Η γύρη κιτρινίζει μεγάλα τμήματα της Βαυαρίας

Γύρη στα ρούχα, πολλά βρώμικα αυτοκίνητα – και έπιπλα κήπου καλυμμένα με κιτρινοπράσινο χρώμα: Αυτή τη στιγμή, πολλοί άνθρωποι στην Κάτω Βαυαρία και το Άνω Παλατινάτο παρατηρούν μια εξαιρετική ποσότητα γύρης. Ολόκληρα σύννεφα πλανώνται στον αέρα σε ορισμένα μέρη.

Ο λόγος για αυτό είναι ότι τα δέντρα φέτος παράγουν σημαντικά περισσότερους σπόρους από το συνηθισμένο. Η γύρη από τα άνθη στροβιλίζεται μαζικά – και μπορεί να μεταφερθεί ακόμη και για χιλιόμετρα με ισχυρούς ανέμους.

Υπήρξε μια παρόμοια κατάσταση το 2020

Κανονικά, η ερυθρελάτη βγαίνει μόνο κάθε έξι χρόνια. Όμως το 2020 είχε ήδη μια παρόμοια έντονη ανθοφορία, λέει ο Cornelius Bugl από το δασαρχείο του Regensburg-Schwandorf: “Τελικά, οι επιστήμονες ερμηνεύουν αυτό ως αντίδραση φόβου των δέντρων στην κλιματική πίεση, την έλλειψη νερού.

Μέσα στην αγωνία τους, εξακολουθούν να προσπαθούν να παράγουν μαζικά απογόνους σε περίπτωση που τα πράγματα τελειώσουν γι’ αυτά”.

Τα δέντρα είναι πιο ευαίσθητα στα παράσιτα

Μια έντονη άνθιση κοστίζει στην ερυθρελάτη και σε άλλα είδη δέντρων πολλή δύναμη. Ως αποτέλεσμα, το δέντρο παράγει λιγότερο ξύλο και έχει μικρότερη αντοχή σε παράσιτα όπως το σκαθάρι.

Η ερυθρελάτη είναι το πιο κοινό είδος δέντρου στη Γερμανία και αντιπροσωπεύει περίπου το 40 τοις εκατό των δασών στη Βαυαρία.

Η γύρη συνεχίζει να πετάει προς το παρόν

Για τους αλλεργικούς, η γύρη της ερυθρελάτης είναι συνήθως ακίνδυνη. Ωστόσο, λόγω των ξηρών καιρικών συνθηκών, η γύρη θα παραμείνει για άλλες δύο έως τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με τον Cornelius Bugl.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.