Η γερμανική νομοθεσία μπορεί να περιορίσει την απαγόρευση της μαντίλας

Σύμφωνα με γνώμη του Ανώτατου Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, οι κρατικοί κανονισμοί μπορούν να θέσουν υψηλότερα εμπόδια για την απαγόρευση της μαντίλας στο χώρο εργασίας σε μεμονωμένες περιπτώσεις.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το γεγονός ότι στη Γερμανία θα πρέπει „να αποδειχθεί συγκεκριμένος κίνδυνος οικονομικού μειονεκτήματος για τον εργοδότη ή ένα τρίτο μέρος“, ανακοίνωσε  το Ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Αυτό είναι συμβατό με το δίκαιο της ΕΕ. Μπορεί έτσι να απαγορευθεί στις γυναίκες εργαζόμενες να φορούν μαντίλα στην εργασία τους.

Το ιστορικό είναι δύο περιπτώσεις από το Αμβούργο και την περιοχή της Νυρεμβέργης. Στη μία, μια μουσουλμάνα υπάλληλος ενός παιδικού σταθμού είχε προειδοποιηθεί αρκετές φορές από τον εργοδότη της, επειδή είχε έρθει στη δουλειά με μαντίλα.

Στην άλλη, το 2019 το Ομοσπονδιακό Εργατικό Δικαστήριο ζήτησε τη γνώμη του ανώτατου ευρωπαϊκού δικαστηρίου σχετικά με την υπόθεση μιας μουσουλμάνας που μήνυσε κατά της απαγόρευσης μαντίλας στην αλυσίδα φαρμακείων Müller.

Ενώ η υπάλληλος ένιωθε τη θρησκευτική της ελευθερία περιορισμένη, η αλυσίδα φαρμακείων αναφέρεται στην επιχειρηματική ελευθερία.

Το 2017, το Ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκανε πρωτοσέλιδα σε μια παρόμοια υπόθεση με μια απόφαση.

Εκείνη την εποχή, οι ανώτεροι δικαστές της ΕΕ υποστήριξαν ότι οι εργοδότες θα μπορούσαν να απαγορεύσουν τη χρήση μαντίλας στην εργασία, για παράδειγμα εάν απαγορεύονταν θρησκευτικά σύμβολα στον χώρο εργασίας και υπήρχαν αντικειμενικοί λόγοι γι’ αυτό.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η απαγόρευση της μαντίλας δεν συνιστά άμεση διάκριση στον εργασιακό χώρο.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Πως θα ακολουθήσεις το GRland.info στο Facebook; Πάτησε ΕΔΩ.

Διαβάστε ακόμα στο GRland.info:

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.