Γερμανός Ευρωβουλευτής ζητά ποινική δίωξη κατά της Ελλάδας

Οι ισχυρισμοί είναι σοβαροί: Χρησιμοποίησε η Ελλάδα πυρομαχικά σε μετανάστες στα σύνορά της με την Τουρκία; Ο Γερμανός ευρωβουλευτής Marquardt απαιτεί συνέπειες.

Κωνσταντινούπολη

Ο ευρωβουλευτής Erik Marquardt ζήτησε την έναρξη ποινικής διαδικασίας κατά της Ελλάδας ενόψει φερόμενων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Τα περιστατικά παρατάσσονται στη “συστηματική παραβίαση του δικαίου της ΕΕ”, δήλωσε ο Marquardt στο γερμανικό πρακτορείο Τύπου.

Παραδείγματα νομικών παραβιάσεων είναι οι πυροβολισμοί στα σύνορα, τα λεγόμενα pushbacks, η αναστολή των διαδικασιών ασύλου και η παραβίαση των οδηγιών μετανάστευσης.

Η Επιτροπή της ΕΕ είναι ο “θεματοφύλακας των Συνθηκών” και αυτό σημαίνει ότι, όταν προφανώς παραβιάζεται το δίκαιο της ΕΕ, απαιτείται διαδικασία λόγω παράβασης”.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ, από την άλλη πλευρά, έχουν το καθήκον “να μην μιλάνε απλά για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, λέει ο Marquardt. Πρέπει να βρεθεί μια “σαφής γλώσσα” έναντι της Ελλάδας.

Η Τουρκία κήρυξε τα σύνορα με την Ελλάδα ανοιχτά στα τέλη Φεβρουαρίου 2020. Χιλιάδες μετανάστες έφτασαν στη συνέχεια στα ελληνοτουρκικά σύνορα και προσπάθησαν να φτάσουν στην Ευρώπη.

Διώχθηκαν από τους Έλληνες μεθοριακούς αξιωματούχους μεταξύ άλλων με δακρυγόνα. Σύμφωνα με τα ευρήματα των διεθνών ερευνητικών ομάδων, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ότι χρησιμοποιήθηκαν επίσης πυρομαχικά.

Η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα ότι είναι υπεύθυνη για τους θανάτους τριών μεταναστών, κάτι που αρνείται η Αθήνα.

Κατόπιν αιτήματος της Γερμανικής Υπηρεσίας Τύπου, οι ελληνικές αρχές δήλωσαν ότι τα συμβάντα στις αρχές Μαρτίου ήταν “απειλή για την εθνική ασφάλεια”.

Οι ισχυρισμοί περί φερόμενων παράνομων πράξεων είναι “μεροληπτικοί”. Τέτοιες πράξεις δεν αποτελούν μέρος των πρακτικών των ελληνικών αρχών.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Πως θα ακολουθήσεις το GRland.info στο Facebook; Πάτησε ΕΔΩ.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.