Ημέρα του Αγίου Πατρικίου: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη γιορτή;

Στην Ιρλανδία, η Ημέρα του Αγίου Πατρικίου είναι ένα μεγάλο θέαμα. Ποιος ήταν όμως στην πραγματικότητα ο Άγιος Πατρίκιος και τι ακριβώς γιορτάζεται στις 17 Μαρτίου;

Ημέρα του Αγίου Πατρικίου

Ο Άγιος Πατρίκιος θεωρείται ο πρώτος χριστιανός ιεραπόστολος στην Ιρλανδία. Η Ημέρα του Αγίου Πατρικίου γιορτάζεται προς τιμήν του στις 17 Μαρτίου.

Αλλά γιατί είναι τόσο σημαντική αυτή η ημέρα στην Ιρλανδία, ποια έθιμα συνδέονται με αυτήν – και τι σημαίνει το πράσινο χρώμα;

Πότε είναι η Ημέρα του Αγίου Πατρικίου και είναι αργία;

Η Ημέρα του Αγίου Πατρικίου γιορτάζεται προς τιμήν του Επισκόπου Πατρικίου. Πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 17 Μαρτίου. Το 2023, η γιορτή πέφτει Παρασκευή.

Στην Ιρλανδία, η Ημέρα του Αγίου Πατρικίου είναι δημόσια αργία. Αν και γιορτάζεται όλο και περισσότερο στη Γερμανία, δεν αποτελεί επίσημη αργία.

Η σημασία της Ημέρας του Αγίου Πατρικίου

Η ιρλανδική γιορτή ανάγεται στον Άγιο Πατρίκιο, ο οποίος έζησε τον 5ο αιώνα. Ως ιεραπόστολος, ο επίσκοπος έφερε τον χριστιανισμό πιο κοντά στους Ιρλανδούς.

Οι θρύλοι λένε ότι ο Πατρίκιος απελευθέρωσε τους Ιρλανδούς από μια μάστιγα φιδιών.

Ωστόσο, δεδομένου ότι στην πραγματικότητα δεν υπήρχαν ποτέ φίδια στην Ιρλανδία, ο θρύλος αυτός είναι μάλλον μια μεταφορά για την απελευθέρωση της Ιρλανδίας από τον παγανισμό.

Υπήρξε όμως πραγματικά ο Άγιος Πατρίκιος; Αυτό αμφισβητείται ακόμη και σήμερα.

Οι ιστορικοί υποψιάζονται ότι εμπλέκονται τουλάχιστον δύο άτομα:

  • Μία από τις μορφές μπορεί να ήταν ο “Patricius” – ο γιος ενός Ρωμαίου αξιωματικού που μεγάλωσε στη Βρετανία. Ανατράφηκε με τη χριστιανική πίστη και διέδωσε τη χριστιανική πίστη στην Ιρλανδία.
  • Η άλλη μορφή λέγεται ότι ήταν ο “Palladius” που ήταν επίσης χριστιανός ιεραπόστολος στην Ιρλανδία.

Ποιο χρώμα αντιπροσωπεύει την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου;

Η πράσινη μπύρα, το πράσινο φαγητό και ακόμη και τα πράσινα ποτάμια! Αν περιπλανηθείτε στους δρόμους του Δουβλίνου την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου, θα παρατηρήσετε τους πολλούς ανθρώπους ντυμένους στα πράσινα και τους δρόμους διακοσμημένους στα πράσινα.

Η Ιρλανδία αναφέρεται συχνά στα αγγλικά ως “Emerald Isle” (σμαραγδένιο νησί). Στην ιρλανδική σημαία, επίσης, το πράσινο συμβολίζει τους καθολικούς της χώρας. Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το πράσινο θεωρείται το χρώμα της Ιρλανδίας.

Το τριφύλλι είναι επίσης σύμβολο της Ημέρας του Αγίου Πατρικίου: με τη βοήθεια του τριφυλλιού λέγεται ότι ο Άγιος Πατρίκιος δίδαξε στους Ιρλανδούς την Αγία Τριάδα.

Οι παγανιστές πίστευαν ότι κάθε φύλλο του τριφυλλιού είχε ένα νόημα. Ως εκ τούτου, το τριφύλλι χρησιμοποιήθηκε ως σύμβολο του Πατέρα, του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.

Πώς γιορτάζεται σήμερα η Ημέρα του Αγίου Πατρικίου;

Στο Δουβλίνο και σε πολλές άλλες ιρλανδικές πόλεις, η Ημέρα του Αγίου Πατρικίου γιορτάζεται με μεγάλες παρελάσεις.

Προς τιμήν του προστάτη Aγίου, οι άνθρωποι κάνουν πρόποση με πράσινη μπύρα – και ακόμη και τα ποτάμια βάφονται πράσινα.

Ενώ η γιορτή είχε παλαιότερα περισσότερο σχέση με τη θρησκεία, η Ημέρα του Αγίου Πατρικίου έχει πλέον εξελιχθεί σε μια μεγάλη γιορτή χαράς και φιλίας.

Το πράσινο χρώμα χρησιμοποιείται επίσης από τους Ιρλανδούς μετανάστες σε πολλές άλλες πόλεις σε όλο τον κόσμο για να συμβολίσει την αλληλεγγύη τους.

Η Ημέρα του Αγίου Πατρικίου γιορτάζεται επίσης στη Γερμανία: Στο Μόναχο πραγματοποιείται κάθε χρόνο μια μεγάλη παρέλαση. Και πολλές αμερικανικές πόλεις διοργανώνουν επίσης πολυάριθμες γιορτές προς τιμήν του Ιρλανδού ιεραπόστολου.

Στο Σικάγο, ένα ολόκληρο ποτάμι βάφεται πράσινο για να σηματοδοτήσει τη γιορτή

. Στο παρελθόν χρησιμοποιούνταν για τον σκοπό αυτό η “ουρανίνη” – για οικολογικούς λόγους, τώρα χρησιμοποιούνται φυτικές βαφές για να κάνουν το νερό του ποταμού να λάμπει πράσινο.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.