Κόκκινοι ουρανοί: Η σκόνη της Σαχάρας κάλυψε τη μισή Ευρώπη

Εντυπωσιακές, σχεδόν «απόκοσμες», εικόνες δημιουργεί σε μεγάλα τμήματα της Ευρώπης η εισβολή αφρικανικής σκόνης από την περιοχή της Σαχάρα.

Οι ειδικοί μιλούν ήδη για «ακραίο φαινόμενο», καθώς, όπως φαίνεται σε εικόνες και βίντεο που αναρτούν διεθνή πρακτορεία, στην Ισπανία, αλλά και σε άλλες χώρες όπως η Γαλλία και η Ελβετία, ο ουρανός πήρε κόκκινο χρώμα:

Η αρμόδια ισπανική υπηρεσία για την ατμοσφαιρική ρύπανση εξέδωσε, πάντως, προειδοποίηση τονίζοντας ότι η ποιότητα του αέρα επηρεάστηκε σημαντικά από το φαινόμενο.

Και στην Ελβετία «σκοτείνιασε» ο ουρανός:

Ντάφης (meteo.gr): Το μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής Ευρώπης καλύπτεται από σκόνη

«Το βαρομετρικό χαμηλό που είναι υπεύθυνο για την ακραία μεταφορά σκόνης στη Δυτική Ευρώπη είναι ασυνήθιστο για την εποχή.

Την Τετάρτη 16/3 το κέντρο του εντοπίζεται πάνω από το Μαρόκο και συνδυάζεται με τις υψηλές πιέσεις στην Ανατολική Ευρώπη που εκτείνονται στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο» λέει ο Σταύρος Ντάφης από το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Σύμφωνα με τον κ. Ντάφη «ο συνδυασμός των πιέσεων δημιουργεί μια πολύ ισχυρή νότια ροή από την Αφρική και συγκεκριμένα τη Σαχάρα στην Αλγερία, προς την Ιβηρική και τη Γαλλία.

Το μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής Ευρώπης καλύπτεται από υψηλές συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων σκόνης από την Αφρική και αποτελούν ρύπους (επιβλαβή σωματίδια για την υγεία του ανθρώπου), οδηγούν σε λασποβροχές και την κάλυψη του χιονιού στα ορεινά».

Κόκκινοι ουρανοί: Η σκόνη της Σαχάρας κάλυψε τη μισή Ευρώπη
Κόκκινοι ουρανοί: Η σκόνη της Σαχάρας κάλυψε τη μισή Ευρώπη

Μπορεί να φτάσει έως και τη Δανία το νέφος σκόνης – Δεν θα επηρεαστεί η Ελλάδα

Για να γίνει πιο εύκολα αντιληπτό το εύρος του φαινομένου, ο Σταύρος Ντάφης επισημαίνει ότι «έχουν ήδη επηρεαστεί Γαλλία, Ισπανία, Ανδόρρα και Πορτογαλία, ενώ σήμερα το νέφος “πιάνει” και την Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο».

Σύμφωνα με κ. Ντάφη, η σκόνη «θα επηρεάσει και μέρος της Γερμανίας και πιθανώς της Δανίας, με λασποβροχές».

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο Σταύρος Ντάφης λέει ότι «η περιοχή μας δεν θα επηρεαστεί από τη Σαχαριανή σκόνη, ειδικά τις επόμενες μέρες, λόγω της επικείμενης ψυχρής εισβολής με την ενίσχυση των βορειοανατολικών ανέμων».

Πηγή: iefimerida

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.