Γιατί τα φάρμακα στη Γερμανία διατίθενται μόνο στα φαρμακεία;

Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως η παρακεταμόλη, δεν είναι συνήθως διαθέσιμα για αγορά στα γερμανικά καταστήματα ή σούπερ μάρκετ.

Μιλήσαμε με έναν εμπειρογνώμονα για να μάθουμε γιατί υπάρχουν αυστηροί κανόνες για την πώληση ορισμένων ιατρικών προϊόντων – αλλά και γιατί πωλούνται ακριβότερα από άλλες χώρες.

Αν έχετε βρεθεί ποτέ να σαρώνετε τους διαδρόμους καταστημάτων όπως τα DM ή Rossmann αναρωτώμενοι πού να βρείτε την ιβουπροφαίνη, την παρακεταμόλη ή το σιρόπι για τον βήχα, θα απογοητευτείτε – γενικά μπορούν να αγοραστούν μόνο από τα φαρμακεία στη Γερμανία.

Αυτό μπορεί να αποτελέσει μεγάλο “πολιτισμικό σοκ” για τους ξένους που έχουν συνηθίσει να παίρνουν κάποια φάρμακα κάνοντας τα εβδομαδιαία ψώνια τους στο σούπερ μάρκετ ή αγοράζοντας σαμπουάν σε καταστήματα καλλυντικών.

Γιατί, λοιπόν, αυτά τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα πωλούνται μόνο στα φαρμακεία στη Γερμανία;

Επικοινωνήσαμε με την Ομοσπονδιακή Ένωση Γερμανικών Φαρμακευτικών Συλλόγων (ABDA) για να μάθουμε περισσότερα.

Ο Christian Splett, εκπρόσωπος της ένωσης, εξήγησε ότι – με ελάχιστες εξαιρέσεις – μόνο τα φαρμακεία μπορούν να πωλούν στη Γερμανία φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή (OTC) ή μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Είπε ότι αυτό είναι κατοχυρωμένο στη γερμανική νομοθεσία και βασίζεται σε μερικές σημαντικές αρχές.

Πρώτον, δίνεται έμφαση στην προστασία των καταναλωτών.

“Στη Γερμανία, έχουμε ένα υψηλό επίπεδο προστασίας των καταναλωτών, το οποίο δίνει έμφαση στην πρόληψη και όχι στην αποζημίωση”, δήλωσε ο Splett.

“Δεν θα θέλαμε να πάει κάποιος να αγοράσει ένα πακέτο παυσίπονα από ένα πρατήριο καυσίμων και στη συνέχεια να νοιώσει σοβαρή αδιαθεσία.

“Η υγειονομική περίθαλψη δεν είναι σαν οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση. Έχουμε σοβαρή ευθύνη για την υγεία των ανθρώπων”.

Συνδέεται με την αρχή ότι η λήψη φαρμάκων δεν είναι κάτι που πρέπει να λαμβάνεται ελαφρά τη καρδία.

“Στη Γερμανία, θεωρείται πολύ σημαντικό να μην ευτελίζεται η χρήση φαρμάκων”, δήλωσε ο Splett. “Αυτό ενισχύεται τόσο από τις πολιτισμικές συμπεριφορές όσο και από τον νόμο”.

Από το 2004, είναι επίσης δυνατή η αγορά φαρμάκων από διαδικτυακά φαρμακεία, από παρόχους φαρμάκων όπως το DocMorris και το Shop-Apotheke, τα οποία είναι μερικές φορές φθηνότερα από τα φαρμακεία που βρίσει κάποιος σε κεντρικούς δρόμους.

Αυτά τα φαρμακεία παραγγελίας μέσω αλληλογραφίας είναι πλήρως εξοπλισμένα επιτόπια φαρμακεία με άδεια αλληλογραφίας βάσει του γερμανικού νόμου περί φαρμακείων.

Ποιος αποφασίζει για τις τιμές των φαρμάκων στη Γερμανία;

Στο ερώτημα γιατί οι τιμές φαρμάκων όπως τα φάρμακα για το βήχα και τα συνήθη παυσίπονα φαίνεται να είναι υψηλότερες στα γερμανικά φαρμακεία από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η απάντηση μπορεί να βρίσκεται στο γεγονός ότι τα γερμανικά φαρμακεία έχουν πλήρη ελευθερία να καθορίζουν τα ίδια τις τιμές τους.

“Παρά τους αυστηρούς κανονισμούς και τις ηθικές υποχρεώσεις, οι φαρμακοποιοί εξακολουθούν να ενεργούν όπως ιδιοκτήτες άλλων επιχειρήσεων, για παράδειγμα, καθορίζουν τις τιμές τους για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα σε σχέση με τον ανταγωνισμό”, εξήγησε ο Splett.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της Ομοσπονδιακής Ένωσης Γερμανικών Φαρμακευτικών Συλλόγων, οι τιμές για μεμονωμένα φάρμακα ή για μια ολόκληρη σειρά προϊόντων μπορεί να περιλαμβάνουν υπολογισμούς που βασίζονται σε διάφορους επιχειρηματικούς και ανταγωνιστικούς παράγοντες.

Γιατί τα φάρμακα στη Γερμανία διατίθενται μόνο στα φαρμακεία;
Ποιος αποφασίζει για τις τιμές των φαρμάκων στη Γερμανία | By humonia

Για παράδειγμα, οι όροι αγοράς ενός προϊόντος μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον κατασκευαστή, τον χονδρέμπορο, την ποσότητα παραγγελίας ή την εποχή.

Τα φαρμακεία πρέπει επίσης να συνυπολογίζουν το κόστος που αναλαμβάνουν τα ίδια, όπως για το προσωπικό ή άλλα υλικά έξοδα.

Η ανταγωνιστική κατάσταση, η οποία καθορίζεται από την εμβέλεια και τις τιμές των γειτονικών φαρμακείων, μπορεί επίσης να επηρεάσει τον υπολογισμό των τιμών ενός φαρμακείου.

Επιπλέον, υπάρχει και ο φόρος προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) 19 τοις εκατό, ο οποίος επίσης καθιστά την τιμή υψηλότερη.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.