Γερμανός υπουργός θέλει να αποποινικοποιήσει την ρακοσυλλογή

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος της σπατάλης τροφίμων, ο Γερμανός υπουργός Γεωργίας Τζεμ Οζντεμίρ επιδιώκει να αποποινικοποιήσει την ρακοσυλλογή τροφίμων από κάδους απορριμμάτων, μεταξύ άλλων έξω από σουπερμάρκετ.

Στη Γερμανία, τα άτομα που συλλέγουν τρόφιμα από κάδους απορριμμάτων ή σουπερμάρκετ ευθύνονται για καταπάτηση και κλοπή.

Όμως, λόγω του ότι το αδίκημα είναι ήσσονος σημασίας, οι διώξεις συνήθως βασίζονται μόνο σε μεμονωμένες καταγγελίες και ορισμένα σουπερμάρκετ ανέχονται ακόμη και την πρακτική αυτή.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον υπουργό Γεωργίας των Πρασίνων της Γερμανίας Οζντεμίρ, η πρακτική αυτή δεν θα έπρεπε καν να τιμωρείται.

«Όποιος θέλει να σώσει τρόφιμα που είναι ακόμη βρώσιμα από δοχεία απορριμμάτων δεν θα πρέπει να διώκεται γι’ αυτό», δήλωσε στη Rheinische Post τη Δευτέρα (2 Ιανουαρίου).

«Νομίζω ότι όλοι θα θέλαμε η αστυνομία και τα δικαστήρια μας να ασχολούνται με τους εγκληματίες αντ’ αυτού», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Οζντεμίρ, αυτό θα πρέπει να συμβάλει στη μείωση των 11 εκατομμυρίων τόνων τροφίμων που σπαταλώνται κάθε χρόνο στη Γερμανία.

Παρόλο που δεν υπάρχει «μία λύση» για να λυθεί το πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων «μονομιάς», πρέπει να «δούμε με ρεαλισμό από πού μπορούμε να ξεκινήσουμε», πρόσθεσε.

Παραμένει ωστόσο ασαφές αν το σχέδιο του υπουργού θα βρει υποστήριξη και μεταξύ των εταίρων του συνασπισμού, ιδίως από τον υπουργό Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν του φιλελεύθερου FDP.

Η συμφωνία συνασπισμού που συμφωνήθηκε κατά την έναρξη της θητείας της κυβέρνησης προβλέπει τη μείωση των απορριμμάτων τροφίμων, αλλά δεν αναφέρει την πρακτική της απόρριψης απορριμμάτων.

Καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων

Από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Οζντεμίρ έχει επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη να μειωθεί η σπατάλη τροφίμων.

Αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί ως προτεραιότητα αντί να βασίζεται στην αύξηση της γεωργικής παραγωγής στη Γερμανία και την ΕΕ εις βάρος των περιβαλλοντικών μέτρων, υποστήριξε στον απόηχο του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία που έχει επιβαρύνει τις παγκόσμιες αγορές σιτηρών.

Τα βασικά σημεία της στρατηγικής της Γερμανίας για τα τρόφιμα, την οποία παρουσίασε ο Οζντεμίρ λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, διευκρινίζουν επίσης τον στόχο της μείωσης στο μισό της σπατάλης τροφίμων «σε κάθε τομέα της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων» έως το 2030.

Σύμφωνα με το έγγραφο, θα αναπτυχθεί περαιτέρω η εθνική στρατηγική για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων που εγκρίθηκε το 2019, ενώ θα εξεταστούν αλλαγές στον νόμο περί αδικοπραξιών της χώρας και φορολογικές ελαφρύνσεις για δωρεές τροφίμων.

Επιπλέον, τα απόβλητα θα πρέπει επίσης να ελαχιστοποιηθούν στην κοινή εστίαση σε σχολεία, νοσοκομεία ή πανεπιστημιακά κυλικεία, για παράδειγμα μέσω προσαρμοσμένων μεγεθών μερίδων.

Αυτό φέρνει τη γερμανική κυβέρνηση σε ευθυγράμμιση με τις φιλοδοξίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μείωση των αποβλήτων τροφίμων στο μισό έως το 2030, όπως ορίζεται στην εμβληματική στρατηγική της «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο».

Πηγή: EURACTIV

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.