Η κατάσταση στα νοσοκομεία του Μονάχου είναι δραματική

Ελλείψεις προσωπικού, άγχος και πίεση στα νοσοκομεία της πόλης: Γιατί το συμβούλιο ηλικιωμένων κρούει τώρα τον κώδωνα του κινδύνου.

Για την Ingrid Seyfarth-Metzger, το γεγονός ότι το νοσηλευτικό προσωπικό σε πολλά νοσοκομεία του Μονάχου πρέπει να σφουγγαρίζει τους διαδρόμους επειδή υπάρχει έλλειψη προσωπικού καθαριότητας είναι μόνο ένα από τα πολλά παραδείγματα που δείχνουν ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει δραματικά.

Η Ingrid Seyfarth-Metzger είναι η ίδια γιατρός και εργάστηκε για 20 χρόνια σε δημοτικό νοσοκομείο. Τώρα είναι συνταξιούχος, αλλά εξακολουθεί να έχει επαφή με τους συναδέλφους της από τότε.

Η Seyfarth-Metzger είναι επίσης πρόεδρος του συμβουλίου ηλικιωμένων. Αυτό που ακούει από όσους ζητούν θεραπεία στα νοσοκομεία την ανησυχεί επίσης: “Το νοσηλευτικό προσωπικό είναι εξαντλημένο”. Μετά την πανδημία, δεν είχαν καμία ανάπαυλα. Οι αναβληθείσες επεμβάσεις έπρεπε να αναπληρωθούν γρήγορα.

Φοβάται ότι η κατάσταση θα μπορούσε να χειροτερέψει ακόμη περισσότερο στο μέλλον. Επειδή τα δημοτικά νοσοκομεία είναι στο κόκκινο: Για να εξασφαλιστεί η ρευστότητα για τα επόμενα δέκα χρόνια, απαιτούνται δάνεια ύψους 141,1 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, ο δήμος συνεισφέρει 224 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτό αποφασίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο τον Μάιο. Επειδή όμως διάφορες πτέρυγες, όπως η γηριατρική και η παρηγορητική ιατρική, έχουν κλείσει τις τελευταίες εβδομάδες, η Seyfarth-Metzger απηύθυνε ανοιχτή επιστολή στον δήμαρχο Dieter Reiter. Τα αιτήματά της: υψηλότεροι μισθοί, καλύτερες συνθήκες εργασίας, περισσότερο προσωπικό.

Ωστόσο, οι νοσηλευτές και οι γιατροί δεν μπορούν να ελπίζουν ότι κάτι θα αλλάξει γρήγορα. Επειδή πολλά “βασικά προβλήματα” δεν μπορούν να λυθούν μόνο από τον δήμο – μάλλον θα πρέπει να αλλάξει η ομοσπονδιακή πολιτική.

Κατά την άποψη της τρίτης δημάρχου του Μονάχου Dietl, μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι ότι πολλές θέσεις δεν μπορούν να καλυφθούν: 313 θέσεις ήταν ανοιχτές στην Κλινική του Μονάχου στις αρχές του 2021.

Αν και τα νοσοκομεία προσπαθούν να καλύψουν την έλλειψη με έκτακτους εργαζόμενους, αυτό δεν αποδίδει: στον τομέα της νοσηλευτικής, 265 θέσεις δεν καλύφθηκαν, ενώ μόνο 104 έκτακτοι εργαζόμενοι ανέλαβαν καθήκοντα.

Ο δήμος προσπαθεί να στηρίξει τους νοσηλευτές με υψηλότερο επίδομα 270 ευρώ το μήνα και στέγαση του προσωπικού. Και παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, δεν πρέπει να υπάρξουν περικοπές στο προσωπικό.

Ένας λόγος για τον οποίο η πόλη πρέπει να βοηθήσει τα νοσοκομεία της με εκατομμύρια είναι οι ακριβές ανακαινίσεις.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.