Η εκκίνηση του υπολογιστή θεωρείται χρόνος εργασίας;

Ερωτήσεις σχετικά με το εργατικό δίκαιο – Η εκκίνηση του υπολογιστή θεωρείται χρόνος εργασίας; Νομικός έχει σαφή απάντηση…

Είτε στο γραφείο στο σπίτι είτε στην εργασία: Ο χρόνος εργασίας σας δεν αρχίζει όταν πραγματικά πληκτρολογείτε ή εμφανίζεστε στην βιντεοκλήση. Θα πρέπει να το γνωρίζετε αυτό.

Έχετε προ πολλού φτάσει στο γραφείο, αλλά ο υπολογιστής χρειάζεται το χρόνο του για να εκκινήσει (αν είναι παλιός). Και ενώ περιμένετε, μπορεί να αναρωτηθείτε…

Πότε αρχίζει στην πραγματικότητα το επίσημο ωράριο εργασίας;

Είναι απλό: “Όταν πατάτε το κουμπί έναρξης”, λέει ο Peter Meyer, ειδικός στο εργατικό δίκαιο από το Βερολίνο. “Η λέξη-κλειδί εδώ είναι: Χρόνος προετοιμασίας”.

Πρόκειται για τον χρόνο που είναι απαραίτητος για την προετοιμασία μιας συγκεκριμένης εργασίας και ο οποίος γενικά λογίζεται ως χρόνος εργασίας.

“Εάν, για παράδειγμα, πρέπει να φορέσετε πυρίμαχο ρουχισμό σε μια χαλυβουργία, τότε αυτός ο χρόνος αλλαγής είναι φυσικά επίσης χρόνος εργασίας”, λέει ο Meyer.

Εξάλλου, οι εργαζόμενοι τα φορούν προς το συμφέρον του εργοδότη τους. “Και το ίδιο ισχύει και για την εκκίνηση του υπολογιστή”.

Ανεξάρτητα από το πόσο χρόνο διαρκεί αυτό και από το αν κάποιος εργάζεται σε γραφείο στο σπίτι ή σε γραφείο.

Ο κατ’ αποκοπήν χρόνος προετοιμασίας είναι εφικτός

Εάν η έναρξη του χρόνου εργασίας καταγράφεται με την είσοδο σε ένα πρόγραμμα Η/Υ, μπορεί επομένως να εξεταστεί μια ρύθμιση στην οποία οι εργοδότες να θεωρούν “κατ’ αποκοπήν χρόνο προετοιμασίας, για παράδειγμα, δύο ή τρία λεπτά για την εκκίνηση του Η/Υ”, σύμφωνα με τον Meyer. Αυτό προστίθεται στη συνέχεια στον καταγεγραμμένο χρόνο εργασίας.

Παρεμπιπτόντως: Εάν η εργάσιμη ημέρα δεν ξεκινά ούτε μπροστά από τον φορητό υπολογιστή στην εταιρεία ούτε στο γραφείο στο σπίτι, αλλά για παράδειγμα σε έναν πελάτη που βρίσκεται πιο μακριά, ένα μέρος της διαδρομής μέχρι εκεί μπορεί επίσης να προσμετρηθεί ως χρόνος εργασίας: “Εάν αυτό διαρκεί περισσότερο από ό,τι η άφιξη στο γραφείο, η διαφορά είναι επίσης χρόνος εργασίας”, λέει ο Meyer.

Προσωπικά στοιχεία: Ο Peter Meyer είναι ειδικός δικηγόρος σε θέματα εργατικού δικαίου και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ομάδας εργασίας εργατικού δικαίου του Γερμανικού Δικηγορικού Συλλόγου (DAV).

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης