Αντίσταση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες μεταξύ των ιατρών της Βαυαρίας

Γερμανία νοσοκομεία covid

Είτε πρόκειται για ηλεκτρονική συνταγογράφηση, είτε για ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς είτε για ηλεκτρονική βεβαίωση ανικανότητας για εργασία: Η αντίσταση στην εισαγωγή ψηφιακών υπηρεσιών αυξάνεται μεταξύ των Βαυαρών ιατρών.

Η τεχνολογία είναι ελλιπής, σύμφωνα με την Ένωση Ιατρών Νοσοκομειακών Ασφαλίσεων.

Από την 1η Ιουλίου, οι γιατροί υποχρεούνται να γράφουν στους ασθενείς τους που νοσούν ηλεκτρονική βεβαίωση ανικανότητας προς εργασία (eAU).

Πολλοί Βαυαροί γιατροί αντιστέκονται σε αυτό. Ωστόσο, δεν είναι εναντίον των ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Είναι εναντίον μιας τεχνολογίας που δεν λειτουργεί, αυτό κατέστη σαφές για άλλη μια φορά στη συνάντηση των εκπροσώπων του Συλλόγου Ιατρών Νοσοκομειακών Ασφαλιστικών Οργανισμών της Βαυαρίας (KVB) την Τετάρτη.

Η KVB απαιτεί άμεση διακοπή

Η KVB ασκεί δριμεία κριτική στην εισαγωγή ψηφιακών υπηρεσιών στα ιατρεία από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας και την Gematik (Gesellschaft für Telematikanwendungen). Μεταξύ άλλων, η KVB απαιτεί την άμεση παύση όλων των αιτήσεων ΤΙ.

Αυτά τα έργα περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, την υποχρεωτική εισαγωγή ψηφιακών πιστοποιητικών ανικανότητας προς εργασία (eAU) από την 1η Ιουλίου. Από την 1η Ιουλίου, τα ιατρεία πρέπει να είναι σε θέση να εκδίδουν αυτά τα πιστοποιητικά σε ψηφιακή μορφή και να τα αποστέλουν στους ασφαλιστές υγείας.

Σύμφωνα με την KVB, η εισαγωγή εφαρμογών πληροφορικής, όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση ή η ηλεκτρονική βεβαίωση ανικανότητας προς εργασία, για την οποία είναι υπεύθυνη η Gematik GmbH, ήταν σχεδόν χαοτική.

Η Gematik είναι ο εθνικός οργανισμός για την ψηφιακή ιατρική και συνεπώς τεχνικά υπεύθυνος για την υλοποίηση της υποδομής τηλεματικής.

Η Gematik GmbH ανήκει κατά 51% στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας. Η Κεντρική Ένωση των Ταμείων Ασφάλισης Ασθένειας (GKV) κατέχει το 22,6% της εταιρείας και χρηματοδοτεί το έργο της Gematik μέσω των εισφορών των ταμείων ασφάλισης ασθενείας.

Τα τεχνικά προβλήματα, το ξεπερασμένο υλικό και οι ανησυχίες για την ασφάλεια έχουν προκαλέσει μείωση της αποδοχής της ΤΠ στο ιατρικό επάγγελμα, επικρίνει ο Σύλλογος Ιατρών Νοσοκομειακών Ασφαλίσεων της Βαυαρίας.

“Οι ασκούντες το επάγγελμα του γιατρού και του ψυχοθεραπευτή έχουν δικαίωμα σε μια λειτουργική, ασφαλή και αποτελεσματική τεχνολογία στα ιατρεία τους”.

Η Gematik απορρίπτει την κριτική

“Δεν θεωρούμε ότι η διακοπή της ψηφιοποίησης είναι μια λογική προσέγγιση”, έγραψε η Gematik σε δήλωσή της στο BR24. “Οι εφαρμογές της τηλεματικής υποδομής καταφθάνουν όλο και περισσότερο στην υγειονομική περίθαλψη εδώ και μήνες – και θα το κάνουν ακόμη περισσότερο τους επόμενους μήνες και χρόνια.

Μέχρι σήμερα, για παράδειγμα, έχουν αποσταλεί σχεδόν 11 εκατομμύρια eAUs, πάνω από 1 εκατομμύριο ηλεκτρονικές επιστολές γιατρών και έχουν ενεργοποιηθεί πάνω από μισό εκατομμύριο ηλεκτρονικοί φάκελοι ασθενών”.

Επιπλέον, η εισαγωγή του ηλεκτρονικού πιστοποιητικού ανικανότητας προς εργασία εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Ομοσπονδιακής Ένωσης Ταμείων Ασφάλισης Ασθένειας (KVB) και, συνεπώς, η KVB διαμαρτύρεται για την εισαγωγή ενός προϊόντος για το οποίο είναι υπεύθυνη.

Αλλά αντίθσταση προέρχεται και από τον Γερμανικό Ιατρικό Σύλλογο. Κατά τη συνεδρίασή του τον Μάιο, ο Σύλλογος των Ιατρών κάλεσε τον νομοθέτη να εισαγάγει στο μέλλον εφαρμογές μόνο εάν αυτές αποτελούν όφελος για τους ασθενείς και τους ιατρούς στη διάγνωση και τη θεραπεία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ασκείται κριτική

Η τεχνολογία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως και η πίεση του χρόνου. Τον Μάιο, η Gematik ανακοίνωσε το σχέδιό της να δοκιμάσει την ηλεκτρονική συνταγογράφηση σε δύο κρατίδια από τον Σεπτέμβριο. Η Βαυαρία και το Σλέσβιχ-Χόλσταϊν είχαν προγραμματιστεί για το σκοπό αυτό.

Ωστόσο, ο Σύλλογος Ιατρών Νοσοκομειακών Ασφαλίσεων της Βαυαρίας αντιτάχθηκε σθεναρά σε αυτό. Ούτε στα ιατρεία ούτε στα φαρμακεία υπήρχαν οι τεχνικές προϋποθέσεις, δήλωσε η KVB.

“Χωρίς καμία διαβούλευση και σχεδιασμό, οι BMG και Gematik μας επιβάλλουν για άλλη μια φορά κάτι που μόνο σε χάος μπορεί να οδηγήσει στα ιατρεία”, δήλωσε τότε η Ένωση Ιατρών Νοσοκομειακών Ασφαλιστικών Ταμείων.

Η Βαυαρία εγκατέλειψε το πιλοτικό πρόγραμμα. Τώρα η δίκη πρόκειται να ξεκινήσει στα ομόσπονδα κρατίδια Σλέσβιχ-Χόλσταϊν και Βεστφαλία τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές ποιοι από τους γιατρούς και τα φαρμακεία θα συμμετάσχουν.

Η αντίσταση είναι μεγάλη

Ήδη πέρυσι, ο Σύλλογος Ιατρών Νοσοκομειακών Ασφαλίσεων στη Βαυαρία διεξήγαγε με επιτυχία μια ηλεκτρονική αναφορά κατά της υποχρεωτικής εισαγωγής νομικά καθορισμένων εφαρμογών μέσω υποδομής τηλεματικής.

Περίπου 54.000 υπογράφοντες συμμετείχαν μέσα σε δύο μήνες. Μεταξύ άλλων, οι εμπνευστές απαιτούν επαρκή χρόνο για τις φάσεις δοκιμής των νέων συστημάτων.

Οι τηλεϊατρικές εφαρμογές δεν μπορούσαν να εισαχθούν στα ιατρεία υπό πίεση χρόνου και απειλές κυρώσεων, δήλωσε τότε η KVB. Ως εκ τούτου, ήταν απαραίτητες εκτεταμένες φάσεις δοκιμών για την εισαγωγή.

Μόνο όταν αποδειχθεί η πρακτική καταλληλότητα μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο μιας ολοκληρωμένης και υποχρεωτικής εισαγωγής. Επιπλέον, θα πρέπει να ρυθμιστεί μια διαδικασία αντικατάστασης για όλες τις περιπτώσεις σε περίπτωση τεχνικών προβλημάτων.

Οι ιατροί, αλλά και οι ασθενείς, δικαίως αναμένουν ότι οι διαδικασίες λειτουργούν ομαλά στην καθημερινή πρακτική, ότι προσφέρουν προστιθέμενη αξία για την εξωνοσοκομειακή θεραπεία και ότι πληρούν όλες τις απαιτήσεις προστασίας δεδομένων, προκειμένου να προστατεύεται η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ του ασθενούς και του θεράποντος γιατρού ή ψυχοθεραπευτή του.

Η eGK ήταν ήδη μια αποτυχία

Με τη μεταρρύθμιση της υγείας του 2004, ο νομοθέτης αποφάσισε επίσης να εισαγάγει μια ηλεκτρονική κάρτα υγείας (eGK). Είναι υποχρεωτική από το 2015. Αυτή η κάρτα αντικατέστησε την κάρτα ασφάλισης υγείας.

Εκτός από τη φωτογραφία, στο δελτίο αναγράφονται το όνομα, η διεύθυνση, η ημερομηνία γέννησης, το φύλο, ο αριθμός ασφάλισης, το καθεστώς ασφάλισης και η έναρξη και λήξη της ασφαλιστικής κάλυψης.

Πριν από χρόνια, προβλεπόταν ότι η κάρτα θα περιείχε επίσης πολλά ιατρικά δεδομένα, ώστε οι γιατροί να μπορούν να βλέπουν, για παράδειγμα, ποια φάρμακα παίρνει ο ασθενής. Η καθιέρωση καθυστέρησε για χρόνια, εν μέρει επειδή υπήρξε επανειλημμένη θεμελιώδης κριτική για την προστασία των δεδομένων.

Από το επόμενο έτος, οι ασθενείς θα μπορούν επίσης να έχουν ένα σχέδιο φαρμακευτικής αγωγής αποθηκευμένο ηλεκτρονικά στην κάρτα υγείας τους, εφόσον το επιθυμούν και γνωρίζουν ότι αυτό είναι εφικτό.

Μπορούν επίσης να αποθηκευτούν δεδομένα έκτακτης ανάγκης. Το 2017, η Ένωση Φορολογουμένων επέκρινε και πάλι το κόστος της ηλεκτρονικής κάρτας υγείας. Το κόστος για την ανάπτυξη και το υλικό ανερχόταν σε περίπου 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.