Οι γιατροί στη Γερμανία θα εμβολιάζουν και τα Χριστούγεννα

Παρά τη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ και ο πρόεδρος του κρατικού επιδημιολογικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ προειδοποίησαν σε κοινή συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο, ότι το πέμπτο κύμα του κορωνοϊού είναι θέμα εβδομάδων.

Με τα μέτρα που έχουν ληφθεί, επιτεύχθηκε να τεθεί σταδιακά υπό έλεγχο το κύμα της μετάλλαξης Δέλτα, δήλωσε ο κ. Λάουτεμπαχ.

«Θα πρέπει όμως να υποθέσουμε, ότι δεν μπορεί πλέον ένα αποτραπεί το κύμα της Όμικρον».

Η μετάλλαξη αυτή θα αναπτύξει μια πρωτοφανή δυναμική σε ό,τι αφορά την εξάπλωση της πανδημίας, επεσήμανε ο κ. Βίλερ.

Το αργότερο σε τρεις εβδομάδες θα είναι η κυρίαρχη μετάλλαξη κορωνοϊού στη Γερμανία.

«Η γιορτή των Χριστουγέννων δεν θα πρέπει να είναι ο σπινθήρας, που θα ανάψει την φωτιά της Όμικρον», δήλωσε ενδεικτικά.

Ο υπουργός Υγείας και ο πρόεδρος του Ρόμπτερτ Κοχ έκαναν έκκληση στους πολίτες, να αποφεύγουν ταξίδια που δεν είναι αναγκαία, να περιορίσουν τις επαφές τους τις ημέρες των εορτών και πριν από κάθε συνάντηση να κάνουν τεστ, ανεξάρτητα από το αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι.

Συστατικό στοιχείο για την καταπολέμηση της πανδημίας είναι ο εμβολιασμός.

Η τρίτη δόση είναι κατά τον Καρλ Λάουτερμπαχ το καλύτερο μέσο, για να αποφευχθούν σοβαρές επιπτώσεις σε περίπτωση μόλυνσης.

Το ποσοστό προστασίας της αναμνηστικής δόσεις κυμαίνεται περίπου στο 75%.

Πάνω από 28 εκ. αναμνηστικές δόσεις

Στην ίδια συνέντευξη τύπου ο Αντρέας Γκάσεν, γενικός διευθυντής της Ομοσπονδιακής Ένωσης Ασφαλιστικών Ταμείων, ενημέρωσε, πως από τις 18 Νοεμβρίου μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί πάνω από 28 εκατομμύρια αναμνηστικά εμβόλια.

Ως το τέλος του χρόνου μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος της κυβέρνησης για 30 εκατομμύρια εμβολιασμούς, δήλωσε ο Κάρλ Λάουτερμπαχ.

Για αυτό το λόγο θα συνεχιστούν να γίνονται οι εμβολιασμοί και τις ημέρες των εορτών.

Ως κίνητρο για να παραμείνουν ανοιχτά τα ιατρεία και τα φαρμακεία το κράτος θα αμείβει από τις 24 Δεκεμβρίου ως τις 9 Ιανουαρίου κάθε ένεση εμβολίου με 36 ευρώ, αντί με 28 ευρώ.

Οι εμβολιασμοί το επόμενο διάστημα θα γίνονται κυρίως με το σκεύασμα της εταιρείας Moderna, η οποία θα παραδώσει τον Ιανουάριο 25 εκατομμύρια δόσεις στη χώρα.

Δεδομένου ότι για τον αναμνηστικό εμβολιασμό αρκεί η μισή δόση, οι ποσότητες φτάνουν για 50 εκατομμύρια άτομα.

Τα υπάρχοντα τρία εκατομμύρια δόσεις της BioNTech/Pfizer θα διατίθενται μόνο για τον εμβολιασμό των ατόμων κάτω των τριάντα ετών.

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί, σε ποιο βαθμό θα σταθεί δυνατό να προμηθευτούν άμεσα και άλλες ποσότητες αυτού του εμβολίου.

Πάντως, το υπουργείο Υγείας έχει ήδη κλείσει συμφωνία για 80 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων BioNTech/Pfizer ειδικά για την

καταπολέμηση της μετάλλαξης Όμικρον, που θα αρχίσουν να παραδίνονται από τον Απρίλιο-Μάϊο.

Επίσης, τον Ιανουάριο θα διατεθούν στη Γερμανία τέσσερα εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της αμερικανικής Novavax.

Δεδομένου ότι το σκεύασμα βασίζεται σε πρωτεΐνες, όπως και τα εμβόλια κατά του κοκκύτη ή του τετάνου, ο Καρλ Λάουτερμπαχ ελπίζει να αλλάξει η στάση πολλών σκεπτικιστικών έναντι του εμβολιασμού.

Πηγή: Παναγιώτης Κουπαράνης | DW

Υποστήριξε το GRland.info

Βοήθησε την συντακτική μας ομάδα να προσφέρει έγκαιρα και έγκυρα ενημερωτικά άρθρα στην ελληνική γλώσσα. Γίνε συνδρομητής με 4,99 τον μήνα! Περισσότερα, ΕΔΩ

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.