Καλά νέα: Η Βάδη-Βυρτεμβέργη καταργεί τις μάσκες στα ΜΜΜ

Στην καθημερινή δημόσια ζωή, για πολλούς ανθρώπους είναι ο τελευταίος μεγάλος περιορισμός από την εποχή της πανδημίας: Η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα λεωφορεία και τα τρένα. Σε τρεις εβδομάδες, αυτό θα τελειώσει στη Βάδη-Βυρτεμβέργη.

Όπως και άλλα κρατίδια, η Βάδη-Βυρτεμβέργη θέλει να καταργήσει την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Σύμφωνα με τα σχέδια του υπουργού Υγείας Μάνε Λούτσα (Πράσινοι), η υποχρέωση αυτή πρόκειται να καταργηθεί από τις 31 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την Deutsche Presse-Agentur.

Αυτό θα καταργήσει έναν από τους τελευταίους σημαντικούς περιορισμούς από την εποχή της πανδημίας Corona. Η πρόταση δεν έχει ακόμη ψηφιστεί από την κυβέρνηση, αλλά δεν θεωρείται αμφιλεγόμενη. Ο ισχύων κανονισμός Corona εξακολουθεί να ισχύει έως τις 30 Ιανουαρίου.

“Αυτό είναι ένα συνεπές βήμα στη σταδιακή μας προσέγγιση για την πανδημία”, δήλωσε ο Lucha στο dpa. “Αφού ήδη καταργήσαμε την υποχρέωση απομόνωσης των μολυσμένων ατόμων στα τέλη του περασμένου έτους, κάνουμε τώρα το επόμενο βήμα”.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Κρατικού Γραφείου Υγείας, η κατάσταση των λοιμώξεων θα επιτρέψει κατά πάσα πιθανότητα την άρση της υποχρεωτικής απαίτησης μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς στα τέλη Ιανουαρίου.

“Φυσικά, δεν υπάρχει τίποτα που να αντιτίθεται στην εθελοντική χρήση της μάσκας. Ιδιαίτερα τα ευάλωτα άτομα μπορούν να προστατευτούν από τη μόλυνση από τον ιό με αυτόν τον τρόπο”.

Ωστόσο, σύμφωνα με την τρέχουσα αξιολόγηση της κατάστασης των λοιμώξεων, δεν υπάρχει πλέον γενική υποχρέωση χρήσης μάσκας στις τοπικές δημόσιες συγκοινωνίες.

Τα ομόσπονδα κρατίδια μπορούν να αποφασίσουν μόνα τους εάν οι μάσκες είναι υποχρεωτικές στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Όλο και περισσότερα κρατίδια το ανατρέπουν τώρα.

Η Βαυαρία, η Σαξονία-Άνχαλτ και το Σλέσβιχ-Χόλσταϊν το έχουν ήδη καταργήσει. Το Βερολίνο, το Βρανδεμβούργο, η Θουριγγία, το Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία και η Σαξονία θέλουν να το καταργήσουν το αργότερο μέχρι τις αρχές του επόμενου μήνα.

Αυτό σημαίνει ότι η υποχρέωση χρήσης μάσκας σε λεωφορεία και τρένα θα καταργηθεί τώρα και στα ομόσπονδα κρατίδια που δεν διοικούνται από το CDU/CSU.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την υποχρεωτική χρήση μάσκας στις μεταφορές μεγάλων αποστάσεων. Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί προστασίας από τις λοιμώξεις, οι μάσκες FFP2 εξακολουθούν να είναι υποχρεωτικές μέχρι τις 7 Απριλίου.

Ωστόσο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα μπορούσε να το αλλάξει αυτό με απλό διάταγμα. Το FDP, μεταξύ άλλων, πιέζει για τον πρόωρο τερματισμό της υποχρέωσης στις υπεραστικές μεταφορές.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Karl Lauterbach (SPD) πιστεύει επίσης ότι είναι εφικτή η πρόωρη κατάργηση της υποχρέωσης χρήσης μάσκας στις μεταφορές μεγάλων αποστάσεων και στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης