Λάθος όλα: Γιατί η Γερμανία είναι χρόνια πίσω στις εξαφανίσεις παιδιών και ενηλίκων;
Όσο πιο γρήγορα βρεθεί ένα εξαφανισμένο παιδί, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να επιστρέψει στην οικογένειά του ζωντανό. Τα σύγχρονα μέσα ενημέρωσης μπορούν να βοηθήσουν – αλλά όχι στη Γερμανία…
Το Amber Alert αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ το 1996. Έκτοτε, έχει βοηθήσει σε πολλές χώρες στην αναζήτηση αγνοουμένων – αλλά δεν χρησιμοποιείται στη Γερμανία.
Το σύστημα συναγερμού ήταν ένα πικρό μάθημα από την υπόθεση της απαχθείσας εννιάχρονης Άμπερ Χάγκερμαν: ένας γείτονας είχε παρατηρήσει πώς το κορίτσι μπήκε σε ένα αυτοκίνητο παρά τη θέλησή του.
Παρά την εντατική έρευνα, το παιδί βρέθηκε νεκρό παρά μόνο τέσσερις ημέρες αργότερα. Ο δράστης εξακολουθεί να διαφεύγει.
Αδράξτε κάθε ευκαιρία για έρευνα
Το Amber Alert εξακολουθεί και σήμερα να έχει ακριβώς έναν στόχο: να καταστήσει την αναζήτηση των απαχθέντων ή εξαφανισμένων παιδιών πιο αποτελεσματική.
Λειτουργεί μέσω της συνεργασίας μεταξύ της αστυνομίας, των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και των παρόχων τηλεπικοινωνιών: η αστυνομία ενεργοποιεί τις ειδοποιήσεις αναζήτησης για εξαφανισμένα παιδιά, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί και οι πίνακες πληροφοριών κυκλοφορίας τις διαδίδουν.
Τα μηνύματα προβάλλονται επίσης στο Facebook και τη Google.
Τα συστήματα προειδοποίησης μέσω κινητών τηλεφώνων που προειδοποιούν για καταιγίδες, για παράδειγμα, χρησιμοποιούνται επίσης για την αποστολή αναφορών εξαφάνισης.
Ανάλογα με τις τακτικές εκτιμήσεις της έρευνας, αυτό μπορεί να είναι περιφερειακά περιορισμένο ή πανεθνικό.
Δεν είναι ακόμη σαφές αν το σύστημα έχει πράγματι βοηθήσει στην εύρεση περισσότερων παιδιών.
Ωστόσο, το σύστημα Amber Alert έχει υιοθετηθεί σε πολλές χώρες και έχει επίσης εν μέρει ενσωματωθεί στη νομοθεσία της ΕΕ: σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Τηλεπικοινωνιακών Προτύπων, οι αναφορές αναζήτησης για αγνοούμενα άτομα μπορούν να αποστέλλονται μέσω των ειδοποιήσεων “Cell Broadcast”.
Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες το έχουν υιοθετήσει αυτό – εκτός από τη Γερμανία.
Μόνο η Γερμανία δεν χρησιμοποιεί την ψηφιακή υποστήριξη
Ο Lars Bruhns από την ιδιωτική “Πρωτοβουλία για τα Εξαφανισμένα Παιδιά” ζητά εδώ και χρόνια την εισαγωγή των Amber Alerts στη Γερμανία.
Η ίδια η πρωτοβουλία έχει οργανώσει συνεργασία με συστήματα ψηφιακών οθονών, τα οποία χρησιμοποιούνται επίσης για συναγερμούς.
Επίσης, ασκεί πιέσεις σε εταιρείες όπως το Facebook και η Google για να δουν αν θα μπορούσε να εγκατασταθεί ένα σύστημα συναγερμού και στη Γερμανία.
Ωστόσο, η συνεργασία εξαρτάται από τη συμμετοχή των αρχών ασφαλείας. Αυτές θα πρέπει να ενεργοποιούν τις ειδοποιήσεις, ώστε να μπορούν να πραγματοποιούνται αναζητήσεις από δημόσιες έρευνες.
Αλλά μέχρι στιγμής, οι αρχές ασφαλείας δεν έχουν δείξει κανένα ενδιαφέρον, αναφέρει ο Bruhns. Και καταλήγει: “Όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι καλύτερες στην αναζήτηση εξαφανισμένων παιδιών από τη Γερμανία”.
Γιατί η Γερμανία είναι τόσο πίσω;
Ένας λόγος για την απροθυμία των αρχών ασφαλείας είναι θέματα κυριαρχίας.
Οι υποθέσεις αγνοουμένων διεκπεραιώνονται αρχικά σε επίπεδο κρατιδίων και διαβιβάζονται στο Ομοσπονδιακό Γραφείο Εγκληματολογικής Αστυνομίας μόνο μετά από μία ημέρα.
