Ιολόγος προειδοποιεί: Η μάχη με τις μεταλλάξεις του ιού «έχει χαθεί καιρό»

Η ιολόγος Brinkmann προειδοποιεί σχετικά με ενδεχόμενη χαλάρωση τον Φεβρουάριο και σχεδιάζει ένα σενάριο τρόμου για το υπόλοιπο του έτους. Κηρύσσει επίσης τον αγώνα κατά των μεταλλάξεων του κορωνοϊού σε αποτυχία.

Braunschweig – Οι αριθμοί των κρουσμάτων μειώνονται σταθερά. Οι νέες λοιμώξεις, ο αριθμός θανάτων και η επιβάρυνση στα νοσοκομεία μειώνονται. Πολλοί άνθρωποι ελπίζουν σε βελτίωση και έτσι επίσης σε χαλάρωση των μέτρων.

Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν σχετικά με πρόωρα ανοίγματα και οι πολιτικοί συμβουλεύουν να είμαστε λίγο ακόμα υπομονετικοί.

Η ιολόγος Melanie Brinkmann από το Κέντρο Braunschweig Helmholtz δεν πιστεύει στη χαλάρωση των μέτρων στα μέσα Φεβρουαρίου.

Η ελπίδα ότι κάποιος θα μπορούσε «να χαλαρώσει τα μέτρα με συχνότητα κάτω των 50 και να τηρήσει τον ιό υπό έλεγχο» θα ήταν «θανατηφόρα», είπε στο Spiegel.

«Δεν θα έχουμε καμία ευκαιρία. Οι αριθμοί θα αυξηθούν ξανά αμέσως».

Αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει σε νέο lockdown έως το 2022, προειδοποίησε η ειδικός. Τα ισχύοντα μέτρα ισχύουν έως τις 14 Φεβρουαρίου.

Η καγκελάριος και οι πρωθυπουργοί των ομοσπονδιακών κρατιδίων θέλουν να συζητήσουν το πώς θα συνεχιστούν τα πράγματα την επόμενη Τετάρτη.

Η Brinkmann είναι μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύουν την καγκελάριο και την κρατική κυβέρνηση σχετικά με την πανδημία.

Στο παρελθόν, η Μέρκελ άκουγε συχνά τις συστάσεις των εμπειρογνωμόνων, τις οποίες άλλοι πολιτικοί θεωρούσαν πολύ ριζοσπαστικές.

Η Brinkmann αναφέρθηκε στον συνδυασμό μιας μακράς εκστρατείας εμβολιασμού και μεταλλάξεων του κορωνοϊού. «Ίσως ο μισός πληθυσμός εμβολιαστεί έως τον Σεπτέμβριο αν όλα πάνε καλά», είπε.

Χωρίς ένα σκληρό lockdown, αυτό θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε νέες, πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις. «Δεν πρόκειται να εμβολιάσουμε αρκετά άτομα πριν από τη μετάλλαξη», είπε η ιολόγος. «Αυτός ο αγώνας έχει χαθεί εδώ και πολύ καιρό».

Μια δήλωση που δεν έχει ακόμη γίνει τόσο ξεκάθαρη. Ο επικεφαλής του RKI Lothar Wieler δεν σχολίασε ένα τόσο μεγάλο lockdown στη ομοσπονδιακή συνέντευξη τύπου στις 5 Φεβρουαρίου και μάλιστα μίλησε για προσεκτική χαλάρωση των μέτρων.

Οι μεταλλάξεις έδωσαν ώθηση στον ιό

Ωστόσο, ο Wieler προειδοποίησε επίσης για τις μεταλλάξεις: «Αυτές οι μεταλλάξεις έδωσαν ώθηση στον ιό.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό η χαλάρωση – για παράδειγμα στα κέντρα παιδικής μέριμνας και στα σχολεία – να γίνεται μόνο με κανόνες».

Ο Υπουργός Υγείας Spahn επίσης δεν θέλει περιορισμούς που θα διαρκέσουν ολόκληρο το χειμώνα: «Πρέπει να είμαστε σε θέση να ενεργούμε και να αντιδρούμε διαφορετικά από περιοχή σε περιοχή. Δεν μπορούμε να μείνουμε σε αυτό το αυστηρό lockdown όλο το χειμώνα».

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Markus Söder προειδοποιεί για βιαστικές αποφάσεις, επίσης ενόψει της συζήτησης για χαλάρωση των μέτρων.

«Κανείς που υποστηρίζει τη χαλάρωση δεν είναι λάθος. Αλλά πρέπει να καθορίσουμε σωστά το χρονοδιάγραμμα».

Ο εμβολιασμός «θα μας απελευθερώσει μόνο από την πανδημία όταν αυτή υποχωρήσει παγκοσμίως», εξήγησε η Brinkmann. «Και αυτό θα μας κρατήσει απασχολημένους και το 2022 – και μάλλον και πιο μετά».

Η ιολόγος είναι μέρος της ερευνητικής πρωτοβουλίας «No Covid». Η ιολόγος έκανε έκκληση για ένα σκληρό και σταθερά ελεγχόμενο lockdown, προκειμένου να ωθήσει την επίπτωση των επτά ημερών κάτω από το δέκα. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί μέχρι το Πάσχα. Μόνο τότε θα πρέπει να αρχίσουν τα ανοίγματα, δήλωσε.

Στήριξε την προσπάθειά μας, μπορείς!

Εσύ, το ελληνικό κοινό της Ομογένειας, είσαι η δύναμή μας. Αρκεί ένα μονάχα κλικ για να στηρίξεις την προσπάθεια μας. Γίνε μέλος στην σελίδα μας στο Facebook, κάνε Like και ενημερώσου.

Μείνε συντονισμένος σε εμάς για έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο GRland.info

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.