνο την κυκλοφορία του εισιτηρίου τον Ιούνιο.

Η υπουργός Μεταφορών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Ina Brandes (CDU), μίλησε την Πέμπτη για “αναλαμπή” αντί για “φάρο”, ενόψει του διαφαινόμενου οικονομικού κενού στις τοπικές δημόσιες μεταφορές.

Η Πέτρα Μπεργκ (SPD), υπουργός Μεταφορών του Σάαρλαντ, προειδοποίησε ότι οι εταιρείες δημόσιων μεταφορών θα βρίσκονται “στα πρόθυρα της κατάρρευσης” μετά το τέλος της εκστρατείας αυτής.

Η πρόεδρος της διάσκεψης των υπουργών Μεταφορών των κρατιδίων, Maike Schaefer (Πράσινοι) από τη Βρέμη, δήλωσε ότι οι υπουργοί δεν θέλουν να δουν τους ανθρώπους να προσελκύονται στις δημόσιες συγκοινωνίες για τρεις μήνες “και στο τέλος να μην μπορεί να διατηρηθεί η ποιότητα ή να αυξηθούν τα εισιτήρια, επειδή δεν υπάρχουν αυτά τα σημαντικά κονδύλια για την περιφερειοποίηση”.

Η Schaefer πρόσθεσε ότι ο διπλασιασμός των επιβατών που σχεδιάζει η κυβέρνηση μέχρι το 2030 για την προστασία του κλίματος δεν θα είναι εφικτός χωρίς επιπλέον χρήματα.

Ωστόσο, ο Wissing δήλωσε ότι το ζήτημα της μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης θα πρέπει να συζητηθεί χωριστά.

“Τα κρατίδια θέλουν μια διαρθρωτική αύξηση των κονδυλίων περιφερειοποίησης”, δήλωσε. “Αυτό είναι ένα άλλο θέμα που δεν έχει καμία σχέση με αυτό και πρέπει να συζητηθεί αλλού”.

Ο Wissing δήλωσε ότι είναι ανοιχτός στο να επιτρέψει καταρχήν μεγαλύτερη χρηματοδότηση για τις τοπικές μεταφορές, αλλά δήλωσε ότι απαιτείται μεγαλύτερη διαφάνεια από τα κρατίδια όσον αφορά τις δαπάνες.

Είπε επίσης ότι οι προϋπολογισμοί είναι σφιχτοί και ότι το κράτος έχει ελάχιστα χρήματα να διαθέσει.

Ωστόσο, ο Wissing πιστεύει ότι η κυβέρνηση και τα κρατίδια μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία για να κυκλοφορήσει το εισιτήριο των 9 ευρώ εγκαίρως για την έναρξη του Ιουνίου.

“Είμαι πολύ σίγουρος ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία και για αυτό το θέμα”, δήλωσε.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης