Ηλεκτρικά πατίνια στη Γερμανία: Τα πράγματα δεν κυλούν ομαλά

Τα ηλεκτρικά πατίνια έχουν γίνει μέρος του αστικού τοπίου και χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο. Ειδικά όμως στο κέντρο της πόλης, τα μη σωστά σταθμευμένα σκούτερ είναι ενοχλητικά. Οι πάροχοι αναζητούν λύσεις.

Για κάποιους μια ανεπιθύμητη τάση, για άλλους ένα πρακτικό μέσο μεταφοράς: όσο αμφιλεγόμενα και αν είναι τα ηλεκτρικά πατίνια, γίνονται όλο και πιο δημοφιλή.

Έξι πάροχοι στο Μόναχο

Τον περασμένο Μάιο, στην περιοχή της πόλης κυκλοφορούσαν συνολικά 9.600 ηλεκτρικά πατίνια – δεν υπάρχουν πιο πρόσφατα στοιχεία. Έξι πάροχοι νοικιάζουν σήμερα τα ηλεκτρικά σκούτερ στο Μόναχο.

Ένας από αυτούς τους παρόχους, η σουηδική εταιρεία Voi, αναφέρει τεράστια αύξηση σε όλη τη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένου του Μονάχου.

Σε σύγκριση με το 2019, ο μέσος όγκος των διαδρομών αυξήθηκε κατά 100 τοις εκατό το 2020 και κατά 400 τοις εκατό το 2021, σύμφωνα με την εταιρεία.

Η ζήτηση ανθεί – με όλες τις αρνητικές συνέπειες και τις υλικοτεχνικές προκλήσεις που αυτό συνεπάγεται: Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, ατυχήματα, λάθος στάθμευση.

Το τελευταίο είναι ένα ιδιαίτερο πρόβλημα για πολλούς αντιπάλους των σκούτερ. Ορισμένοι χρήστες αφήνουν απρόσεκτα τα σκούτερ τους κάπου, μπλοκάροντας πεζοδρόμια και ποδηλατόδρομους ή αφήνοντάς τα παρκαρισμένα σε ζώνες απαγόρευσης στάθμευσης.

Καμία συνέπεια για όσους παρκάρουν λανθασμένα

Για τους παρόχους, αυτό είναι ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να αγνοηθεί. “Αφού η ζήτηση αυξήθηκε τόσο γρήγορα, έπρεπε πρώτα να δημιουργήσουμε νέες δυνατότητες. Αυτό πήρε αρκετό χρόνο”, παραδέχεται ο Caspar Spinnen από τη Voi.

Είναι δύσκολο να παρακολουθούνται τα πάντα. Οι μπαταρίες πρέπει να αντικαθίστανται τακτικά. Εάν αυτό συμβεί πολύ αργά, το σκούτερ δεν μπορεί πλέον να εντοπιστεί.

“Οι ομάδες μας βρίσκονται συνεχώς στο δρόμο, όχι μόνο για να αντικαταστήσουν τις μπαταρίες, αλλά και για να αναδιανείμουν τα οχήματα”, λέει ο Spinnen.

Απομακρύνονται μόλις οι περαστικοί αναφέρουν στο Voi τα λανθασμένα σταθμευμένα e-scooters – αυτό είναι δυνατό μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή μιας ειδικά διαμορφωμένης τηλεφωνικής γραμμής.

Το 2019, το τμήμα κινητικότητας συνέταξε μια εθελοντική δήλωση δέσμευσης για τις εταιρείες ενοικίασης.

Παρόλο που ισχύει το διάταγμα για τα μικρά ηλεκτρικά οχήματα, δεν υπάρχουν ξεχωριστές ρυθμιστικές επιλογές για τη στάθμευση ηλεκτρικών σκούτερ, για παράδειγμα, εξηγεί η υπηρεσία κινητικότητας την προσέγγισή της.

