Η Γερμανία διασώζει την Uniper με 15 δισ. ευρώ

Το «χέρι στην τσέπη» βάζει το γερμανικό κράτος για να συνδράμει τον ενεργειακό κολοσσό Uniper που απειλείται με πτώχευση, λόγω της μείωσης των εξαγωγών του ρωσικού αερίου.

Το σχέδιο διάσωσης θα οδηγήσει «σε δημόσια συμμετοχή της τάξεως του 30%», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο όμιλος. Η συμμετοχή θα γίνει μέσω της αύξησης του κεφαλαίου κατά 267 εκατομμύρια ευρώ περίπου με την τιμή του 1,70 ευρώ ανά μετοχή.

«Η Uniper είναι μία εταιρεία κεφαλαιώδους σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας και για την τροφοδοσία των πολιτών σε ενέργεια», εξήγησε ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς παρουσιάζοντας τα έκτακτα μέτρα.

Ο όμιλος θα έχει επίσης την ενίσχυση δημοσίου δανείου ύψους «μέχρι 7,7 δισεκατομμυρίων ευρώ» σε μετατρέψιμα ομόλογα που θα μεταβληθούν μακροπρόθεσμα σε μετοχές, σύμφωνα με την Uniper.

Μία επέκταση κατά 9 δισεκατομμύρια ευρώ της επείγουσας πιστωτικής γραμμής θα χορηγηθεί από την δημόσια τράπεζα KfW, σύμφωνα με την εταιρεία.

Ο όμιλος ζητούσε τη βοήθεια του γερμανικού κράτους εδώ και εβδομάδες. Ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς δεσμεύθηκε προσωπικά για την αποτροπή της πτώχευσης της Uniper, που θα είχε δυσάρεστες συνέπειες στην ενεργειακή αγορά και σε χιλιάδες πελάτες.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το γερμανικό κράτος δεσμεύθηκε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τη σύσταση «μηχανισμού που θα επιτρέπει … αύξηση τιμών» για τους πελάτες από την 1η Οκτωβρίου 2022.

Το μέτρο, το οποίο αποτέλεσε αίτημα του γερμανικού ενεργειακού κολοσσού εδώ και πολλές εβδομάδες, μπορεί να οδηγήσει σε εκτόξευση των λογαριασμών του φυσικού αέριου για τους Γερμανούς καταναλωτές.

Η Uniper, πρώτος εισαγωγέας φυσικού αερίου στη Γερμανία, έχει πληγεί σημαντικά από την μείωση κατά 60% από τα μέσα του Ιουνίου των παραδόσεων φυσικού αερίου από την Gazprom.

Η εταιρεία ήταν ο βασικός πελάτης του ρωσικού ομίλου στην Γερμανία. Στο εξής, για να ανταποκριθεί στους όρους των συμβολαίων της, θα πρέπει να προμηθεύεται φυσικό αέριο στην αγορά spot, όπου οι τιμές έχουν εκτοξευθεί.

Για να αντιμετωπίσει την κατάσταση, η εταιρεία άρχισε ήδη από την περασμένη εβδομάδα να χρησιμοποιεί τα αποθέματά της σε φυσικό αέριο που κανονικά προορίζονταν για τον χειμώνα.

Πηγή: politicus.gr

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.