Η Μέρκελ έστελνε κάρτες στη Χούντα: «Λευτεριά στο Μίκη Θεοδωράκη»

Newsroom

Καγκελάριος Γερμανίας Μέρκελ

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ως μαθήτρια ζητούσε από τη Χούντα στην Ελλάδα την απελευθέρωση του Μίκη Θεοδωράκη.

Το περιστατικό αυτό αποκάλυψε η Άνγκελα Μέρκελ σε κατ΄ιδίαν συζήτηση με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ στη Γερμανία, Γιώργο Παππά, στο περιθώριο αποκλειστικής συνέντευξης στην Ελληνική Τηλεόραση στις 27 Σεπτεμβρίου του 2011 κατά την επίσκεψη στο Βερολίνο του τότε πρωθυπουργού Γιώργο Παπανδρέου.

Μιλώντας για την προσωπική σχέση της με την Ελλάδα, εκμυστηρεύτηκε ότι στην περίοδο της δικτατορίας στην Ελλάδα, ως μαθήτρια τότε, με μια ομάδα συμμαθητριών της και τη βοήθεια της μητέρας της που γνώριζε αρχαία ελληνικά, έστελνε κάρτες στην Ελλάδα με το σύνθημα «Λευτεριά στο Μίκη Θεοδωράκη», τον οποίο είχε φυλακίσει η Χούντα.

«Απογοητεύτηκα φυσικά τότε», μου είπε η Μέρκελ, όταν ο Μίκης αργότερα έδωσε στην δυτική Ομοσπονδιακή Γερμανία και όχι την κομμουνιστική «DDR» την πρώτη του συναυλία στη Γερμανία.

Συναυλία στην ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας (DDR) έδωσε ο Μίκης Θεοδωράκης στα τέλη της δεκαετίας του 1980, λίγο πριν την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος και την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Ο Μίκης δεν παρέλειψε να επικρίνει ανοιχτά την ηγεσία του κομμουνιστικού καθεστώτος για τη διάψευση των ονείρων και των ελπίδων των νέων, όπως λέει ο Βασίλης Ασβεστόπουλος, συγγραφέας βιογραφίας του Μίκη Θεοδωράκη στα γερμανικά: «Μίκης Θεοδωράκης – Συνθέτης. Ειρηνοποιός. Λαϊκός ήρωας.» (Mikis Theodorakis – Komponist. Friedensstifter. Velksheld. ©2018kurz&bündigVerlag | Frankfurta.M. | Basel)

Πηγή: ΕΡΤ, Ανταπόκριση από Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.