Γνωρίστε το κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης

Η Βάδη-Βυρτεμβέργη (γερμανικά: Baden-Württemberg) είναι ένα από τα 16 ομοσπονδιακά κρατίδια της Γερμανίας.

Η έκτασή της ανέρχεται στα 35.751,65 τετρ. χλμ., έχει 11,07 εκατομ. κατοίκους και πρωτεύουσά της είναι η Στουτγκάρδη.

Σημαντικά αξιοθέατα του κρατιδίου αποτελούν ο Μέλανας Δρυμός και η λίμνη της Κωνσταντίας.

Άλλες σημαντικές πόλεις είναι:

  • Η Καρλσρούη.
  • Η Χαϊδελβέργη.
  • Το Φράιμπουργκ (αποκαλούμενο και πύλη του Μέλανα Δρυμού).
  • Το Φρίντριχσχαφεν (στις όχθες της λίμνης της Κωνσταντίας).
  • Η φημισμένη λουτρόπολη Μπάντεν-Μπάντεν.

Χώρα και άνθρωποι

Στις 31 Δεκεμβρίου 2019, συνολικά 11.100.394 κάτοικοι ζούσαν στο κρατίδιο σε μια έκταση 35.751,46 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Έτσι, 310 άνθρωποι ζουν σε κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Η χώρα διαφημίζει με το σύνθημα: „Μπορούμε τα πάντα. Εκτός από το να μιλάμε υψηλά γερμανικά“.

Φυσικά, τα γερμανικά ομιλούνται στο κρατίδιο, αλλά πολλές διάλεκτοι είναι επίσης ευρέως διαδεδομένες, συμπεριλαμβανομένων των Ρήνων Φραγκονίων, της Νότιας Φραγκονίας, της Ανατολικής Φραγκονίας και διαφόρων μορφών της Σουηβίας.

Η πρωτεύουσα του κρατιδίου

Η πρωτεύουσα της Βάδης-Βυρτεμβέργης είναι η Στουτγκάρδη. Η πόλη βρίσκεται στον ποταμό Neckar και έχει πάνω από 635.000 κατοίκους.

Υπάρχουν πολλά κάστρα των πρώην κυβερνώντων δουκών και βασιλιάδων στη Στουτγκάρδη. Το παλιό και νέο παλάτι και η σχετική μεγάλη πλατεία του παλατιού χαρακτηρίζουν το κέντρο της Στουτγάρδης.

Η Στουτγκάρδη είναι επίσης γνωστή για τις σχεδόν 400 σκάλες της, οι οποίες ονομάζονται Stäffelen.

Χρονολογούνται από τη στιγμή που ασκήθηκε εδώ η αμπελουργία. Αργότερα επεκτάθηκαν καλλιτεχνικά. Το ψηλότερο κτίριο είναι ο τηλεοπτικός πύργος, που χτίστηκε το 1954, στα 214 μέτρα.

Πόλεις και δήμοι

Άλλες μεγάλες πόλεις με περισσότερους από 100.000 κατοίκους στη Βάδη-Βυρτεμβέργη είναι οι Καρλσρούη, Μάνχαϊμ, Φράιμπουργκ, Χαϊδελβέργη, Ουλμ, Χίλμπρον, Pforzheim και Reutlingen.

Στο κρατίδιο Βάδης-Βυρτεμβέργης υπάρχουν συνολικά 311 πόλεις και 1101 δήμοι σε αυτήν την πολιτεία.

Οι διοικητικές περιοχές του Φράιμπουργκ, της Καρλσρούης, της Στουτγκάρδης και του Τούμπινγκεν σχηματίστηκαν επίσης στη Βάδη-Βυρτεμβέργη.

Η χώρα χωρίζεται σε εννέα αστικές περιοχές και 35 αγροτικές περιοχές.

Διοικητικές περιφέρειες άνω των 100.000 κατοίκων είναι οι εξής: Baden-Baden, Freiburg im Breisgau, Heidelberg, Heilbronn, Karlsruhe, Mannheim, Pforzheim, Stuttgart, Ulm.

Ποτάμια

Ο Δούναβης έχει μήκος 2857 χιλιόμετρα, καθιστώντας το το δεύτερο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό ποτάμι.

Προέρχεται από τους δύο ποταμούς Brigach και Breg κοντά στο Donaueschingen. Διασχίζει δέκα χώρες και καταλήγει στον Εύξεινο Πόντο.

Ο Ρήνος φτάνει μέχρι στην Ελβετία, έχει συνολικό μήκος 1238 χλμ και ρέει στη Βόρεια Θάλασσα στις Κάτω Χώρες. Το τμήμα του Ρήνου που διασχίζει τη Βάδη-Βυρτεμβέργη ονομάζεται Άνω Ρήνος. Ρέει μέσω της πεδιάδας του Άνω Ρήνου και σχηματίζει τα σύνορα με τη Γαλλία σε μήκος 179 χιλιομέτρων.

Ο Neckar είναι ένας παραπόταμος μήκους 362 χλμ. του Ρήνου, ο οποίος ρέει σε όλο του το μήκος μέσω της Βάδης-Βυρτεμβέργης.

Αναδύεται στο νότιο Μέλανα Δρυμό κοντά στο Villingen-Schwenningen και ρέει στον Ρήνο κοντά στο Mannheim. Σημαντικές πόλεις όπως η Στουτγκάρδη, η Χίλμπρον και η Χαϊδελβέργη βρίσκονται στις όχθες της.

Ο Enz είναι ένας αριστερός παραπόταμος μήκους 105 χλμ. του Neckar, που υψώνεται στο βόρειο Μέλανα Δρυμό. Στο Pforzheim συγχωνεύεται με το Nagold. Ρέει στο Neckar κοντά στο Besigheim, 25 χλμ βόρεια της Στουτγκάρδης.

Βουνά και τοπία

Ο Μέλανας Δρυμός βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της χώρας. Χωρίζεται στο βόρειο και νότιο Μέλανα Δρυμό. Στα νότια βρίσκονται τα ψηλότερα βουνά, το Feldberg με 1493 μέτρα, το Herzogenhorn με 1415 και το Belchen με 1414 μέτρα. Είναι ένας δημοφιλής προορισμός διακοπών, μπορείτε να κάνετε πεζοπορία και σκι εδώ.

Το Schwäbische Alb εκτείνεται βόρεια του Δούναβη από νοτιοδυτικά έως βορειοανατολικά. Έχει μήκος περίπου 180 χλμ και πλάτος 40 χλμ.

Το ψηλότερο βουνό στο κρατίδιο Βάδης-Βυρτεμβέργης είναι το Lemberg στα 1015 μέτρα. Το Nördlinger Ries βρίσκεται στην ανατολική άκρη. Δημιουργήθηκε από την επίδραση ενός μεγάλου μετεωρίτη πριν από 14,6 εκατομμύρια χρόνια.

Το Odenwald είναι μια οροσειρά στα βόρεια της χώρας. Βρίσκεται μεταξύ του Neckar στα νότια και του Main στα βορειοανατολικά, στα δυτικά οριοθετείται από τα πεδινά του Ρήνου.

Μεγάλα τμήματα του Odenwald βρίσκονται επίσης στη γειτονική πολιτεία της Έσσης. Το ψηλότερο βουνό, ωστόσο, ανήκει στη Βάδη-Βυρτεμβέργη. Είναι το Katzenbuckel με ύψος 626 μέτρων.

Η Oberrheinische Tiefebene σχηματίστηκε από τον Ρήνο. Εκτείνεται σε μήκος 350 χλμ. Από την Ελβετία έως τη Φρανκφούρτη.

Μεγάλα τμήματα είναι στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης. Η Γερμανία έχει το πιο ήπιο κλίμα εδώ.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αρκετά πρώην ηφαίστεια σε αυτήν την περιοχή, που προεξέχουν από το επίπεδο τοπίο. Το πιο γνωστό είναι το Kaiserstuhl ύψους 556 μέτρων.

Οι μεγαλύτερες λίμνες

Η λίμνη Κωνσταντία είναι η μεγαλύτερη γερμανική λίμνη. Μεγάλα τμήματα αυτής της λίμνης βρίσκονται στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης.

Είναι συνολικά 536 km² και έχει περιφέρεια 273 χλμ. 173 χλμ της ακτής είναι μέρος της Βάδης-Βυρτεμβέργης.

Οι γειτονικές χώρες της Αυστρίας και της Ελβετίας καθώς και η ομοσπονδιακή πολιτεία της Βαυαρίας έχουν επίσης μερίδια στη λίμνη της Κωνσταντίας.

Αποτελείται από δύο λίμνες, τη μεγαλύτερη Obersee και τη μικρότερη Untersee. Και οι δύο συνδέονται με τον Ρήνο, ο οποίος ρέει μέσω της λίμνης Κωνσταντίας και που ονομάζεται Seerhein.

Επίσης γνωστό είναι το νησί Reichenau, στο οποίο υπάρχει ένα παλιό μοναστήρι καθώς και το νησί Mainau, το οποίο είναι γνωστό ως το νησί των λουλουδιών, λόγω του ήπιου κλίματος και των πολλών πάρκων.

