Η ζέστη στο Μόναχο θέτει σε κίνδυνο τα ψάρια του Isar

Είναι προφανές εδώ και μέρες ότι η στάθμη του Isar πέφτει. Το Κρατικό Γραφείο Περιβάλλοντος ανέφερε για χθες, Δευτέρα, στάθμη μόλις 80 εκατοστών.

Πέντε ημέρες νωρίτερα, την Τετάρτη, είχαν μετρηθεί περίπου 100 εκατοστά στο σημείο μέτρησης κάτω από το Friedensengel.

10 έως 16 βαθμοί Κελσίου: τα ψάρια του Isar χρειάζονται κρύο νερό

Αλλά η έλλειψη νερού δεν είναι το κύριο πρόβλημα στα μάτια των οικολόγων. Το κύριο πρόβλημα είναι η αύξηση της θερμοκρασίας του Isar.

Στα 16 χιλιόμετρα που ο Isar ρέει μέσα από το Μόναχο, υπάρχουν χιλιάδες ψάρια, εξηγεί ο Klaus Betlejewski.

Η ιδανική θερμοκρασία νερού για τα ψάρια αυτά είναι 10 έως 16 βαθμοί Κελσίου. Αυτή τη στιγμή, ωστόσο, οι ψαράδες μετρούν 22 βαθμούς στον ποταμό – κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι η θερμοκρασία του αέρα έφτασε τους 35 βαθμούς Κελσίου στο Μόναχο και πάλι τη Δευτέρα. “Αυτό είναι κρίσιμο”, λέει ο Betlejewski, “στους 24 βαθμούς θερμοκρασίας νερού τα πρώτα ψάρια πεθαίνουν”.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Όταν το νερό θερμαίνεται, ο μεταβολισμός των ψαριών επιταχύνεται και χρειάζονται περισσότερο οξυγόνο. Ταυτόχρονα, όμως, μειώνεται η περιεκτικότητα του νερού σε οξυγόνο.

“Έτσι, το μόνο που απομένει για τα ψάρια είναι να σωθούν σε βαθύτερες, ψυχρότερες περιοχές του Isar και να ξεκουραστούν εκεί”.

Αλλά συχνά αυτές είναι ακριβώς οι περιοχές στις οποίες οι λουόμενοι του Μονάχου επιθυμούν να πηδήξουν για διασκέδαση και αναζωογόνηση. Συχνά από σχοινιά που κρέμονται από δέντρα.

Υπάρχουν πολλά τέτοια χαμηλά σημεία μεταξύ της σιδηροδρομικής γέφυρας Braunau και της γέφυρας Wittelsbacherbrücke, και στην περιοχή του Deutsches Museum.

“Σας παρακαλώ, μην πηδάτε σε χαμηλά σημεία”, προειδοποιεί, “τα ψάρια χρειάζονται ξεκούραση τώρα”. Οι δικοί του καλούνται να μην πάνε καθόλου για ψάρεμα στον ποταμό στο εγγύς μέλλον, για τον ίδιο ακριβώς λόγο.

Αν οι μετεωρολογικές προβλέψεις είναι σωστές, η κατάσταση μπορεί τουλάχιστον να μην κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες. Για την Τρίτη προβλέπεται βροχή. Και για τις επόμενες ημέρες θερμοκρασίες γύρω στους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.