Η Γερμανική Κυβέρνηση παραδέχεται: “Ένα τέτοιο γεγονός ήταν προβλέψιμο”

Ο ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομίας ανήμπορος να απαντήσει σε ερωτήματα και να αποδώσει ευθύνες για τις πλημμύρες

Ο ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομίας Altmaier ζητά διευκρινίσεις από την εφημερίδα BILD

Προσήλθαν στο χωριό Schuld της Ahr που είχε πληγεί από τις πλημμύρες για να προσφέρουν βοήθεια στους ανθρώπους που έχασαν τα πάντα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel και η επικεφαλής της κυβέρνησης του κρατιδίου της Ρηνανίας-Παλατινάτου Malu Dreyer μίλησαν χθες για “καρδιά” και “ψυχή”, για “πόνο” και “απώλεια”.

Για τη Merkel, το όλο θέμα ήταν ακόμη και μια “σουρεαλιστική, απίστευτη κατάσταση”: “Η γερμανική γλώσσα δεν γνωρίζει λέξεις για αυτή την καταστροφή”.

Αλλά καμία απάντηση δεν δόθηκε από τους ομοσπονδιακούς, πολιτειακούς και τοπικούς πολιτικούς εκείνη την ημέρα στο εξής ερώτημα: γιατί δεν υπήρξαν αποτελεσματικές, πανεθνικές προειδοποιήσεις ΠΡΙΝ από την πλημμύρα, και σε κάθε μέρος που απειλήθηκε;

Ο Dreyer υποστήριξε: “Ήμασταν πραγματικά καλά προετοιμασμένοι. (…) Όλοι είχαν ενεργοποιήσει την αντιπλημμυρική τους προστασία”.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Roger Lewentz δήλωσε: “Μπορείτε να έχετε τις καλύτερες προφυλάξεις και προειδοποιήσεις (…) το γεγονός συνέβη ωστόσο στη μέση της νύχτας”.

Οι λονδρέζικοι “Times”, από την άλλη πλευρά, έγραψαν τον τίτλο: “Η Γερμανία ήξερε ότι ερχόταν η πλημμύρα, αλλά οι προειδοποιήσεις δεν έπιασαν τόπο”. Οι “New York Times” βλέπουν επίσης “αποτυχίες στο γερμανικό σύστημα προειδοποίησης”.

Η Γερμανία και τα γερμανικά κρατίδια είχαν προειδοποιηθεί πολύ καλά εγκαίρως:

Η κρατική Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία (DWD) δήλωσε ότι δεν “εξεπλάγη καθόλου” από τη χρονική στιγμή: Όλοι οι πληγέντες δήμοι και περιφέρειες είχαν λάβει τις κατάλληλες προειδοποιήσεις, επιβεβαίωσε η μετεωρολογική υπηρεσία στο RND.

Η πρώτη προειδοποίηση, σύμφωνα με τους Times, εκδόθηκε στις 10 Ιουλίου από το σύστημα EFAS της ΕΕ για τις πλημμύρες.

Η ιδιαίτερα σεβαστή ερευνήτρια πλημμυρών καθηγήτρια Hannah Cloke (Uni Reading) δήλωσε στους “Times”: “Οι άνθρωποι θα έπρεπε να είχαν λάβει προειδοποιήσεις”. Η διάγνωση: “Τεράστια συστημική αποτυχία”!

Ο μετεωρολόγος Karsten Brandt επιβεβαιώνει στην εφημερίδα BILD Live: “Ήταν σαφές το αργότερο την Κυριακή/Δευτέρα ότι επρόκειτο για μια ακραία καιρική κατάσταση”. “Όταν στη συνέχεια ακούω ότι όλα πήγαν καλά – αυτή τη στιγμή έχουμε περισσότερους από 150 νεκρούς – δεν είμαι διατεθειμένος να το δεχτώ αυτό!” Οι σειρήνες πολύ συχνά δεν ενεργοποιήθηκαν, είπε. Το πικρό συμπέρασμά του: “Οι άνθρωποι έμειναν μόνοι τους τη νύχτα”.