Γνωρίζει κάθε οδηγός ηλεκτρονικού σκούτερ τους κανονισμούς οδικής κυκλοφορίας;

Όλοι οι πάροχοι έχουν υπογράψει την παρούσα δήλωση. Με τον τρόπο αυτό, δεσμεύονται οικειοθελώς να συμβάλουν στην ασφάλεια και την ομαλή λειτουργία της πόλης.

Για παράδειγμα, έθεσαν ως στόχο να απομακρύνουν τα λανθασμένα σταθμευμένα e-scooters εντός 24 ωρών. Ρυθμίζει επίσης, για παράδειγμα, πόσα οχήματα ανά πωλητή μπορούν να σταθμεύουν σε μια ορισμένη ακτίνα.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι το εκπαιδευτικό έργο. Οι χρήστες των σκούτερ πρέπει να ενημερώνονται για τους κανόνες κυκλοφορίας. Φυσικά, αυτό δεν αφορά μόνο τη στάθμευση, αλλά και την οδήγηση.

Σύμφωνα με το νόμο, τα e-scooter μπορούν να οδηγούνται από την ηλικία των 14 ετών και δεν απαιτείται άδεια οδήγησης. Είναι λοιπόν λογικό ότι δεν γνωρίζουν όλοι οι οδηγοί σκούτερ τους κανονισμούς οδικής κυκλοφορίας.

Ενοικίαση ηλεκτρικού σκούτερ στο Μόναχο: Πόσο αξιόπιστη είναι η παρακολούθηση;

Η εταιρεία Tier, συνεργάτης της MVG, βρήκε μια λύση χρησιμοποιώντας τη δική της εφαρμογή. Κατά την εγγραφή, οι χρήστες πρέπει πρώτα να διαβάσουν επεξηγηματικές οθόνες, οι οποίες δεν μπορούν να παραλειφθούν.

Όταν επιστρέψετε το σκούτερ, εμφανίζονται ξανά οι επεξηγηματικές οθόνες σχετικά με τη στάθμευση. Ο Florian Anders από την Tier αναφέρει ότι μετά το μέτρο αυτό, οι καταγγελίες τείνουν να μειωθούν.

Εξετάζονται επίσης τεχνικές λύσεις για να ελέγχεται σε πραγματικό χρόνο αν τα σκούτερ έχουν σταθμεύσει σωστά. Είναι δύσκολο να εντοπιστούν τα οχήματα με ακρίβεια μέτρου μέσω GPS, όπως εξηγεί ο Caspar Spinnen από τη Voi.

Ειδικά όταν πρόκειται για μικρές περιοχές που πρέπει να οριοθετηθούν. Επεξεργάζονται μια λύση.

Εν τω μεταξύ, οι χρήστες καλούνται να τραβήξουν μια φωτογραφία του σταθμευμένου σκούτερ. Στο μέλλον, θα μπορούσαν επίσης να εξεταστούν μειώσεις ενοικίου για κατάλληλη στάθμευση. Αλλά για να συμβεί αυτό, πρέπει πρώτα να εφαρμοστεί αξιόπιστος εντοπισμός.

E-scooters στο Μόναχο: Η κατάσταση όσον αφορά τον χώρο στάθμευσης

Η Tier συνεργάζεται επί του παρόντος με την εταιρεία Fantasmo για τη χρήση ενός “συστήματος εντοπισμού θέσης με κάμερα”, όπως εξηγεί ο Florian Anders.

Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον προσδιορισμό της θέσης του e-scooter με ακρίβεια 20 εκατοστών, ή και ακόμα ακριβέστερα. Ωστόσο, δεν είναι σαφές πότε θα χρησιμοποιηθεί αυτή η τεχνολογία.

Ο πάροχος Bolt εμποδίζει την επιστροφή, εάν τα e-scooter σταθμεύουν σε ζώνες μη στάθμευσης ή, για παράδειγμα, σε πάρκα ή κοντά σε λίμνες ή ποτάμια. Τα ηλεκτρικά σκούτερ που ανατρέπονται ή σταθμεύουν σε αυτές τις περιοχές στέλνουν σήμα που μεταδίδεται στην ομάδα αντιμετώπισης.

Αλλά δεν είναι μόνο οι πάροχοι που έχουν ευθύνη. Τα σχεδόν 10.000 σκούτερ στην περιοχή της πόλης δημιουργούν επίσης μια σημαντικά υψηλότερη απαίτηση χώρου στάθμευσης.

E-scooters σταθμευμένα λανθασμένα: Τιμωρούνται με συνέπεια οι παραβάσεις;

Αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά επίσης και τα ποδήλατα. Και ένα θέμα που απασχολεί την επιτροπή της περιοχής Schwanthalerhöhe εδώ και πολλά χρόνια.

Προσπαθούν διαρκώς να δημιουργούν χώρους στάθμευσης για ποδήλατα με την ανακατανομή των χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων.

Έχουν επίσης προβλεφθεί χώροι στάθμευσης ειδικά διαμορφωμένοι για ηλεκτρικά σκούτερ. Για το σκοπό αυτό, το τμήμα κινητικότητας συνεργάζεται με τους παρόχους και με τις περιφερειακές επιτροπές για να καθορίσει τα σημεία που είναι ιδιαίτερα πολυσύχναστα.

“Δυστυχώς, αυτό μερικές φορές δεν εμποδίζει τους χρήστες να τοποθετούν τα ηλεκτρικά πατίνια σε περιοχές που εμποδίζουν την κυκλοφορία και είναι μερικές φορές επικίνδυνες”, εκφράζει τη λύπη του ο Beilner. Οι παραβάσεις δεν τιμωρούνται με συνέπεια.

Σε σχέση με τη χρήση που έχει αυξηθεί τόσο πολύ, στην πραγματικότητα υπάρχουν σχετικά λίγα ατυχήματα. Το 2020, στο Μόναχο σημειώθηκαν συνολικά 98 ατυχήματα με e-scooter.

Ωστόσο, η αστυνομία δεν μπορεί να δηλώσει πόσα ατυχήματα σχετίζονται με λανθασμένα σταθμευμένα σκούτερ, καθώς αυτά δεν καταγράφονται ξεχωριστά.

E-scooters: Το ένα πέμπτο των ατυχημάτων συμβαίνει υπό την επήρεια αλκοόλ

Σε λίγο περισσότερο από το ένα πέμπτο των ατυχημάτων, οι οδηγοί των ηλεκτρονικών σκούτερ ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ. Ένα μεγάλο μέρος των ατυχημάτων οφείλεται επίσης στην έλλειψη γνώσεων σχετικά με την κυκλοφορία, τουλάχιστον αυτό διαπίστωσε μελέτη του Klinikum rechts der Isar του Πολυτεχνείου.

Σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη, η κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί καθοριστικό παράγοντα ακόμη και στο ένα τρίτο των ατυχημάτων με ηλεκτρικά σκούτερ.

Μαζί με τον πάροχο Voi, η κλινική προσέφερε πρόσφατα ένα δωρεάν μάθημα εκπαίδευσης για την ασφάλεια των οδηγών που εξυπηρετεί επίσης ερευνητικούς σκοπούς.

Η Voi σκέφτηκε κάτι έξυπνο για το θέμα του αλκοόλ: Τις βραδινές ώρες και τα Σαββατοκύριακα, οι χρήστες πρέπει πρώτα να κάνουν ένα τεστ αντίδρασης πριν τους επιτραπεί να επιβιβαστούν στο σκούτερ.

Αυτό θα πρέπει να αποτρέψει τουλάχιστον άτομα σε κατάσταση μέθης από το να κάνουν την πόλη ανασφαλή με τα σκούτερ.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.