Η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει περιορισμούς σε ΜΜΜ

Η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει περιορισμούς για ανεμβολίαστους σε λεωφορεία και τρένα

Τα μη εμβολιασμένα άτομα χωρίς αρνητικό τεστ δεν θα επιτρέπεται πλέον να χρησιμοποιούν λεωφορεία και τρένα. Αυτό είναι ένα από τα μέτρα που συμπεριέλαβε η νέα κυβέρνηση σε μια αυστηροποίηση των σχεδίων της με σκοπό την καταπολέμηση της πανδημίας. Άλλοι περιορισμοί είναι επίσης και πάλι δυνατοί.

Οι αριθμοί των κρουσμάτων αυξάνονται δραματικά – και όσο αυξάνονται, τόσο πιο δυνατές γίνονται οι επικρίσεις για τα νομοθετικά σχέδια του SPD, των Πρασίνων και του FDP για τη μελλοντική καταπολέμηση της πανδημίας.

Αλλά τώρα οι πιθανοί εταίροι του συνασπισμού όξυναν τα σχέδιά τους. Η δυνατότητα περιορισμών επαφής δεν πρόκειται τελικά να καταργηθεί. Αυτό προκύπτει από συμφωνία μεταξύ των εκπροσώπων των τριών κοινοβουλευτικών ομάδων, η οποία βρίσκεται στη διάθεση της Deutsche Presse-Agentur.

Επιπλέον, τα μη εμβολιασμένα άτομα δεν θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν λεωφορεία και τρένα χωρίς αρνητικό τεστ – ανεξάρτητα από τη συνεχιζόμενη υποχρέωση να φορούν μάσκα.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα λήξει όπως προβλέπεται

Χωρίς αυτές τις αυστηροποιήσεις των προηγούμενων σχεδίων, ορισμένα μέτρα δεν θα ήταν πλέον δυνατά μετά τη λήξη του νομικού καθεστώτος της επιδημικής κατάστασης εθνικής εμβέλειας στις 25 Νοεμβρίου. Ωστόσο, τα τρία κόμματα του συνασπισμού επιμένουν στο σχέδιο για τον τερματισμό του καθεστώτος.

Ποιοι περιορισμοί θα είναι τελικά δυνατοί;

Περιορισμοί επαφής: “Στον κατάλογο των μέτρων θα προστεθεί η δυνατότητα να μπορούν να διατάσσονται περιορισμοί επαφής σε ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους”, σύμφωνα με τη συμφωνία των κομμάτων του συνασπισμού.

Ο επικεφαλής των Πρασίνων Robert Habeck εξήγησε στο ARD: “Απαγόρευση επαφών ή ρύθμιση 2G σημαίνει σε μεγάλο βαθμό: Lockdown για τους ανεμβολίαστους. Αυτή είναι η μετάφραση”.

Άλλοι περιορισμοί: Τα ομόσπονδα κρατίδια πρέπει επίσης να λάβουν αντίστοιχα μέτρα μέσω ειδικής ρήτρας.

Για παράδειγμα, θα μπορούν να απαγορεύουν ή να περιορίζουν ψυχαγωγικές, πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις καθώς και συγκεντρώσεις, να απαγορεύουν την είσοδο σε εγκαταστάσεις υγείας, καθώς και την πώληση και τη δημόσια κατανάλωση αλκοόλ και να κλείνουν πανεπιστήμια.

Ποιοι περιορισμοί δεν θα πρέπει να είναι πλέον δυνατοί;

  • Περιορισμοί εξόδου ή ταξιδιού
  • Απαγόρευση ή περιορισμός των εστιατορίων και των ξενοδοχείων καθώς και του εμπορίου
  • Απαγόρευση ή περιορισμός του αθλητισμού

Ποιος είναι ο σκοπός της ρήτρας των κρατιδίων;

“Από τη μία πλευρά, αυτό θα μας επιτρέψει να καταπολεμήσουμε τα περιφερειακά ποικίλα πρότυπα μόλυνσης με πολύ στοχευμένο τρόπο, και από την άλλη πλευρά, μεταφέρουμε την ευθύνη από την εκτελεστική εξουσία στα κοινοβούλια και εκεί”, αναφέρθηκε ως αιτιολόγηση.

Τι άλλο έχει προγραμματιστεί;

Εκτός από την υποχρέωση χρήσης μάσκας, ο κανόνας 3G θα ισχύει για τα τοπικά και υπεραστικά μέσα μαζικής μεταφοράς: “Όποιος χρησιμοποιεί τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει είτε να έχει εμβολιαστεί, είτε να έχει αναρρώσει, είτε να υποβληθεί σε τεστ”.

Πόσο καιρό θα κρατήσουν τα μέτρα;

Μέχρι στιγμής, το SPD, οι Πράσινοι και το FDP είχαν ορίσει ως ημερομηνία λήξης την 19η Μαρτίου 2022. Τώρα υπάρχει η δυνατότητα εφάπαξ παράτασης: “Το κοινοβούλιο εξουσιοδοτείται να παρατείνει τη διάρκεια ισχύος των κανονισμών κατά τρεις μήνες το πολύ με ψήφισμά του”.

Ποια άλλα μέτρα είναι γνωστά;

Σύμφωνα με σχέδιο του Υπουργείου Εργασίας του οποίου ηγείται το SPD και το οποίο έχει στη διάθεσή του το dpa, πρόκειται να επανέλθει η υποχρέωση της τηλεργασίας για τους εργαζόμενους. Ωστόσο, αυτό αποτελεί μέρος του νομοσχεδίου για τους κανόνες 3G στον εργασιακό χώρο.

Ποια είναι η κατάσταση μέχρι στιγμής;

Η τροποποίηση του νόμου για την προστασία από τις λοιμώξεις έχει ήδη εισαχθεί στο κοινοβούλιο. Έτσι, οι συμφωνημένες συσφίξεις πρέπει να εισαχθούν εκ των υστέρων.

Η ακρόαση των εμπειρογνωμόνων, η οποία αποτελεί μέρος της νομοθετικής διαδικασίας, έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα. Το κοινοβούλιο θα ψηφίσει στη συνέχεια την Πέμπτη.

“Ο νόμος αποκτά τώρα μια νέα νομική βάση, μια ασφαλέστερη νομική βάση. Αφαιρούμε μόνο τη δυνατότητα του lockdown χωρίς διάκριση για εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους”.

Μεγάλη κριτική στο νομοσχέδιο

Τις τελευταίες ημέρες, πολυάριθμοι επικριτές, ιδίως από την επιστημονική κοινότητα, αλλά και οι υπουργοί Υγείας των Πρασίνων είχαν επικρίνει το σχέδιο για την πλήρη κατάργηση μέσων όπως οι περιορισμοί επαφής.

Η κοινοβουλευτική ομάδα CDU/CSU είχε ανακοινώσει ότι θα ζητήσει από το κοινοβούλιο την παράταση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας, προκειμένου να αποτρέψει τον τερματισμό των περιορισμών επαφής.

Ο λοιμωξιολόγος της Βόννης Hendrik Streeck δήλωσε στο dpa: “Δεν θα αποφύγουμε το γεγονός ότι θα έχουμε και πάλι περιορισμούς επαφής σε κάποιο βαθμό και ότι μπορεί να μην είναι πλέον δυνατόν να διοργανώνονται μεγάλες εκδηλώσεις με αυτή τη μορφή – ή αν ναι, τότε μόνο υπό αυστηρούς όρους”.

Μια πιθανότητα θα ήταν οι εκδηλώσεις με τεστ PCR για τους μη εμβολιασμένους και ένα γρήγορο τεστ αντιγόνων για τους εμβολιασμένους και τους αναρρώσαντες, εξήγησε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου της Βόννης.

“Lockdown για τους ανεμβολίαστους”: ο Lauterbach υποστηρίζει τον κανονισμό 2G

Ωστόσο, ο εμπειρογνώμονας του SPD σε θέματα υγείας Karl Lauterbach είναι προσωπικά πεπεισμένος ότι “ένας πολύ αυστηρός κανονισμός 2G-plus στις εκδηλώσεις και 2G παντού” θα ήταν πιο αποτελεσματικός από τους περιορισμούς επαφής.

2G σημαίνει: πρόσβαση μόνο για εμβολιασμένα και αναρρωμένα άτομα –

2G plus: πρόσβαση σε εμβολιασμένους και αναρρώσαντες που έχουν υποβληθεί σε πρόσθετο τεστ. “Αυτό αντιστοιχεί σε ένα είδος lockdown για τους ανεμβολίαστους”, εξήγησε ο Lauterbach.

Στην εκπομπή “Bild”, ο εκτελών χρέη επικεφαλής της Καγκελαρίας, Helge Braun, εξέφρασε τη συμφωνία του με την κατάργηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, δεδομένου ότι σίγουρα δεν θα είναι πλέον απαραίτητη.

Το FDP, ειδικότερα, έχει μέχρι στιγμής αντισταθεί σε αυτό που θεωρεί υπερβολικά εκτεταμένους περιορισμούς. Ο επικεφαλής του κόμματος Christian Lindner δήλωσε στους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς RTL και ntv: “Οι εμβολιασμένοι πρέπει να συνεχίσουν να έχουν την ευκαιρία για κοινωνική ζωή – οτιδήποτε άλλο θα ήταν δυσανάλογο”.

Ποια είναι η κατάσταση της πανδημίας;

Η πανδημία έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο τις τελευταίες εβδομάδες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του RKI, ο αριθμός των λοιμώξεων έχει πλέον ξεπεράσει τα πέντε εκατομμύρια.

Ο επταήμερος δείκτης επίπτωσης ανά 100.000 κατοίκους αυξήθηκε σε τιμή ρεκόρ 303,0 τη Δευτέρα, με τη Σαξονία να προηγείται με 754,3 και τη Βαυαρία με 525,7.

“Με τον αριθμό των κρουσμάτων που έχουμε τώρα, οι κλινικές σε όλη τη χώρα θα υπερβούν τη χωρητικότητά τους τις πρώτες δύο εβδομάδες του Δεκεμβρίου”, δήλωσε ο Lauterbach στις εφημερίδες Funke-Mediengruppe.

Πηγή: www.br.de | Φωτογραφία αρχείου

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.