Η Γερμανία ζητά την Πανευρωπαϊκή απαγόρευση e-τσιγάρων

Η Γερμανία ζητά την Πανευρωπαϊκή απαγόρευση e-τσιγάρων

Η Βαυαρία ζητά την πανευρωπαϊκή απαγόρευση των ηλεκτρονικών τσιγάρων μίας χρήσης. Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε την Τρίτη στο Μόναχο μια αντίστοιχη πρωτοβουλία του Bundesrat.

Κατά συνέπεια, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα κληθεί να ασκήσει πιέσεις σε επίπεδο ΕΕ για την απαγόρευση της πώλησης τέτοιων προϊόντων μιας χρήσης.

“Δεν πρόκειται για απαγόρευση του καπνίσματος”, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Προστασίας Καταναλωτών της Βαυαρίας Thorsten Glauber (Ελεύθεροι Ψηφοφόροι).

Το υπόβαθρο της πρωτοβουλίας, είπε, είναι να περιοριστεί η αυξανόμενη αγορά αυτών των προϊόντων μίας χρήσης.

Μετά από μία μόνο χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, συσσωρεύονται ηλεκτρονικά απόβλητα, πλαστικά απόβλητα και παλιές μπαταρίες.

Με μια τροποποίηση της οδηγίας της ΕΕ για τα πλαστικά μιας χρήσης, η απαγόρευση θα μπορούσε να εδραιωθεί στον κανονισμό για την απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μίας χρήσης διακωμωδούν τη βιωσιμότητα

Οι συνολικές πωλήσεις ηλεκτρονικών τσιγάρων μόνο στη Γερμανία εκτιμώνται σε περίπου 575 εκατομμύρια ευρώ το 2022, σύμφωνα με την Κρατική Καγκελαρία. Αυτό είναι περίπου 40% περισσότερο από ό,τι το 2021.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η αύξηση οφείλεται ιδίως στα προϊόντα μιας χρήσης που πωλούνται.

Όσοι θέλουν να είναι βιώσιμοι δεν μπορούν ούτε να παράγουν ούτε να αγοράζουν τέτοια προϊόντα, δήλωσε ο Glauber.

Με γνώμονα τη βιωσιμότητα και την αποφυγή των αποβλήτων, δεν είναι αποδεκτό το γεγονός ότι τα πλαστικά καλαμάκια για πόσιμο νερό απαγορεύονται στην ΕΕ, αλλά επιτρέπονται τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μιας χρήσης.

Ως εκ τούτου, τα εν λόγω προϊόντα μίας χρήσης πρέπει επίσης να αποσυρθούν από την αγορά, αλλά οι χώρες δεν διαθέτουν νομική βάση για να περιορίσουν την πώληση των ηλεκτρονικών τσιγάρων μίας χρήσης.

Απώλεια πρώτων υλών και κίνδυνος πυρκαγιάς

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μίας χρήσης είναι γεμάτα με ένα μη επαναγεμιζόμενο αρωματικό υγρό και εξοπλισμένα με μια μη επαναφορτιζόμενη μπαταρία.

Επομένως, μετά την πλήρη χρήση τους αποτελούν ηλεκτρονικά απόβλητα και πρέπει πάντα να απορρίπτονται σωστά στα καθορισμένα σημεία συλλογής ή από τον αντίστοιχο πωλητή.

Παρ’ όλα αυτά, σημαντικές ποσότητες ηλεκτρονικών τσιγάρων μιας χρήσης απορρίπτονται στα απόβλητα. Αφενός, αυτό οδηγεί σε απώλεια πρώτων υλών και, αφετέρου, υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς λόγω των μπαταριών που περιέχουν.

Μέχρι στιγμής, μόνο ορισμένα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης, όπως μπατονέτες, μαχαιροπήρουνα, πιάτα ή καλαμάκια, καλύπτονται από την οδηγία της ΕΕ για τα πλαστικά μίας χρήσης και το ομοσπονδιακό διάταγμα για την απαγόρευση των πλαστικών μίας χρήσης.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης