Η Γερμανία αναζητά τον διάδοχο της Μέρκελ

Μετά από 16 χρόνια στην καγκελαρία και έπειτα από τέσσερις θητείες η Άνγκελα Μέρκελ εγκαταλείπει τη γερμανική πολιτική σκηνή.

Στις 26 Σεπτεμβρίου, η χώρα θα γυρίσει σελίδα και θα αναζητήσει το διάδοχο μιας ηγετίδας, που άφησε τη σφραγίδα της και με θετικό και με αρνητικό τρόπο, στα πεπραγμένα όχι μόνο της Γερμανίας, αλλά ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κούραση της «μητερούλας», όπως την αποκαλούν οι συμπατριώτες της είναι φανερή. Οι τελευταίες της θητείες ήταν ιδιαίτερα δύσκολες, με την πανδημία μάλιστα να αφήνει έντονες σκιές σε μια λαμπρή καριέρα και σε σημαντικά επιτεύγματα.

Η καγκελάριος που κάποτε εξυμνούνταν ως η τελευταία προασπίστρια του ελεύθερου κόσμου ανά την υφήλιο πλέον είναι απλά η κουρασμένη εντολοδόχος επικεφαλής μίας υπερβολικά γραφειοκρατικής χώρας που αποστρέφεται τους κινδύνους και που δεν φαίνεται ιδιαίτερα διατεθειμένη να επενδύσει στο μέλλον.

Η αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ θα δρομολογήσει σημαντικές αλλαγές, οι οποίες πρωτίστως θα εξαρτηθούν από το ποιος θα τη διαδεχθεί. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι Χριστιανοδημοκράτες, το κόμμα της Γερμανίδας καγκελαρίου διατηρεί ένα προβάδισμα, αλλά ωστόσο τίποτα δεν έχει κριθεί.

Ο Αρμιν Λάσετ είναι κοντά στο στιλ διακυβέρνησης της γυναίκας που θέλει να διαδεχθεί, ωστόσο δείχνει έτοιμος να χαράξει τη δική του πορεία.

Οι Πράσινοι καιροφυλαχτούν και ελπίζουν πως θα είναι σε θέση να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο και γιατί όχι να εκλέξουν τον επόμενο καγκελάριο. Οι Σοσιαλδημοκράτες πάλι ποντάρουν πως θα βρίσκονται όσο πιο κοντά στην εξουσία γίνεται.

Η προαναγγελθείσα αλλαγή φρουράς θα ανοίξει μια νέα περίοδο. Από τον Σεπτέμβριο η Άνγκελα Μέρκελ θα ανήκει στην πολιτική ιστορία της χώρας της, αλλά ο διάδοχός της θα έχει παραλάβει μια χώρα διασπασμένη και σε σύγχυση. Τα προβλήματα είναι πολλά.

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, οι σχέσεις με τις ΗΠΑ, η ηγεμονία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ολοένα και πιο σημαντικό ζήτημα της κυβερνοασφάλειας και φυσικά η διαχείριση της πανδημίας θα βάλουν μεγάλα εμπόδια στον νέο καγκελάριο.

Τα τελευταία χρόνια φάνηκαν πολλές αδυναμίες του γερμανικού συστήματος και η φήμη που είχε χώρα έχει ως διαχειρίστρια κρίσεων έχει αρχίσει να φθείρεται. Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο οι Γερμανοί δεν θα εκλέξουν μόνο ένα νέο ηγέτη. Πρέπει να βρουν κάποιον που να έχει όραμα και να οδηγήσει τη χώρα σε μια νέα εποχή.

Πηγή: www.philenews.com

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.