Γιατί κλείνουν τα φωτά κατά την απογείωση/προσγείωση;

Οι κινητήρες αρχίζουν να βουίζουν, το αεροπλάνο τροχοδρομεί σε θέση απογείωσης. Οι διακοπές μπορούν να ξεκινήσουν. Τότε, λίγο πριν απογειωθεί το αεροπλάνο, τα φώτα σβήνουν. Αλλά γιατί ακριβώς;

Τα φώτα του αεροπλάνου σβήνουν κατά την απογείωση και την προσγείωση. Αλλά οι επιβάτες δεν χρειάζεται να ανησυχούν γι’ αυτό, εξηγεί η Ομοσπονδιακή Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (LBA): “Είναι ένα μέτρο ασφαλείας”.

Τα φώτα που λείπουν προορίζονται να διευκολύνουν τη ζωή των επιβατών και του πληρώματος σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Το LBA περιγράφει: “Ο φωτισμός προσαρμόζεται στο εξωτερικό περιβάλλον, ώστε τα μάτια των επιβατών και του πληρώματος να συνηθίσουν το σκοτάδι”.

Εάν ο φωτισμός αποτύχει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, οι επιβάτες μπορούν να προσανατολιστούν ταχύτερα. Επιπλέον, οι φωτεινές λωρίδες στο δάπεδο και οι πινακίδες εξόδου κινδύνου είναι έτσι πιο ορατές.

“Έτσι, μπορεί να γίνει ασφαλέστερη εκκένωση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης”, καταλήγει η LBA.

Η ίδια η LBA δεν έχει θεσπίσει αυτόν τον κανονισμό. Το σβήσιμο των φώτων εφαρμόζεται σε όλο τον κόσμο. Για τη Γερμανία ισχύει κανονισμός του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA).

Παρεμπιπτόντως, τα φώτα δεν σβήνουν αυτόματα, αλλά “χειροκίνητα από το πλήρωμα καμπίνας”, εξηγεί η LBA.

Σε γενικές γραμμές, ο πιλότος είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια και την τάξη επί του αεροσκάφους: “Είναι εξουσιοδοτημένος να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή οποιουδήποτε κινδύνου για τα άτομα που βρίσκονται στο αεροσκάφος ή για το ίδιο το αεροσκάφος.

Ως εκ τούτου, οι επιβάτες είναι υποχρεωμένοι να κάνουν ό,τι τους ζητά ο πιλότος ή οι εκπρόσωποί του, δηλαδή το πλήρωμα καμπίνας.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.