Η Ελλάδα «σπρώχνει» αναγνωρισμένους πρόσφυγες προς τη Γερμανία

Στο πρόβλημα των δευτερογενών μεταναστευτικών ροών από την Ελλάδα στη Γερμανία αναφέρθηκε η εφημερίδα Die Welt στην κυριακάτικη έκδοσή της.

Πρόκειται για μετανάστες που ναι μεν είναι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες από τις ελληνικές αρχές, αλλά κάνουν χρήση βίζας διάρκειας 90 ημερών για να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες της ΕΕ, εν προκειμένω στη Γερμανία, όπου και παραμένουν.

“Κάθε μήνα εγκαθίστανται 1000 τέτοιοι άνθρωποι στη Γερμανία χωρίς η Ελλάδα να προσπαθεί να το εμποδίσει αποτελεσματικά” ενημερώνει ο αρθρογράφος τους αναγνώστες της εφημερίδας.

“Τον περασμένο Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2.100 υπέβαλαν αίτηση ασύλου στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προσφύγων και Ασύλου, αν και στην Ελλάδα τους έχει αναγνωριστεί καθεστώς προστασίας.

Αλλά εδώ και χρόνια παρατηρείται τάση παράνομης μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, οι οποίοι καταθέτουν την ίδια ώρα και αίτηση ασύλου και στη Γερμανία, και στην πλειοψηφία τους παραμένουν στη χώρα, ανεξαρτήτως έκβασης της διαδικασίας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προσφύγων και Ασύλου το 2020 καταμετρήθηκαν 7.200 τέτοιες αιτήσεις ανθρώπων, οι οποίοι είναι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες από τις ελληνικές αρχές, αλλά δεν επιστρέφουν στην Ελλάδα, ενώ οι αιτήσεις τους καταρχήν μένουν χωρίς επεξεργασία”.

Η εφημερίδα κάνει αναφορά και σε μια απόφαση του Διοικητικού Εφετείου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Το Εφετείο απεφάνθη ότι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες στην Ελλάδα μπορούν να παραμείνουν εν πρώτοις στη Γερμανία.

Ο λόγος είναι ότι υπάρχει σοβαρή απειλή „απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης. Καθώς πολλοί δικαιούχοι επικουρικής προστασίας είναι άστεγοι”.

Μάλιστα ο αρθρογράφος επικαλείται φόβους του χριστιανοδημοκράτη βουλευτή κ. Αλεξάντερ Τρομ, συντονιστή της Χριστιανικής Ένωσης στην Επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων, ότι πίσω από τη στάση των Ελλήνων κρύβεται μια νέα στρατηγική αναγνώρισης προσφύγων χωρίς εγγύηση ελάχιστης κάλυψης της διαβίωσής τους, επιτρέποντάς τους έτσι να μετακινούνται σε άλλες χώρες.

“Η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να πιέσει την Ελλάδα να φροντίσει όπως αρμόζει τους πρόσφυγες. Και μέχρις ότου αυτό επιτευχθεί, να απαγορευτεί η μετακίνησή τους εντός της ΕΕ”.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Πως θα ακολουθήσεις το GRland.info στο Facebook; Πάτησε ΕΔΩ.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.