Η αλλαγή της ώρας και οι επιπτώσεις της στους πολίτες της Γερμανίας

Σήμερα το πρωί, τα ρολόγια γύρισαν μία ώρα πίσω. Αυτό σημαίνει ότι η κανονική ώρα επανήλθε σε ισχύ. Σύμφωνα με μια έρευνα, αυτό θα μπορούσε να στερήσει τον ύπνο από πολλούς πολίτες, ιδίως από τις γυναίκες και τις οικογένειες με παιδιά.

Στη Γερμανία, η κανονική ώρα επέστρεψε

Στις 3 π.μ. της Κυριακής, τα ρολόγια γύρισαν κατά μία ώρα πίσω από την προηγούμενη θερινή ώρα (CEST) στην κεντρική ευρωπαϊκή ώρα (CET). Με την αλλαγή της ώρας, ξημερώνει πιο νωρίς το πρωί και νυχτώνει πιο νωρίς το βράδυ.

Η θερινή ώρα εισήχθη στη Γερμανία το 1980. Η αλλαγή του ρολογιού προς τα εμπρός την άνοιξη υποτίθεται ότι θα βοηθούσε στην εξοικονόμηση ενέργειας κατά την περίοδο φωτός, αλλά αυτό δεν είχε σχεδόν κανένα αποτέλεσμα.

Επιπλέον, η αλλαγή μεταξύ θερινής και χειμερινής ώρας αποτελεί κίνδυνο για την υγεία ορισμένων ανθρώπων.

Ένας στους δύο πολίτες της Γερμανίας υποφέρει από προβλήματα ύπνου μετά την αλλαγή της ώρας

Σύμφωνα με έρευνα της Forsa που διενεργήθηκε για λογαριασμό της ασφαλιστικής εταιρείας KKH, ένας στους δύο υποφέρει από ευερεθιστότητα ή προβλήματα ύπνου μετά την αλλαγή της ώρας.

Το 24 τοις εκατό είναι τεταμένο ή κουρασμένο τις επόμενες ημέρες, το 26 τοις εκατό δυσκολεύεται να κοιμηθεί. Σε παρόμοιες έρευνες το 2016 και το 2019, αντίθετα, μόνο το 33% και το 43%, αντίστοιχα, είχαν δηλώσει κάτι τέτοιο.

Οι γυναίκες και οι οικογένειες με μικρά παιδιά αισθάνονται ιδιαίτερα επιβαρυμένες. Περισσότερο από το ένα τέταρτο των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι ήταν κουρασμένες ή ευερέθιστες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Μεταξύ των ανδρών, μόνο ένας στους πέντε δήλωσε το ίδιο. Στα νοικοκυριά με παιδιά κάτω των δώδεκα ετών, η κακή διάθεση μετά την αλλαγή είναι μέρος της καθημερινότητας σε περίπου μία στις τρεις οικογένειες, επειδή το εσωτερικό ρολόι και η καθημερινή ρουτίνα δεν βρίσκονται σε ισορροπία.

Ο τερματισμός της αλλαγής ώρας αποφασίστηκε, αλλά τα κράτη μέλη της ΕΕ διαφωνούν

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο τερματισμός της αλλαγής ώρας έχει πολλούς υποστηρικτές: σε μια πανευρωπαϊκή έρευνα του 2018, πάνω από το 80% των συμμετεχόντων είχε ταχθεί κατά της αλλαγής ώρας.

Ως εκ τούτου, το 2019, οι ευρωβουλευτές αποφάσισαν επίσης να καταργήσουν την αλλαγή της ώρας – η τρέχουσα αλλαγή της ώρας θα πρέπει επομένως να είναι η τελευταία.

Ωστόσο, τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν έχουν ακόμη καταφέρει να συμφωνήσουν σχετικά με το αν θα πρέπει να ισχύει μόνιμα για όλους η θερινή ή η κανονική ώρα.

Πληροφορίες: tagesschau.de

Δείτε επίσης

Πρόστιμα και Covid: Τι αλλάζει τον Νοέμβριο του 2021 στη Γερμανία;

17χρονος χωρίς δίπλωμα στη Γερμανία: 2 νεκροί – 4 σοβαρά τραυματίες

Βαυαρία: Την 7η μέρα διακοπή καραντίνας μέσω αρνητικού τεστ

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.