Η βοήθεια της Γερμανίας και τα γραφειοκρατικά εμπόδια

Παρόλο που τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τα γυμναστήρια είναι και πάλι ανοιχτά: Πολλοί επιχειρηματίες παλεύουν με τις συνέπειες του lockdown. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρέχει στήριξη με τη μορφή οικονομικής βοήθειας.

Όμως, όσοι υποβάλλουν αίτηση πρέπει να γνωρίζουν κάποια πράγματα και να αναμένουν αλλαγές.

Οι εταιρείες στον κλάδο της φιλοξενίας είναι γνωστό ότι περνούν δύσκολα εν καιρώ πανδημίας. Χωρίς την οικονομική βοήθεια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ο Andreas Schön, για παράδειγμα, δεν θα μπορούσε να συνεχίσει την επιχείρησή του. Ο Schön διαχειρίζεται ένα ξενοδοχείο στο Augsburg-Oberhausen. 120 δωμάτια και 15 αίθουσες συνεδριάσεων είναι συχνά άδειες.

Η οικογενειακή επιχείρηση τρίτης γενιάς έχει υποβάλει αίτηση για τη λεγόμενη “ενίσχυση γεφύρωσης ΙΙΙ” από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων, επειδή εκκρεμούσε μια επισκευή στέγης που δεν μπορούσε να αναβληθεί. Στην αρχή όλα φαίνονταν καλά. Στη συνέχεια όμως προέκυψαν ασάφειες για τον Schön και τον φορολογικό του σύμβουλο.

“Δεν μπορώ να αναβάλω κάτι τέτοιο. Αν δεν το κάνω, θα χειροτερέψει και το κόστος για το μέλλον θα είναι μεγαλύτερο”, λέει ο Schön για τις επείγουσες επισκευές στο σχεδόν άδειο ξενοδοχείο του “Alpenhof”. Η σπασμένη οροφή θα κοστίσει 120.000 ευρώ. Μαζί με τον φορολογικό του σύμβουλο, ο επιχειρηματίας υπέβαλε αίτηση για την οικονομική ενίσχυση III από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Στην αρχή υπέθεσαν ότι θα υπήρχε υποστήριξη για το έργο του στην οροφή – τουλάχιστον εν μέρει. Αλλά η βοήθεια για επείγουσες επισκευές ξαφνικά δεν προβλέπεται πλέον σε μια νέα έκδοση του προγράμματος, όπως μαθαίνει έκπληκτος ο κάτοικος του Άουγκσμπουργκ. “Κατά συνέπεια και όπως φαίνεται, θα πρέπει να επωμιστώ όλο το βάρος μόνος μου”.

Υπάρχει μεγάλη σύγχυση, παραπονιέται ο Florian Klehr, ο οποίος έχει ένα γυμναστήριο στο Pfaffenhofen an der Ilm. Και αυτός, επίσης, ξεπέρασε την κρίση μόνο με ομοσπονδιακή βοήθεια- επιπλέον, έπρεπε να στηριχθεί στις αποταμιεύσεις του. Ο γυμναστής περιγράφει τις αιτήσεις για την ομοσπονδιακή βοήθεια ως μια οργανωτική πράξη εξισορρόπησης.

Υπήρχε συνεχής επεξεργασία: “Οι φορολογικοί σύμβουλοι έστειλαν μια αίτηση, και στη συνέχεια οι προδιαγραφές άλλαξαν ξανά. Εκ των πραγμάτων, η αίτηση ήταν λανθασμένη, έπρεπε να αποσυρθεί και να υποβληθεί εκ νέου”.

IHK: “Το πιο σύνθετο πρόγραμμα επιδοτήσεων μέχρι σήμερα”

Το Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο του Μονάχου και της Άνω Βαυαρίας είναι αρμόδιο για την έγκριση των οικονομικών ενισχύσεων γεφύρωσης στη Βαυαρία. Ο υπεύθυνος, Martin Drognitz, επιβεβαιώνει ότι προκύπτουν πάντα νέες απαιτήσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα.

“Οι κανόνες συχνά αλλάζουν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, μερικές φορές προς το καλύτερο για τις εταιρείες. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, αύξηση της χρηματοδότησης. Αυτό έχει ήδη συμβεί”.

Σύμφωνα με τον Drognitz, ωστόσο, ήταν πάντοτε σαφές ότι η ενίσχυση δεν προοριζόταν για επενδυτικό πρόγραμμα. “Αυτό ίσως να μην είχε επικοινωνηθεί τόσο ξεκάθαρα στην αρχή όσο τώρα στο τέλος”, λέει ο Drognitz.

Ο ίδιος περιγράφει το βοήθημα ως το πιο σύνθετο πρόγραμμα στήριξης που έχει αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα το επιμελητήριο. Αφορά τη συνδρομή για την περίοδο από την 1η Νοεμβρίου 2020 έως τις 30 Ιουνίου 2021.

Το επιμελητήριο χαρακτηρίζει το 82% των αιτήσεων ως ολοκληρωμένες. Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η οικονομική ενίσχυση προς τις επιχειρήσεις πρόκειται να παραταθεί και μετά τον Σεπτέμβριο.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.