Η κρίση προκαλεί χάσμα σε ανατολική και δυτική Γερμανία;

Τριάντα δύο χρόνια μετά τη γερμανική επανένωση, η δυσαρέσκεια για τη γερμανική δημοκρατία αυξάνεται στην πρώην Ανατολή, ενώ οι ηγέτες των ανατολικών γερμανικών κρατιδίων προειδοποιούν ότι η ενεργειακή κρίση θέτει σε κίνδυνο τις επιτυχίες που έχουν επιτευχθεί στην ανοικοδόμηση.

Η ετήσια έκθεση του επιτρόπου της Γερμανίας για την ανατολική Γερμανία αποκάλυψε ότι, στα ανατολικά της χώρας, η δυσαρέσκεια για τη δημοκρατία που αποκαταστάθηκε με τη γερμανική επανένωση αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 4.000 άτομα και παρουσιάζεται στην έκθεση, μόνο το 39% των ανατολικογερμανών δήλωσαν ικανοποιημένοι από τη λειτουργία της δημοκρατίας στη Γερμανία.

Πριν από δύο χρόνια, το ποσοστό αυτό ήταν εννέα μονάδες υψηλότερο. Στη δυτική Γερμανία, η ικανοποίηση μειώθηκε επίσης κατά την ίδια περίοδο, αλλά μόνο από 65 σε 59 τοις εκατό.

Μόνο το 26 τοις εκατό στα ανατολικά είναι ικανοποιημένο από τις τρέχουσες πολιτικές της ομοσπονδιακής κυβέρνησης – και μόλις το 23 τοις εκατό στα ανατολικά και το 33 τοις εκατό στα δυτικά δήλωσαν ότι είναι ικανοποιημένοι από την κοινωνική δικαιοσύνη στη χώρα.

Ενόψει των εορτασμών για την Ημέρα Ενότητας, οι ηγέτες των πρώην ανατολικών κρατιδίων της Γερμανίας: Βρανδεμβούργο, Σαξονία, Σαξονία-Άνχαλτ, Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία και Θουριγγία- δήλωσαν ότι η τρέχουσα ενεργειακή κρίση κάνει πολλούς στην ανατολική Γερμανία να ανησυχούν μήπως χάσουν ό,τι έχουν οικοδομήσει μετά την επανένωση.

Μιλώντας στην Rheinische Post, ο πρωθυπουργός του κρατιδίου του Βρανδεμβούργου Dietmar Woidke (SPD) και ο πρωθυπουργός του κρατιδίου της Σαξονίας-Άνχαλτ Reiner Haseloff (CDU) μίλησαν για τις ανησυχίες των πολιτών των πρώην ανατολικογερμανικών κρατιδίων.

Ο Woidke δήλωσε ότι οι μνήμες της μαζικής ανεργίας μετά την επανένωση τη δεκαετία του 1990 είναι ακόμη νωπές στο μυαλό πολλών που ζουν στην πρώην ανατολική Γερμανία.

“Ως εκ τούτου, είναι επίσης σαφές ότι η σημερινή κατάσταση γίνεται αντιληπτή με μεγάλη ανησυχία και πολλοί φοβούνται ότι όλα όσα με κόπο έχτισαν επί τρεις δεκαετίες θα χαθούν”, είπε.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης