Γιατί όσοι φοράνε γυαλιά είναι λιγότερο πιθανό να κολλήσουν Covid

Χαράς ευαγγέλια για όσους φορούν γυαλιά οράσεως, καθώς όπως αναφέρει μία νέα μελέτη, μπορεί να διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να τους μολύνει ο covid.

Πόσο μειωμένο; Τουλάχιστον δύο (ίσως και τρεις) φορές μικρότερο. Σε σύγκριση με όσους δεν πάσχουν από κάποια διαθλαστική ανωμαλία ώστε να φορούν γυαλιά.

Η νέα μελέτη δίνει επίσης μία πιθανή εξήγηση για το γεγονός αυτό. Όπως είναι γνωστό, ο νέος κορονοϊός μεταδίδεται κυρίως από τα μολυσμένα σταγονίδια που εκτοξεύονται από τους πάσχοντες από αυτόν με την ομιλία, τον βήχα ή το φτάρνισμα.

Όταν τα εισπνέουμε ή επίσης όταν μολύνουμε τα χέρια μας πιάνοντας αντικείμενα και ύστερα φέρνοντάς τα στα μάτια, τη μύτη ή το στόμα μας, ο φαύλος κύκλος της μόλυνσης συνεχίζεται.

Εδώ έρχονται στην εξίσωσή μας τα γυαλιά, καθώς οι χρήστες τους αγγίζουν λιγότερο συχνά το πρόσωπό τους, αναφέρει η Mirror.

Η νέα μελέτη διεξήχθη σε 304 ασθενείς που νοσηλεύονταν λόγω κορονοϊού σε νοσοκομείο της Ινδίας. Οι 223 από αυτούς ήταν άνδρες, ενώ η ηλικία των συμμετεχόντων κυμαινόταν από 10 έως 80 ετών.

Οι ερευνητές τους ζήτησαν να συμπληρώσουν ειδικά ερωτηματολόγια για την όραση και τη χρήση διορθωτικών γυαλιών.

Συνολικά το 19% ανέφεραν ότι φορούσαν καθημερινά διορθωτικά γυαλιά. Ωστόσο το συνολικό ποσοστό των Ινδών που φορούν διορθωτικά γυαλιά ανέρχεται σε 40%.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους, προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι ο μέσος άνθρωπος συνηθίζει να αγγίζει το πρόσωπό του κατά μέσον όρο 23 φορές την ώρα και τα μάτια του κατά μέσον όρο 3 φορές την ώρα.

Ίσως λοιπόν τα γυαλιά μειώνουν τον κίνδυνο να μολυνθούμε από τον covid. Επειδή μας εμποδίζουν να αγγίζουμε τόσο συχνά τα μάτια μας, λένε.

Σε κάθε περίπτωση, ένα από τα μέτρα που όλοι πρέπει να λαμβάνουμε, είτε φοράμε γυαλιά είτε όχι, είναι να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας αν πρώτα δεν σαπουνίσουμε/απολυμάνουμε τα χέρια μας.

Η νέα μελέτη δεν έχει ακόμα αξιολογηθεί από επιτροπή ειδικών ώστε να δημοσιευθεί σε κάποια ιατρική επιθεώρηση, αλλά μπορείτε να την δείτε αναρτημένη στην ιστοσελίδα medRxiv.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facbook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο GRland.info

Πως θα ακολουθήσεις το GRland.info στο Facebook; Πάτησε ΕΔΩ.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.