Brisant: Κατόπιν αιτήματος της εφημερίδας BILD, η κυβέρνηση του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας παραδέχεται: Η κατάσταση είχε ήδη διαμορφωθεί την Τρίτη “επειδή ένα τέτοιο γεγονός ήταν προβλέψιμο”. Στόχος: να ελεγχθεί κατά πόσον οι περιοχές και οι πόλεις που κινδυνεύουν χρειάζονται “υπερτοπική βοήθεια”.

Σε απάντηση σε ερώτημα της εφημερίδας BILD, το Υπουργείο Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας δήλωσε ότι οι “επίσημες προειδοποιήσεις για ακραίες καταιγίδες” έγιναν “πιο συγκεκριμένες” στις 10.28 π.μ. της Δευτέρας. Οι συγκεκριμένες προετοιμασίες, ωστόσο, ήταν στη διακριτική ευχέρεια των περιφερειών και των πόλεων.

Παρ’ όλα αυτά: “Είναι απαραίτητο να επεξεργαστούμε εκ βάθρων αυτή την καταστροφή και να βγάλουμε τα απαραίτητα συμπεράσματα”, δήλωσε το Υπουργείο Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας στην εφημερίδα BILD.

Στην εκπομπή talk show “Οι σωστές ερωτήσεις” της BILD, ο Υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Herbert Reul δήλωσε: “Δεν μπορεί να έχουν λειτουργήσει όλα εκατό τοις εκατό”. Αλλά: “Σύμφωνα με την τρέχουσα κατάσταση των γνώσεών μου, δεν υπήρχαν μεγάλα, θεμελιώδη προβλήματα”.

Ο ίδιος ο Reul είχε ήδη αρχίσει να προετοιμάζει το κρατίδιό του για καταστροφές πριν από χρόνια, και είπε: “Μιλάτε με έναν Υπουργό Εσωτερικών που επανέφερε τις σειρήνες το 2018”. Στην πραγματικότητα, το κρατίδιο διαθέτει 5.120 σειρήνες. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές πόσες από αυτές ενεργοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της πλημμύρας.

Ο Υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας δήλωσε: “Όλοι ήξεραν ότι κάτι θα γινόταν. Η αλήθεια είναι, ωστόσο, ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολο να πούμε πού ακριβώς έπεσαν οι μεγάλες ποσότητες νερού.

Ο Michael Kuffer, εμπειρογνώμονας του CSU, βλέπει επίσης αποτυχίες εκ μέρους των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων. Το σύστημα “φτάνει στα όριά του όταν τα μέσα ενημέρωσης δεν μεταδίδουν σωστά τις προειδοποιήσεις”.

Ο Υπουργός Οικονομίας Peter Altmaier ζήτησε διευκρινίσεις στην εκπομπή “Οι σωστές ερωτήσεις” της BILD: “Υπάρχουν πράγματα που δεν πήγαν καλά, υπάρχουν πράγματα που πήγαν στραβά;” Altmaier: “Δεν πρόκειται για απόδοση ευθυνών, αλλά για βελτιώσεις για το μέλλον”.

Ο Altmaier υπενθύμισε προηγούμενες πλημμύρες στους ποταμούς Όντερ και Έλβα και το κύμα καταιγίδας στο Αμβούργο. Αυτή τη φορά η πλημμύρα ήρθε σε μια απροσδόκητη εποχή του χρόνου, οπότε “οι άνθρωποι δεν είχαν ώρες ή ημέρες για να προετοιμαστούν”.

Ως εκ τούτου, είπε, πρέπει να μιλήσουμε για το αν “έχουμε λάβει αρκετές προφυλάξεις για να αναγνωρίσουμε εγκαίρως τέτοια γεγονότα;”. Το ζητούμενο είναι “να είμαστε σε θέση να διασφαλίσουμε σε άλλα μέρη της Γερμανίας εγκαίρως ότι ο κίνδυνος για τους ανθρώπους θα ελαχιστοποιηθεί”.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.