Γιατί ο Μητσοτάκης ζητά τώρα τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Ανταλλαγή των γλυπτών του Παρθενώνα με δανεισμό άλλων ελληνικών κειμηλίων, προτείνει ο πρωθυπουργός – «Δεν μου αρέσει να μιλάω για την επιστροφή των Μαρμάρων, μου αρέσει να μιλάω για την επανένωσή τους», διαμηνύει.

Την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, γνωστά και ως Ελγίνεια Μάρμαρα, θα θέσει για άλλη μία φορά στο τραπέζι των συζητήσεων με την Βρετανία, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είναι εδώ γιατί τα έκλεψαν», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του την Τρίτη, λίγο πριν τη συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

«Δεν μου αρέσει να μιλάω για την επιστροφή των μαρμάρων, μου αρέσει να μιλάω για την επανένωση των μαρμάρων», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα «δεν συμβιβάζεται με κάποιο δανεισμό» των γλυπτών και γι’ αυτό πρότεινε να δανείσει άλλα ελληνικά κειμήλια στο Ηνωμένο Βασίλειο, με αντάλλαγμα τα αρχαία γλυπτά που αφαιρέθηκαν από το αέτωμα του Παρθενώνα.

«Εάν υπάρχει θέληση, είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να βρούμε μια λύση», είπε.

Το θέμα της επιστροφής των γλυπτών στη χώρα μας, ειδικά μετά τις ενέργειες της αξέχαστης Μελίνας Μερκούρη στις αρχές της δεκαετίας του 1980, βρίσκεται πολύ συχνά στην επικαιρότητα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συζητήσει το θέμα με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου στη συνάντησή τους που έχει προγραμματιστεί για σήμερα το απόγευμα, 16 Νοεμβρίου, στο Λονδίνο.

«Είμαι βέβαιος ότι αν υπήρχε η προθυμία από την πλευρά της βρετανικής κυβέρνησης, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για μία συμφωνία με το βρετανικό μουσείο για δανεισμό πολιτιστικών θησαυρών που δεν έχουν φύγει ποτέ από τη χώρα» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ακόμη, ο Έλληνας πρωθυπουργός σκοπεύει να υποστηρίξει την επιστροφή των γλυπτών, επισημαίνοντας ότι το γενικό επιχείρημα ότι αυτά ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο, είναι ξεπερασμένο, ειδικά μετά τη δημιουργία του νέου μουσείου της Ακρόπολης.

Ο Τζόνσον, από την πλευρά του, δείχνει απρόθυμος να συναινέσει στις απαιτήσεις της Αθήνας.

«Κατανοώ τα έντονα συναισθήματα του ελληνικού λαού -και μάλιστα του πρωθυπουργού Μητσοτάκη- για το θέμα αλλά η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει μια σταθερή, μακροχρόνια θέση με τα γλυπτά, η οποία έγκειται στο ότι αποκτήθηκαν νόμιμα από τον Λόρδο Έλγιν, σύμφωνα με τους νόμους της εποχής, και ανήκουν νόμιμα στους διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου από την απόκτησή τους», δήλωνε τον περασμένο Μάρτιο στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου υποστήριξε ακόμα πιο έντονα τη στάση του Τζόνσον αυτό το φθινόπωρο, όταν τα μέλη μιας διακυβερνητικής επιτροπής της UNESCO συμφώνησαν ομόφωνα ότι τα μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα.

Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.