Οι μεγαλύτερες λίμνες στο Μέλανα Δρυμό είναι η Schluchsee και η Titisee.

Γειτονικές ομοσπονδιακές πολιτείες (κρατίδια) – Χώρες

Οι γειτονικές ομοσπονδιακές πολιτείες είναι η Βαυαρία στα ανατολικά, η Έσση στα βόρεια και η Ρηνανία-Παλατινάτο στα βορειοδυτικά.

Η Βάδη-Βυρτεμβέργη συνορεύει με τη Γαλλία στα δυτικά και την Ελβετία στα νότια. Η χώρα μοιράζεται ένα μικρό σύνορο με την Αυστρία μέσω της λίμνης Κωσταντίας.

Μεγάλες εταιρείες

Η Βάδη-Βυρτεμβέργη είναι μία από τις οικονομικά ισχυρότερες περιοχές της Ευρώπης. Συνολικά υπάρχουν περισσότερες από 500.000 εταιρείες στη χώρα. Απασχολούν περίπου 3,7 εκατομμύρια άτομα.

Οι μεγάλοι κατασκευαστές αυτοκινήτων Daimler-Benz και Porsche έχουν την έδρα τους εδώ.

Υπάρχουν πολλές θέσεις εργασίας στους προμηθευτές της αυτοκινητοβιομηχανίας, όπως η Bosch με έδρα το Gerlingen-Schillerhöhe ή το ZF στο Friedrichshafen.

Το EDEKA Südwest βρίσκεται στο Όφενμπουργκ, το Neckarsulm είναι η έδρα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Lidl και το Walldorf φιλοξενεί την παγκόσμια επιτυχημένη εταιρεία λογισμικού SAP.

Η Bilfinger εδρεύει στο Mannheim, ο Carl Zeiss στο Oberkochen, το Celesio στη Στουτγκάρδη, η Heidelberger Druck στη Χαϊδελβέργη, η dm και η EnBW έχουν την έδρα τους στην Καρλσρούη, και το Würth Group στο Künzelsau.

Επιπλέον, οι εταιρείες Liebherr, Roche, Mahle, Müller Holding, ο Όμιλος Tognum, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Tübingen, οι κλινικές Ludwigsburg-Bietigheim και το Diakonisches Werk στη Στουτγκάρδη είναι από τους μεγαλύτερους εργοδότες της χώρας.

Κυβέρνηση και Κοινοβούλιο

Το Landtag είναι το κοινοβούλιο του ομοσπονδιακού κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης. Εδώ ψηφίζονται νόμοι που ισχύουν για τη χώρα.

Συνέρχεται στη “Βουλή του Κρατικού Κοινοβουλίου” στη Στουτγκάρδη. 143 μέλη του κοινοβουλίου ανήκουν σε αυτό.

Μετά τις εκλογές, τα κόμματα DIE GRÜNEN και το CDU σχημάτισαν συνασπισμό. Ο Winfried Kretschmann από το κόμμα των Πρασίνων εξελέγη πρωθυπουργός.

Η Υπουργός Πολιτισμού, Νεότητας και Αθλητισμού Susanne Eisenmann (CDU) είναι επί του παρόντος υπεύθυνη για τα σχολεία.

Θυρεός και ύμνοι του κρατιδίου

Λιοντάρι, ελάφι και γρύπας – σύμβολα και παραδόσεις των παλαιότερων τμημάτων της χώρας ενώνονται με το κρατικό οικόσημο. Τα τρία λιοντάρια ενσαρκώνουν τη Σουαβία, το ελάφι συμβολίζει τη Βυρτεμβέργη, ο γρύπας τη Βάδη.

Τα έξι οικόσημα στο στέμμα της ασπίδας αντιπροσωπεύουν τα έξι πιο σημαντικά ιστορικά εδάφη της σημερινής νοτιοδυτικής πολιτείας.

Η Βάδη-Βυρτεμβέργη δεν έχει κοινό ύμνο. Αλλά ένας ύμνος έχει διατηρηθεί σε κάθε ένα από τα ιστορικά μέρη της χώρας.

Όλα τα νέα για το κρατίδιο Βάδης-Βυρτεμβέργης ΕΔΩ!

Στήριξε την προσπάθεια μας, μπορείς!

Εσύ, το ελληνικό κοινό της Ομογένειας, είσαι η δύναμή μας. Αρκεί ένα μονάχα κλικ για να στηρίξεις την προσπάθεια μας.

Μπες στη σελίδα μας στο Facebook, κάνε Like και ενημερώσου για όλα όσα σε αφορούν, πάντα στην μητρική μας γλώσσα, τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ.

Διαβάστε ακόμα στο GRland.info:

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.