Η Γερμανία έχει τεράστιο επενδυτικό πρόβλημα

Για το 2022, η Ένωση Γερμανικών Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων (DIHK) αναμένει ότι οι επενδύσεις σε εξοπλισμό θα αυξηθούν κατά 3,5%.

«Η Γερμανία αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες όσον αφορά την επενδυτική δραστηριότητα», τονίζει ο Γκάμπριελ Φέλμπερμάγιερ, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Wifo.

Τα στοιχεία βασίζονται σε έρευνα με τη συμμετοχή 28.000 εταιρειών, δείχνουν ότι η ύφεση λόγω της πανδημίας δεν θα αντισταθμιστεί ούτε το τρέχον έτος.

Η μείωση των επενδύσεων το 2020 ήταν πάνω από 11%. Τον επόμενο χρόνο, η γερμανική οικονομία μπόρεσε να καλύψει μόλις λίγο περισσότερο από το 3%.

Ο οικονομολόγος Τζούλιαν Ολκ λέει ότι δεν χρειάζεται να γίνουν πολλές ερωτήσεις «για να μάθει κανείς από τους ειδικούς γιατί οι εταιρείες είναι απρόθυμες να επενδύσουν: συμφόρηση παράδοσης, ανησυχίες για αύξηση των τιμών της ενέργειας, υψηλοί φόροι».

Η Γερμανική κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει το πρόβλημα.

«Αν θέλουμε να πάμε προς την κατεύθυνση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αν θέλουμε να ψηφιοποιήσουμε την οικονομία μας, τότε χρειαζόμαστε ένα τεράστιο ποσό επενδύσεων», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του καγκελαρίου Ολαφ Σολτς , Γεργκ Κούκις.

Η νέα Γερμανική κυβέρνηση θέλει να ξεκινήσει εκτεταμένα προγράμματα για αυτό, αφενός μειώνοντας τη γραφειοκρατία, αφετέρου αυξάνοντας τις κρατικές επενδύσεις.

«Οι επενδύσεις είναι ο αποφασιστικός παράγοντας για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη μιας οικονομίας – αλλά μόνο εάν πράγματι αυξάνουν τις δυνατότητες ανάπτυξης.

Υπάρχουν σημαντικές αμφιβολίες σχετικά με τις πρόσθετες κρατικές δαπάνες, επειδή συχνά πηγαίνουν σε επενδυτικά σχέδια που είναι πολιτικά πρόσφορα αλλά όχι απαραίτητα παραγωγικά», γράφει η Handelsblatt.

Πηγή: naftemporiki.gr

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.