Η Bundestag αναμένεται να γεμίσει με… ορθίους βουλευτές

Έως και χίλιοι βουλευτές ενδέχεται να εκλεγούν στις 26 Σεπτεμβρίου, προκαλώντας πρόβλημα συνωστισμού – Τι θα κρίνει τον τελικό αριθμό των εκλεγμένων
Συνωστισμός μπορεί να προκληθεί στην ομοσπονδιακή βουλή της Γερμανίας μετά τις κρίσιμες εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου.

Οι βουλευτές που θα καθίσουν στα κοινοβουλευτικά έδρανα μετά την ιστορική αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ από την πολιτική ζωή της χώρας, ύστερα από 16 χρόνια στην Καγκελαρία της Γερμανίας, μπορεί να σημειώσουν ρεκόρ αγγίζοντας τους χίλιους, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Bild.

Eάν συμβεί κάτι τέτοιο, θα προκύψουν τα εξής

1: Κάποιοι βουλευτές κινδυνεύουν να μείνουν όρθιοι…καθώς η ομοσπονδιακή βουλή δεν διαθέτει τόσα πολλά έδρανα.

2: Οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα αναγκαστούν να βάλουν πιο γερά το χέρι στην τσέπη για να τους πληρώνουν τα έξοδα.

3: Η χώρα θα μπορεί να επαίρεται ότι διαθέτει τη δεύτερη μεγαλύτερη βουλή στον κόσμο μετά τους Κινέζους…

Στις 26 Σεπτεμβρίου, οι Γερμανοί ψηφοφόροι θα κληθούν να ρίξουν στην κάλπη δύο ψήφους.

Η πρώτη ψήφος είναι για την άμεση εκλογή ενός υποψηφίου από την εκλογική περιφέρεια του εκλογέα και η δεύτερη για το κόμμα. Η Bundestag δεν έχει σταθερό αριθμό εδρών. Είναι ένα από τα παράδοξα του γερμανικού εκλογικού νόμου. Το γερμανικό εκλογικό σύστημα είναι ιδιαίτερα περίπλοκο.

Από το 2002, το γερμανικό Κοινοβούλιο έχει τουλάχιστον 598 σταθερές έδρες. Ο τελικός αριθμός όμως των εδρών στην ομοσπονδιακή βουλή (Bundestag) διαμορφώνεται με βάση το πόσοι βουλευτές θα εκλεγούν με απευθείας ψήφο από τους πολίτες και πόσοι θα εκλεγούν με κομματική λίστα.

Το εκλογικό σύστημα στη Γερμανία

Οι Γερμανοί πολίτες έχουν λοιπόν δύο ψήφους: Η πρώτη είναι με σταυρό προτίμησης για υποψήφιο βουλευτή της περιφέρειας και η δεύτερη αφορά το κόμμα που επιλέγει ο ψηφοφόρος.

Μπορεί δηλαδή κάποιος να ψηφίσει διαφορετικό βουλευτή στην περιφέρεια του και διαφορετικό κόμμα με τη δεύτερη ψήφο του.

Οι μισές από τις 598 «σταθερές» έδρες κατανέμονται στους βουλευτές που κερδίζουν την απλή πλειοψηφία των ψήφων στις συνολικά 299 εκλογικές περιφέρειες. Αυτοί είναι οι βουλευτές που εκλέγονται με την άμεση εντολή.

Η κατανομή των υπόλοιπων 299 εδρών εξαρτάται από την ψήφο που θα δώσουν οι Γερμανοί πολίτες όχι σε πρόσωπα, αλλά σε κόμματα, δηλαδή από τη δεύτερη ψήφο.

Ανάλογα με το ποσοστό που θα λάβει κάθε κόμμα στη γερμανική επικράτεια, εκλέγει υποψήφιους από τις λίστες των 16 ομοσπονδιακών κρατιδίων.

Επομένως, εάν ένα κόμμα λάβει το 30% της δεύτερης ψήφου σε ομοσπονδιακό επίπεδο, εκτιμάται ότι θα πάρει το 30% των εδρών στη Bundestag ή και περισσότερων (εδρών), ανάλογα με την απευθείας εντολή.

Τι θα καθορίσει τον αριθμό των βουλευτών

Στην περίπτωση αυτή, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Die Zeit», ο αριθμών των βουλευτών στην Bundestag θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το ποσοστό που θα λάβει η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στην Βαυαρία, το οποίο κατεβαίνει στις εθνικές εκλογές μόνο σε αυτό το κρατίδιο.

Στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017, απώλεσε σχεδόν δέκα μονάδες σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις καταγράφοντας έτσι το χειρότερο αποτέλεσμά του μέχρι σήμερα (38,8 %).

Σύμφωνα με έρευνα του Iνστιτούτου GMS για λογαριασμό του ραδιοτηλεοπτικού δικτύου «Sat1», το CSU, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ, απειλείται μ’ ένα άλλο μεγάλο χτύπημα στις ομοσπονδιακές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου.

Οι Χριστιανοκοινωνιστές αναμένεται να λάβουν μόνο το 29% των ψήφων στη Βαυαρία, εάν διεξάγονταν εκλογές την ερχόμενη Κυριακή, ακολουθούμενοι από τους Πράσινους με 18%, οι οποίοι αναδεικνύονται δεύτερη ισχυρότερη πολιτική δύναμη στην Βαυαρία.

Έπεται το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) με 15% και το κόμμα των «Ελεύθερων Δημοκρατών» (FDP) με 13%. Το AfD λαμβάνει 10%, το τοπικό κόμμα Ελεύθεροι Ψηφοφόροι 6% και η Αριστερά 3%.

Αναποφάσιστοι οι μισοί ψηφοφόροι στη Βαυαρία

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση του Sat1, πάντως περίπου οι μισοί ψηφοφόροι στη Βαυαρία είναι ακόμα αναποφάσιστοι.

Αυτή η ιδιαιτερότητα του εκλογικού νόμου στη Γερμανία έχει ως αποτέλεσμα συχνά ο αριθμός των μελών της Bundestag να είναι πολύ μεγαλύτερος από 598.

Το 2013, για παράδειγμα, είχαν εκλεγεί 630 βουλευτές στη Bundestag. Σήμερα, αριθμούν 709 βουλευτές. Άραγε, θα διαβούν το κατώφλι της άλλοι 151; Όσοι και να είναι πάντως, αυτοί θα εκλέξουν τον ή την Καγκελάριο, διάδοχο της Άνγκελα Μέρκελ.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.