Ποια είναι η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο στο Μόναχο το 2023;

Το πρωί της Τετάρτης, ο δήμαρχος Dieter Reiter (SPD) και η υπεύθυνη κοινωνικών υποθέσεων Dorothee Schiwy ανακοίνωσαν την υψηλότερη αύξηση στην ιστορία του δείκτη ενοικίου. Αυτό αντιπροσωπεύει το τοπικό συγκριτικό ενοίκιο στο Μόναχο. Από το 2021, το μέσο κόστος ενός διαμερίσματος έχει αυξηθεί κατά το απίστευτο ποσοστό των 21%.

Αυξάνονται τα ενοίκια στο Μόναχο – Mietspiegel 2023 κατά 21 τοις εκατό

Ο δείκτης ενοικίου είναι ένας οδηγός για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές σχετικά με το μέσο ενοίκιο στην πρωτεύουσα του κρατιδίου της Βαυαρίας.

Με τη βοήθειά του, οι ιδιοκτήτες μπορούν να δικαιολογήσουν τις αυξήσεις των ενοικίων ή να ελέγξουν τους ενοικιαστές και τα αιτήματα αύξησης του ενοικίου.

Αποτελεί επίσης τη βάση για τον υπολογισμό των ορίων που θέτει το φρένο ενοικίου.

Το 2021, ο δείκτης ενοικίου εξακολουθεί να ενημερώνεται με βάση τον δείκτη τιμών καταναλωτή για τη Γερμανία που δημοσιεύεται από την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Ο λόγος για αυτό ήταν η πιθανή επίδραση της πανδημίας Corona στο αποτέλεσμα της έρευνας.

Τα ενοίκια στο Μόναχο αυξάνονται δραματικά: Αυτό κοστίζει κατά μέσο όρο ένα τετραγωνικό μέτρο

Ο δείκτης ενοικίου ισχύει για τα περίπου 500.000 ιδιωτικά χρηματοδοτούμενα διαμερίσματα στο Μόναχο.

  • Το μέσο τοπικό καθαρό ενοίκιο είναι σήμερα 14,58 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. (2021: 12,05 ευρώ- 2019: 11,69 ευρώ).
  • Η μέση τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο για τα υφιστάμενα ενοίκια είναι 13,72 ευρώ (2021: 11,31 ευρώ- 2019: 10,97 ευρώ).
  • Η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο των νέων μισθώσεων είναι 16,07 ευρώ (2021: 13,90 ευρώ- 2019: 13,48 ευρώ).

Ο υποκείμενος δείκτης ενοικίου για το Μόναχο 2023 συλλέχθηκε και αξιολογήθηκε σύμφωνα με αναγνωρισμένες επιστημονικές αρχές από το Ινστιτούτο Kantar σε συνεργασία με την έδρα Στατιστικής του Πανεπιστημίου Ludwig Maximilian.

Δήμαρχος Dieter Reiter: “Τα αποτελέσματα είναι κάπως καταστροφικά, αλλά ήταν αναμενόμενα”

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Μονάχου κ.Reiter, τα αποτελέσματα είναι “κάπως καταστροφικά, αλλά αναμενόμενα”.

Ο πολιτικός του SPD θεωρεί ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει καθήκον:

“Επισημαίνω εδώ και χρόνια ότι τα ενοίκια αυξάνονται -λόγω ανεπαρκών ρυθμίσεων της ομοσπονδιακής πολιτικής- και προειδοποιώ ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Το αποτέλεσμα του φετινού δείκτη ενοικίων δυστυχώς με δικαιώνει”.

Ο Δήμαρχος ζητεί γενική αναθεώρηση της έννοιας του δείκτη ενοικίου.

Επί του παρόντος, λαμβάνονται υπόψη μόνο τα συμβόλαια στέγασης που έχουν συναφθεί τα τελευταία έξι χρόνια. Επομένως, αποκλείονται οι ενοικιαστές με παλαιό και συνήθως φθηνότερο συμβόλαιο στέγασης.

Οι επιδοτούμενες κατοικίες, για παράδειγμα, λείπουν επίσης από τις στατιστικές.

Τα ενοίκια στο Μόναχο αυξήθηκαν δραστικά – Ο Reiter ζητά μεταρρυθμίσεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, οι παράγοντες μείωσης των τιμών δεν περιλαμβάνονται επαρκώς στην έρευνα. Αυτό οδηγεί σε μια τάση “αυτόματης αύξησης των ενοικίων”.

Για να σταματήσει αυτό, θα πρέπει να συμπεριληφθούν όλα τα διαμερίσματα.

“Το βέλτιστο που θα μπορούσαμε να πετύχουμε είναι ο δείκτης ενοικίου να παραμείνει στάσιμος ή και να μειωθεί ελαφρά” εξηγεί ο δήμαρχος του Μονάχου.

Η ένωση ενοικιαστών του Μονάχου συμβουλεύει τους κατοίκους να επανεξετάσουν τις αυξήσεις

Οι αυξήσεις των ενοικίων κατά 21% κατά μέσο όρο σε σύγκριση με τον δείκτη ενοικίου του 2021 υπερβαίνουν ακόμη και το ανώτατο όριο του 15% που ισχύει για τις αυξήσεις των ενοικίων στο Μόναχο.

Αύξηση του ενοικίου άνω του 15 τοις εκατό εντός τριών ετών δεν επιτρέπεται. Οι τεράστιες αυξήσεις των ενοικίων προκαλούν ανησυχία και στην Ένωση Ενοικιαστών του Μονάχου.

“Αυτή η αύξηση του τοπικού συγκριτικού ενοικίου υπερβαίνει τους χειρότερους φόβους μας. Βάζει τους ενοικιαστές σε φόβο και πανικό”, λέει η Beatrix Zurek, πρόεδρος του DMB Mieterverein München.

“Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στο Μόναχο απειλούνται με μια τεράστια αύξηση του ενοικίου, το μέγιστο 15% θα εξαντληθεί όπου είναι δυνατόν”, λέει η Zurek.

Το συγκεκριμένο συγκριτικό ενοίκιο εξαρτάται από την περιοχή κατοικίας καθώς και από το έτος κατασκευής και τον εξοπλισμό του διαμερίσματος. Zurek:

“Συμβουλεύουμε όλους τους ενοικιαστές που λαμβάνουν τώρα αυξήσεις να τις ελέγξει ο σύλλογος ενοικιαστών”.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.