Και ακόμη και εκεί, δεν υπάρχουν εξειδικευμένες μονάδες για υποθέσεις αγνοουμένων.
“Χρειαζόμαστε ειδικούς της αστυνομίας που μπορούν επίσης να βοηθήσουν ανεξάρτητα από το ωράριο εργασίας, για παράδειγμα τα Σαββατοκύριακα”, λέει ο Bruhns, “ειδικούς για την έρευνα στο δάσος, στο νερό, στη γειτονιά, σε περιπτώσεις υποψίας απαγωγής”.
Αυτοί οι ειδικοί θα μπορούσαν επίσης να εκτιμήσουν πότε μια δημόσια έρευνα θα ήταν χρήσιμη ή τουλάχιστον όχι επιβλαβής.
Αλλά σύμφωνα με τον Bruhns, δεν υπάρχουν τέτοιοι εμπειρογνώμονες.
Η έρευνα δεν είναι στοχευμένη
Μέχρι στιγμής, η κατάσταση στη Γερμανία είναι τέτοια που η αστυνομία δημοσιεύει μερικές φορές η ίδια τις αναφορές αγνοουμένων.
Που και που αυτές ανασύρονται από τον Τύπο, αλλά όχι πάντα.
“Και όσο ωραία και αν είναι η πανεθνική συμπάθεια”, λέει ο Lars Bruhns, “συχνά δεν βοηθάει τα εξαφανισμένα παιδιά ή τους ερευνητές, επειδή η προσέγγιση δεν είναι στοχευμένη και εντοπισμένη”.
Δεν θέλει να εγκαταλείψει την ελπίδα ότι τραγικές περιπτώσεις όπως ο Arian, η οποία εξακολουθεί να αγνοείται, ή η Valeriia, η οποία βρέθηκε νεκρή, θα οδηγήσουν σε αλλαγή του τρόπου σκέψης: “Τουλάχιστον αυτό θα μπορούσαμε να το επιστρέψουμε στους ενδιαφερόμενους γονείς: Ότι βελτιώνουμε τα μέτρα ώστε οι μελλοντικές υποθέσεις να τελειώνουν πιο αβλαβώς”.
Θα έκανε επίσης τη διαφορά στο αίσθημα ασφάλειας των γονέων και των παιδιών, λέει ο Bruhns.
1.752 παιδιά δηλώθηκαν ως εξαφανισμένα το 2024
Όταν ρωτήθηκε από το t-online, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει ακόμη σχολιάσει το ερώτημα γιατί δεν εισάγεται στη Γερμανία το Amber Alert.
Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Εγκληματολογικής Αστυνομίας (BKA) δεν έχει επίσης σχολιάσει και παραπέμπει στην κυριαρχία επεξεργασίας των ομόσπονδων κρατιδίων.
Ωστόσο, η BKA τηρεί στατιστικά στοιχεία για τα εξαφανισμένα παιδιά.
Τα στοιχεία για τα τελευταία έξι χρόνια κυμαίνονται μεταξύ 14.454 (2021) και 18.125 (2019) εξαφανισμένων παιδιών ετησίως. Πέρυσι (2023) υπήρχαν 16.471 εξαφανισμένα παιδιά.
Οι αριθμοί δεν αυξάνονται, αλλά παραμένουν στα ίδια περίπου επίπεδα.
Οι περισσότερες υποθέσεις εξιχνιάζονται στη διάρκεια ενός έτους. Τελικά, περίπου 500 υποθέσεις ανά έτος παραμένουν ανεξιχνίαστες. Ορισμένες από αυτές για δεκαετίες.
Η παλαιότερη καταγεγραμμένη υπόθεση εξαφάνισης παιδιού χρονολογείται από το 1968, σύμφωνα με το ΒΚΑ.
Το 2024, 1.752 παιδιά είχαν δηλωθεί ως εξαφανισμένα σε παγγερμανικό επίπεδο μέχρι την 1η Μαΐου 2024, δήλωσε το BKA στο t-online.
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τους μισθούς στη Γερμανία
- 7 φανταστικοί προορισμοί για να επισκεφθείτε στη Γερμανία
- Σας βοηθάει το παιδί σας στην εργασία; Δείτε τι ορίζει ο νόμος για να μην κατηγορηθείτε
- Επανάσταση στην έκδοση κλήσεων για πάρκινγκ: Επιτρέπεται μόνο αν είστε παρών;
- Κάνει ποδήλατο το παιδί σας και προκαλεί ατύχημα; Τι νομικές ευθύνες έχετε;
- Ελλάδα Vs Γερμανία: Πόσοι ενήλικες ζουν ακόμη με τους γονείς τους;
- Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν αυτόν τον κανόνα για το επίδομα παιδιού