Ιδρυτική συνεδρίαση Συμβουλίου Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας

Ορόσημο στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας χαρακτηρίζεται η σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου που θα εποπτεύει το νέο Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας με έδρες στη Λειψία και τη Θεσσαλονίκη.

Στόχος του ΕΓΙΝ που θα ξεκινήσει να λειτουργεί την 1η Απριλίου είναι νέοι άνθρωποι από Ελλάδα και Γερμανία να πραγματοποιήσουν κοινές δράσεις και να συσφίξουν τις σχέσεις τους.

Ο Γερμανός Πρέσβης Έρνστ Ράιχελ δήλωσε πως «το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας και χαρακτηριστικό παράδειγμα της ευρωπαϊκής ιδέας».

Όπως είπε ο Πρέσβης «η Γερμανία έχει υλοποιήσει μέχρι σήμερα παρόμοιο έργο μόνο με τη Γαλλία και την Πολωνία, κάτι που δείχνει τη σημασία που αποδίδει η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση στις σχέσεις της με την Ελλάδα.

Το ΕΓΙΝ είναι ένα κοινό μελλοντικό έργο με μεγάλες δυνατότητες, ώστε να τεθούν οι σχέσεις των δύο χωρών σε μια ευρύτερη βάση και να επέλθει περαιτέρω εμβάθυνση».

Η ιδρυτική συνεδρίαση του Εποπτικού Συμβουλίου του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας (ΕΓΙΝ) υπό την προεδρία της Ομοσπονδιακής Υφυπουργού Οικογένειας, Τρίτης Ηλικίας, Γυναικών και Νεότητας Juliane Seifert και του Γενικού Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης δόκτορα Γεώργιου Βούτσινου σε ψηφιακό πλαίσιο που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Ο Γερμανός Πρέσβης Έρνστ Ράιχελ δήλωσε πως «το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας και χαρακτηριστικό παράδειγμα της ευρωπαϊκής ιδέας».

Με τη συνεδρίαση του Συμβουλίου του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας εκπληρώνονται όλες οι προϋποθέσεις, ώστε το ΕΓΙΝ να ξεκινήσει τις εργασίες του την 1η Απριλίου 2020 και να δώσει έτσι σε δεκάδες νέους ανθρώπους από την Ελλάδα και τη Γερμανία τη δυνατότητα εντατικών ανταλλαγών, πραγματοποίησης κοινών δράσεων και ανταλλαγής εμπειριών.

Σύσφιξη σχέσεων νέων

Το ΕΓΙΝ είναι απόρροια της κοινής δήλωσης πρόθεσης των δύο κυβερνήσεων από το έτος το 2014. Στοχεύει στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των νέων από την Ελλάδα και τη Γερμανία, στην εμβάθυνση της αλληλοκατανόησης, π.χ. μέσω προγραμμάτων ανταλλαγής, μαθητικών συναντήσεων ή κοινών συνεδρίων.

Το γερμανικό γραφείο του ΕΓΙΝ βρίσκεται στη Λειψία και εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2020 από την Ομοσπονδιακή Υπουργό Οικογένειας, Τρίτης Ηλικίας, Γυναικών και Νεότητας Franziska Giffey, τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα καθώς και τον Γενικό Γραμματέα δόκτορα Γεώργιο Βούτσινο.

Η έναρξη λειτουργίας του γραφείου στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί σύντομα.

Το ΕΓΙΝ θα διευθύνεται από τον Γενικό Γραμματέα Γεράσιμο Μπέκα από γερμανικής πλευράς και τη Γενική Γραμματέα Μαρία Ν. Σαρηγιαννίδου από ελληνικής πλευράς.

Και στα δύο γραφεία θα εργάζονται δίγλωσσες ομάδες

Πώς θα λειτουργεί το Ελληνογερμανικό Ιδρυμα Νεολαίας

Εκτός από τον Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου στη σημερινή συνεδρίαση έλαβαν μέρος οι δύο Γενικοί Γραμματείς και από επτά μέλη του συμβουλίου από την Ελλάδα και τη Γερμανία αντίστοιχα, ανάμεσα τους και εκπρόσωποι υπουργείων και οργανώσεων νέων.

Κατά το πρώτο έτος της λειτουργίας του, το ΕΓΙΝ επικεντρώνεται στη διάρθρωση και λειτουργικότητα του ως οργανισμού.

Έτσι πρέπει π.χ. να δημιουργηθούν οι τεχνικές και νομικές προϋποθέσεις για την προώθηση δράσεων.

Επίσης, έμφαση θα δοθεί στην ενσωμάτωση στο νέο ΕΓΙΝ των υφιστάμενων ελληνογερμανικών συμπράξεων, προγραμμάτων και φορέων που δραστηριοποιούνται στην ανταλλαγή των νέων.

Οι συμπράξεις αυτές είχαν δημιουργηθεί και προωθηθεί στο πλαίσιο της συγκρότησης του ΕΓΙΝ μέσα από ένα ειδικό πρόγραμμα προώθησης του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικογένειας, Τρίτης Ηλικίας, Γυναικών και Νεότητας.

Επιπρόσθετα, οι Γενικοί Γραμματείς θα δραστηριοποιηθούν, ώστε να δοθεί ένα πρόσωπο και μία ταυτότητα στο ΕΓΙΝ και στις δύο χώρες, π.χ. μέσω της παρουσίας του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μεσοπρόθεσμα, το ΕΓΙΝ θα δώσει έμφαση στην εθελοντική συμμετοχή σε προγράμματα πρακτικής επαγγελματικής άσκησης, σε μία κοινή επανεκκίνηση των διεθνών ανταλλαγών των νέων μετά το πέρας της πανδημίας του κορωνοϊού καθώς και σε προγράμματα, τα οποία θα είναι αφιερωμένα στις μνήμες της κοινής ιστορίας των δύο χωρών.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Πώς θα ακολουθήσεις το GRland.info στο Facebook; Πάτησε ΕΔΩ

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.