Η Γερμανία μπλόκαρε τις κυρώσεις στον ρωσικό άνθρακα

Στα πρώτα στάδια της κατάρτισης κυρώσεων κατά της Μόσχας, μια ιδέα κέρδιζε συνεχώς απήχηση στις Βρυξέλλες, η απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού άνθρακα, έως ότου η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Γερμανία την μπλόκαρε, δήλωσαν δύο πηγές στο Reuters.

Πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, κατά το διάστημα που συγκέντρωνε στρατεύματα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΕ άρχισαν τον Δεκέμβριο να εργάζονται πάνω σε νέες κυρώσεις και παρουσίασαν μια πρώτη λίστα πιθανών μέτρων στις χώρες της ΕΕ τον Ιανουάριο.

Η κίνηση απέφυγε τις περισσότερες εισαγωγές ενέργειας λόγω της εξάρτησης της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, ιδίως το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.

Αλλά περιελάμβανε απαγόρευση του άνθρακα, είπαν στο Reuters δύο Ευρωπαίοι διπλωμάτες που γνωρίζουν το σχέδιο υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο στόχος ήταν να δείξουμε στη Μόσχα ότι η ΕΕ μιλούσε σοβαρά για τις ενεργειακές κυρώσεις, οι οποίες είναι οι πιο διχαστικές επειδή έπληξαν άμεσα την οικονομία της ΕΕ καθώς και το Κρεμλίνο, είπε ένας από τους αξιωματούχους.

Το μέτρο θα ήταν επίσης σύμφωνο με την πολιτική της ΕΕ για το κλίμα, η οποία στοχεύει εδώ και καιρό τον άνθρακα ως μία από τις πιο ρυπογόνες πηγές ενέργειας που πρέπει να καταργηθούν σταδιακά.

Αλλά η Γερμανία, η χώρα της ΕΕ που εξαρτάται περισσότερο από άνθρακα που εισάγεται από τη Ρωσία, αντιτάχθηκε, είπαν οι αξιωματούχοι.

Η μόνιμη αντιπροσωπεία της Γερμανίας στην ΕΕ, η οποία χειρίζεται άμεσα τις διαπραγματεύσεις για τις κυρώσεις της ΕΕ, αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

Όταν εγκρίθηκε ο πρώτος γύρος κυρώσεων στις 24 Φεβρουαρίου, την ημέρα που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή που περιγράφει ως “ειδική στρατιωτική επιχείρηση”, δεν υπήρχε κανένα σημάδι απαγόρευσης του άνθρακα.

Επίσης, απουσίαζε από τρεις διαδοχικούς γύρους κυρώσεων της ΕΕ που στόχευαν τις ρωσικές τράπεζες, τους ολιγάρχες, το χάλυβα και την άμυνα.

Καθώς η ΕΕ οδεύει προς την εξασφάλιση εναλλακτικών ενεργειακών προμηθειών, μεταξύ άλλων μέσω μιας συμφωνίας για το αέριο των ΗΠΑ, η Γερμανία θα μπορούσε να αλλάξει τη θέση της.

Το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας, μέσω της Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε την Παρασκευή ότι το Βερολίνο μείωσε την εξάρτησή του από τον ρωσικό άνθρακα και ήλπιζε να σταματήσει όλες τις εισαγωγές άνθρακα μέχρι το φθινόπωρο.

Οι ηγέτες της ΕΕ συζήτησαν επίσης την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου, αλλά χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, επέκριναν αυτήν την ιδέα και η αντίθεση στη διακοπή των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου, που καλύπτει περίπου το 40% των αναγκών της ΕΕ, είναι ακόμη λιγότερο δημοφιλής, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Το 2020, το Βερολίνο ήταν μακράν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας άνθρακα της ΕΕ από τη Μόσχα, ιδίως θερμικού άνθρακα που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με στοιχεία της δεξαμενής σκέψης της ΕΕ Bruegel με βάση στατιστικά στοιχεία της Eurostat.

Οι πηγές ανέφεραν ότι η ιδέα για απαγόρευση του άνθρακα βρισκόταν στα πρώτα της στάδια όταν η Γερμανία την εμπόδισε. Δεν υπήρχε επίσημο έγγραφο που να περιγράφει λεπτομερώς τους περιορισμούς στις εισαγωγές, αλλά το ζήτημα είχε γίνει “ξεκάθαρο” στη Γερμανία, είπε μια πηγή.

Στις διμερείς συνομιλίες που ακολούθησαν, η Γερμανία είπε ότι δεν μπορούσε να υποστηρίξει αυτό το σχέδιο, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

“Δεν ήταν ξεκάθαρο βέτο” από το Βερολίνο, είπε ένας διπλωμάτης, αλλά “αυτό ήταν αρκετό για να το κρατήσει έξω από τα προτεινόμενα πακέτα κυρώσεων”.

Πηγή: Capital.gr

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.