Γιατί η τηλεθέρμανση γίνεται τόσο ακριβή στη Γερμανία;

Οι δημοτικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας της Γερμανίας θα πρέπει να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα. Αλλά η Αριστερά πολιτική σκηνή της χώρας είναι δυσαρεστημένη.

Το SPD δεν θεωρεί δικαιολογημένο το γεγονός ότι οι δημοτικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας αύξησαν τόσο πολύ και για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο τις τιμές για την τηλεθέρμανση.

Με μια συνεδρία ερωτήσεων και απαντήσεων, η κοινοβουλευτική ομάδα θέλησε να αποκτήσει περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η δημοτική επιχείρηση (SWM) καταλήγει στις τιμές της.

Ωστόσο, το SPD κάθε άλλο παρά ικανοποιημένο είναι από τις πληροφορίες που παρείχε ο Christian Decker, επικεφαλής των πωλήσεων επιχειρηματικών πελατών.

Οι Stadtwerke στη Γερμανία χρειάζονται πολύ φυσικό αέριο και άνθρακα για την τηλεθέρμανση

Ένα από τα επιχειρήματα της Stadtwerke για το τελευταίο άλμα των τιμών στις αρχές Οκτωβρίου ήταν ότι το φυσικό αέριο και ο άνθρακας έχουν επίσης ακριβύνει.

Στο Μόναχο, μόνο το 5,8% της τηλεθέρμανσης παράγεται από γεωθερμική ενέργεια. Επί του παρόντος, οι δημοτικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας χρειάζονται κυρίως φυσικό αέριο και άνθρακα για την παραγωγή τηλεθέρμανσης.

Το ίδιο ισχύει και για τη Στουτγάρδη ή τη Νυρεμβέργη – ωστόσο οι τιμές εκεί είναι πολύ φθηνότερες. Το SPD ήθελε να μάθει το γιατί. Ο Decker επεσήμανε ότι κάθε εταιρεία έχει διαφορετικές δομές.

Ο ηγέτης του SPD αμφισβητεί τις δηλώσεις

Στο Άουγκσμπουργκ, τη Φρανκφούρτη και τη Δρέσδη, ωστόσο, οι τιμές είναι υψηλότερες. Ο Decker επεσήμανε επίσης ότι η πρόσφατη αύξηση των τιμών κατά 17% θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο δραστική.

Ο Stefan Jagel, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, πιστεύει ωστόσο ότι οι δημοτικές επιχειρήσεις δεν είναι ειλικρινείς.

Για παράδειγμα, είπε, στο Ottobrunn στα νοτιοανατολικά του Μονάχου, οι τιμές κατανάλωσης των 82,73 ευρώ ανά μεγαβατώρα είναι πολύ φθηνότερες από ό,τι στο Μόναχο, όπου είναι 180,32 ευρώ ανά μεγαβατώρα – παρόλο που το αέριο χρησιμοποιείται εκεί κυρίως για την παραγωγή τηλεθέρμανσης.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.