Ηλεκτρικό ρεύμα: Από ρεκόρ σε ρεκόρ οι τιμές στη Γερμανία

Σε νέα επίπεδα ρεκόρ εκτινάχθηκε ο δείκτης τιμών του γερμανικού ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες και οι καύσωνες ώθησαν ανοδικά τη ζήτηση, γεγονός που με τη σειρά του άσκησε πιέσεις στα ενεργειακά αποθέματα ενόψει και της δύσκολης χειμερινής περιόδου.

Οι τιμές για τα συμβόλαια του 2023 αυξήθηκαν κατά επιπλέον 1,8% σήμερα στα 414 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στο European Energy Exchange.

Στα επίπεδα αυτά είναι τουλάχιστον τέσσερις φορές πάνω από τον εποχικό μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών. Είναι δε, η τέταρτη τιμή ρεκόρ μέσα στις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις.

Παραδοσιακά η ζήτηση και οι τιμές υποχωρούν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όμως φέτος η ανησυχία για τα ευρωπαϊκά αποθέματα με δεδομένη την μείωση των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία έχει αλλάξει τα δεδομένα.

«Η αγορά παραμένει ιδιαίτερα ενισχυμένη τόσο λόγω της κρίσης του φυσικού αερίου όσο και λόγω των καιρικών συνθηκών, του καύσωνα και της ξηρασίας, που ήδη έχει μειώσει την πυρηνική παραγωγή στη Γαλλία» επεσήμανε η Energi Danmark σε ανάλυση της.

Μεγάλο μέρος της Δυτικής Ευρώπης, από το νότο έως τον βορρά βρίσκεται αντιμέτωπο φέτος με πολύ υψηλές έως πρωτοφανείς θερμοκρασίες που δοκιμάζουν τα αποθέματα νερού στο σημείο που κάποιες χώρες, όπως η Γαλλία, να έχουν προχωρήσει στην ανακοίνωση των πρώτων μέτρων για τον περιορισμό της χρήσης νερού.

Στη Γαλλία οι ενεργειακές τιμές βρίσκονται επίσης στα ύψη, καθώς ο καύσωνας απειλεί την λειτουργία των πυρηνικών μονάδων, με αποτέλεσμα να υπάρχει η απειλή για μείωση της παραγωγής ή και προσωρινή διακοπή της λειτουργίας κάποιων μονάδων

Η άνοδος των τιμών τροφοδοτεί, πάντως, την εκτίναξη του κόστους ζωής, ασκώντας με τη σειρά πιέσεις στις κυβέρνησης να δρομολογήσουν επιπλέον μέτρα για την υποστήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.