Η Γερμανία αναλαμβάνει περισσότερο χρέος για το 2023

476 δισεκατομμύρια ευρώ σε δαπάνες, σημαντικά περισσότερο νέο χρέος: Μετά από την χθεσινή νυχτερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Προϋπολογισμού, ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός για το 2023 οριστικοποιήθηκε και το φρένο χρέους θα ισχύσει και πάλι το επόμενο έτος.

Ο προϋπολογισμός πρόκειται να εγκριθεί από την Bundestag τον Νοέμβριο.

Η Επιτροπή Προϋπολογισμού της Μπούντεσταγκ συμφώνησε επί του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού για το 2023 σε συνεδρίαση διάρκειας 18 ωρών.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα δαπανήσει συνολικά περισσότερα από 476 δισεκατομμύρια ευρώ το επόμενο έτος – και συνεπώς άλλα 31 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα από ό,τι είχε υπολογίσει ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ.

Συμφωνήθηκε επίσης ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα αναλάβει σημαντικά περισσότερο νέο χρέος από ό,τι είχε προγραμματιστεί προηγουμένως.

Ενώ στο προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπονταν 17,3 δισεκατομμύρια ευρώ, τα 45,6 δισεκατομμύρια ευρώ είναι πλέον υπερδιπλάσια του νέου χρέους.

Ωστόσο, σε σύγκριση με το τρέχον έτος, το νέο χρέος θα μειωθεί σημαντικά. Το 2022, θα εξακολουθεί να ανέρχεται σε 138,9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Περισσότερα χρήματα για το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών και την αναπτυξιακή βοήθεια

Μεταξύ άλλων, οι προϋπολογισμοί του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Ανάπτυξης αυξήθηκαν κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ ο καθένας. Το φόντο είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Πολλά χρήματα δαπανώνται επίσης για την ανακούφιση των πολιτών και της οικονομίας: μεταξύ άλλων, μειώνονται οι φόροι για 48 εκατομμύρια ανθρώπους.

Επιπλέον, υπάρχουν μεταρρυθμίσεις στο επίδομα στέγασης, υψηλότερα επιδόματα τέκνων και επίδομα θέρμανσης.

Λόγω των κακών οικονομικών προσδοκιών, τα υψηλά δάνεια επιτρέπονται το 2023 παρά το φρένο χρέους. Το φρένο για το χρέος θα τεθεί σε ισχύ και πάλι το επόμενο έτος.

Μετά τη συμφωνία, επαίνους απέσπασε, μεταξύ άλλων, η κοινοβουλευτική ομάδα των Πρασίνων. Ο Sven-Christian Kindler, μέλος της Bundestag, δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός αντιπροσωπεύει την κοινωνική δικαιοσύνη, την προστασία του κλίματος και την ελευθερία στους μεταβαλλόμενους καιρούς.

“Με τον τρόπο αυτό, προωθούμε καινοτόμες τεχνολογίες και εξασφαλίζουμε σημαντικές επενδύσεις για το μέλλον”.

Ο προϋπολογισμός επιτυγχάνει τη “δύσκολη ισορροπία μεταξύ των επενδύσεων στο μέλλον και της κοινωνικής συνοχής της χώρας μας από τη μία πλευρά και της δημοσιονομικής λογικής εντός του φρένου του χρέους από την άλλη”.

Η Μπούντεσταγκ αναμένεται να εγκρίνει τελικά το σχέδιο προϋπολογισμού στις 25 Νοεμβρίου.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.