Η πρώτη κατάρρευση ρωσικής τράπεζας στην Ευρώπη

Με μια λιτή ανακοίνωση τα ξημερώματα της Δευτέρας, η ΕΚΤ γνωστοποίησε ότι η Sberbank Europe AG, με έδρα την Αυστρία και οι δύο θυγατρικές της στην Κροατία και τη Σλοβενία, βάζουν «λουκέτο».

Λουκασένκο: Η δυτική πολιτική κυρώσεων οδηγεί σε «Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο»

Η Sberbank Europe AG είναι θυγατρική της Sberbank of Russia, της οποίας το πλειοψηφικό «πακέτο» ελέγχεται από τη Ρωσική Ομοσπονδία, κοινώς είναι μια κρατική τράπεζα.

Φυσικά η κατάρρευση δεν προήλθε εξ αυτής της ιδιότητας, αλλά λόγω των μαζικών αναλήψεων, που προκάλεσε η γεωπολιτική κρίση.

Επί της ουσίας, η ΕΚΤ αξιολόγησε ότι Sberbank Europe AG και τα δύο παρακλάδια της δεν είναι, πλέον, βιώσιμες λόγω προβλήματος ρευστότητας.

Στην ανακοίνωση της η ΕΚΤ σημειώνει ότι έλαβε την απόφαση, καθώς στο άμεσο μέλλον η τράπεζα δεν θα μπορεί να πληρώσει τα χρέη ή άλλες υποχρεώσεις.

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι δεν υπάρχουν ρεαλιστικά μέτρα για να αναστραφεί αυτή η κατάσταση, οι τράπεζες πάνε για εκκαθάριση.

Οι πελάτες των τραπεζών προστατεύονται από το όριο των 100.000 ευρώ ανά καταθέτη κι αυτή η εγγύηση καλύπτει τη «μαμά» τράπεζα στην Αυστρία, το παρακλάδι στη Γερμανία και τις δύο θυγατρικές σε Κροατία και Σλοβενία.

Η Sberbank Europe AG έχει, επίσης, θυγατρικές στη Βοσνία, την Τσεχία, την Ουγγαρία, τη Σερβία.

Στο τέλος του 2021 η τράπεζα είχε στοιχεία ενεργητικού 13,6 δισ ευρώ.

Πηγή: iefimerida | Φωτογραφία αρχείου

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

Περισσότερα για την Ρωσο-Ουκρανική κρίση: ΕΔΩ

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.