Περισσότεροι ηλικιωμένοι απειλούνται από φτώχεια στη Γερμανία

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι κινδυνεύουν να περιέλθουν σε κατάσταση φτώχειας σε μεγάλη ηλικία – στη Γερμανία, ένας στους έξι ανθρώπους άνω των 65 ετών απειλείται από τη φτώχεια. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας αξιολόγησης από την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Ο Dietmar Bartsch, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματος της Αριστεράς, ζητά γρήγορη βοήθεια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Προτείνει την ιδέα μιας ελάχιστης σύνταξης 1.200 ευρώ που θα προστατεύει από τη φτώχεια και θα βασίζεται στην αλληλεγγύη.

Ο κίνδυνος φτώχειας σε μεγάλη ηλικία έχει αυξηθεί σημαντικά στη Γερμανία. Το λεγόμενο ποσοστό κινδύνου φτώχειας για τους άνω των 65 ετών ήταν 14,7% το 2018.

Τρία χρόνια αργότερα, το ποσοστό ήταν 17,4%. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας αξιολόγησης της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας σε απάντηση ερώτησης του Κόμματος της Αριστεράς στην Μπούντεσταγκ, η οποία τέθηκε στη διάθεση των μέσων ενημέρωσης Funke.

Αυτό σημαίνει ότι περίπου ένας στους έξι άνω των 65 ετών στη Γερμανία απειλείται από τη φτώχεια. Σύμφωνα με την έκθεση, ιδίως οι ηλικιωμένες γυναίκες προσβάλλονται πολύ συχνότερα από ό,τι πριν από τέσσερα χρόνια.

Ωστόσο, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, το ποσοστό κινδύνου φτώχειας αυξήθηκε πολύ πιο συγκρατημένα: από 15,5% το 2018 σε 16,6% το 2021.

Bartsch: “Χιονοστιβάδα φτώχειας στα γηρατειά στη Γερμανία”

Ο Dietmar Bartsch, επικεφαλής της αριστερής κοινοβουλευτικής ομάδας, ζήτησε γρήγορη βοήθεια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στην εφημερίδα Funke-Zeitung.

Το χειμώνα, μια χιονοστιβάδα φτώχειας λόγω γήρατος απειλεί να κυλήσει πάνω από τη Γερμανία, εξήγησε.

“Η βασική σύνταξη δεν είναι αρκετή, θα πρέπει να επεκταθεί σε μια ελάχιστη σύνταξη 1.200 ευρώ που να προστατεύει από τη φτώχεια και να βασίζεται στην αλληλεγγύη, όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, στις Κάτω Χώρες”.

Για να χρηματοδοτηθεί αυτό, το Κόμμα της Αριστεράς είχε ήδη απαιτήσει στο παρελθόν να πληρώνουν όλοι οι μισθωτοί καθώς και οι βουλευτές στη νόμιμη σύνταξη.

Το ποσοστό κινδύνου είναι υψηλότερο μεταξύ των νεότερων ατόμων από ό,τι μεταξύ των ηλικιωμένων. Για τους νέους κάτω των 18 ετών, το 2021 το ποσοστό αυτό ήταν 20,8%, ενώ για τους νέους ηλικίας 18 έως 25 ετών έφτασε το 25,5%. Ωστόσο, τα ποσοστά εδώ δεν έχουν αλλάξει σχεδόν καθόλου σε σχέση με το 2018.

Η κοινωνική ένωση VdK ζητά αφορολόγητο επίδομα στη Γερμανία

Η πρόεδρος της κοινωνικής ένωσης VdK, Verena Bentele, φέρεται να ζήτησε ένα επίδομα στη βασική εισοδηματική ενίσχυση ύψους 224,50 ευρώ για το εισόδημα από τη νόμιμη συνταξιοδοτική ασφάλιση.

“Οι συνταξιούχοι με μειωμένη εισοδηματική ικανότητα πλήττονται επίσης συχνά από τη φτώχεια. Όσοι δεν μπορούν να εργαστούν μέχρι την κανονική ηλικία συνταξιοδότησης για λόγους υγείας δεν πρέπει να τιμωρούνται με υψηλές κρατήσεις στις συντάξεις τους”, δήλωσε ο Bentele.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.