Γκίνες: Γνωρίστε τα πασχαλινά σιντριβάνια της Βαυαρίας

Στη Φραγκονία, τα ρεκόρ καταρρίπτονται και πάλι: τα πασχαλινά σιντριβάνια επέστρεψαν. Πού μπορεί κανείς να θαυμάσει καλύτερα το πασχαλινό έθιμο και τι κρύβεται πίσω από αυτό.

Με πολύχρωμα αυγά, τα απλά σιντριβάνια των χωριών μετατρέπονται σε πολύχρωμα αξιοθέατα: Η περίοδος των πασχαλινών σιντριβανιών έχει ξεκινήσει.

Το πασχαλινό σιντριβάνι στο Bieberbach, μια συνοικία του Egloffstein (περιοχή του Forchheim), θεωρείται ιδιαίτερα μεγάλο και εντυπωσιακό.

Σύμφωνα με το τουριστικό γραφείο της Φρανκονίας, μπήκε στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες το 2000 με 11.108 ζωγραφισμένα αυγά.

Κάθε χρόνο, πολυάριθμοι εθελοντές από τον Τουριστικό Σύλλογο Egloffstein συγκεντρώνονται και διακοσμούν το συντριβάνι στο κέντρο του χωριού με πολύχρωμα βαμμένα αυγά και κλαδιά ελάτου.

Η φράγκικη Ελβετία θεωρείται η προέλευση του πασχαλινού εθίμου

Στην πλατεία της αγοράς στο Heiligenstadt (περιοχή του Bamberg) υπάρχει ένα άλλο πολύ γνωστό πασχαλινό σιντριβάνι.

Η φράγκικη Ελβετία θεωρείται η προέλευση αυτού του πασχαλινού εθίμου. Το αρχικό του νόημα δεν είναι απολύτως σαφές.

Οι ιστορικοί υποθέτουν ότι οι κάτοικοι των περιοχών της φράγκικης Γιούρα που στερούνται νερού έδιναν ιδιαίτερη σημασία στο νερό ως ζωτικό πόρο.

Τα αυγά και τα κλαδιά είναι συνήθως προσαρτημένα στις βρύσες σε σχήμα στέμματος, γι’ αυτό και ονομάζονται “πασχαλινά στέμματα”.

Συνήθως, ο στολισμός αρχίζει την Κυριακή των Βαΐων ή λίγο πριν από αυτήν – την Κυριακή πριν από το Πάσχα. Περίπου δύο εβδομάδες μετά το Πάσχα, τα αυγά και τα κλαδιά αφαιρούνται και πάλι από τα σιντριβάνια.

Τα πασχαλινά σιντριβάνια είναι πλέον ευρέως διαδεδομένα σε μεγάλα τμήματα της νότιας Γερμανίας, ενώ μερικά υπάρχουν και στην κεντρική και ανατολική Γερμανία.

Σε διάφορα ομόσπονδα κρατίδια, όπως η Βαυαρία, η Έσση, η Σαξονία και η Θουριγγία, οι τουριστικοί πράκτορες προσφέρουν εκδρομές με λεωφορεία σε ιδιαίτερα πλούσια διακοσμημένα πασχαλινά σιντριβάνια σε διάφορα χωριά.

Σε τέτοιες εκδρομές στη φράγκικη Ελβετία, το σιντριβάνι του Μπίμπερμπαχ δεν πρέπει συνήθως να παραλείπεται.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.